ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Легендарен пловдивчанин: 40 дни бях на командно дишане. Имах халюцинации, че някой се готви да ме убие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 20.07.2021Коментари (8)10885
©
Отлично си спомням как и къде се разболях от коронавирус – когато отидох да взема храна за животните. Бях без маска, човекът, от когото купувам, също. Той се изкиха и още като се прибрах, казах на съпругата ми Цвета, че ще се разболея.

Това разказа бившият футболист Коста Босаков след 70-дневна битка със заразата в COVID-отделението за дихателна реанимация в МБАЛ "Централ Хоспитал“. Щастлив е, че благодарение на лекарите остава жив, защото човекът, който го заразява – умира.

От начало започва лечението вкъщи, но болестта не отстъпва и го поваля. Приет е в болницата след положителен PCR тест в добро състояние и с не много висока температура. Основният му проблем е пълен отказ да се храни. Насочен е към Отделението за пациенти със средно тежък COVID, но след като там е прегледан от д-р Васил Ангелов веднага е изпратен в отделението за реанимация.

Състоянието на пловдивчанина се влошава, въпреки грижите на медиците. Получава тежки халюцинации – привиждат му се странни картини и хора, които обикалят наоколо, дори че някой се готви да го убие. Налага се да го интубират, за да го спасят. Остава на изкуствена вентилация в продължение на 40 дни. Медицинският екип ме връщаше от оня свят 4 пъти, след като изпадах в клинична смърт, споделя Босаков.

След като го стабилизират, медиците му казват: "Бате Коце, ти си герой! Човек с такава воля за живот няма! Ще се справиш!“ И се оказват прави.

Сега Босаков оценява високо психологическата подкрепа, която са му оказали и е признателен за изключителните грижи. Без тях нямаше да оцелея, а най-много кураж, вяра и сила ми даваше началникът на отделението д-р Стефан Василев. Голям специалист и изключителен човек, казва той и още му е трудно до повярва, че се е спасил.

Легендарният спортист, който по принцип е здрав човек за своите 70 г., признава, че когато слушал колко тежка и страшна е тази болест, преди да порази и него, много не хващал вяра. Вече е абсолютно убеден, че носенето на маски е много важно, толкова колкото и имунизацията срещу коронавирус. Хората трябва да се пазят сами, иначе излагат на огромен риск не само себе си, но и близките си.

Коста Босаков е бивш футболист на двата елитни пловдивски отбора - ФК "Ботев“и на ФК "Локомотив“, изиграл е 250 мача в А група и е включен в книгата "Най-добрите спортисти на Пловдив“. За онези години си спомня с умиление, гордост и признателност към своите треньори и педагози - Иван Манолов и Стефан Паунов.

Щастлив е, че макар да е играл срещу 120 лв. заплата и 25,50 лв. премия, е бил на един терен с Георги Аспарухов-Гунди, Христо Бонев-Зума, Динко Дерменджиев – Чико, Георги Василев, Видин Апостолов, Георги Попов и още много други, оставили трайна следа в най-популярния спорт.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.07.2021 г.
0
 
 
Да четата антиваксинарите и любителите на конспирации. Има ли глоби за неносене на маски? Преди час в Инсаойл, преди разклона за Марково, бях като извънземно с маска. Ама как никой вътре, персонал и поне 5-6 клиента, не носеше маска.
+1
 
 
Имаш ли близки,приятели,колеги починали от ТОЗИ вирус?При мене вече са 12,едно печално число. Затова си наври *умните съждения* в задника и се моли да не те пипне - тогава няма да те спасят глупостите ти!Впрочем,защо не си направиш една фармацевтична компания и да затънеш и ти в пари?
-1
 
 
И отново ще го напиша... Ковид има! Ковид убива, както десетки други болести! Само,че ковид се превърна в гигантска машина за манипулиране и контрол на населението, огромна печалба за фармацевтичните компании и техните меко казано съмнителни ваксини!!! И от тази статия лъха огромна пропаганда! Вируси е имало, много по-страшни от този,има и ще има!!!
-3
 
 
Цък, цък - Язък ... Грам акъл няма тоз ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: