ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реставратори настояват стените, които укрепват бреговете на Марица, да бъдат обявени за културно наследство
Автор: Цвети Тончева 16:50 / 22.07.2021Коментари (7)9104
Стените, които укрепват бреговете на река Марица да бъдат обявени за недвижимо културно наследство настояват реставратори и археолози от Пловдив.

"Тези стени са направени от ръчно обработени каменни блокове, които са грандиозни“, поясни реставраторът инж. Константин Константинов. По думите му никой вече не се занимава с дялан камък.

Тези каменни блокове са с размери около 60 см дължина, 30 см височина и дълбочина поне 30-40 см, тежат около 30 до 70 кг всеки. Бреговете на Марица са над 9 км от двете страни на реката и са подпрени именно с тези каменни блокове, които са подредени внимателно и майсторски. Броят им общо е над 200 000 и са произведени през периода 1935 година докъм1960-та.

Община Пловдив методично е успяла тогава, въпреки катаклизмите в държавата, да построи тези укрепващи бреговете стени, за да предпази града от наводнение. Тогава тя се е помещавала в сегашната сграда на Природонаучния музей и е губила многократно архива си именно при наводнения, заради незащитените брегове.  

През 1936 година тогавашният кмет Божидар Здравков започва инициативата за укрепването на бреговете на река Марица.

"Тепетата се рушат, но камъкът от тях  отива в градежа на стените на бреговете“, разказа още инж. Константинов.

Искането за обявяването на стените, които укрепват бреговете на река Марица за недвижима културна ценност вече е внесено в Националния  институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Причините за това са две. Едната от тях е, че занаятът "каменоделство“ вече не се практикува масово, както е било преди 40-50 години, той изчезва. Второто нещо е, че подреждането на това огромно количество каменни блокове по тази технология не би се повторило никога повече.

"Сами по себе си градежите са изключително качествени, това е суха каменна зидария. Подобна технология има в Античността, има образци от преди Новата ера", твърди инж. Константинов.

Подобни зидове има по Трихълмието, по двама аквадукта, които са снабдявали града с вода. На практика технологията е уникална, а и 200 000 блока ръчно произведени са наистина ценност.

Около идеята за съхранението им се обединява освен инж. Константин Константинов, който е дългогодишен реставратор, и емблематичният археолог Румяна Пройкова, по чиито проекти са възстановени знакови антични паметници в Пловдив. Идеята прегръщат и арх. Виолета Раева, гл. ас. д-р Стефан Шивачев, и кметът на район "Централен“ Георги Стаменов.

Съоръжението, построено по подобие на дигите в Прага, е последният монументален строеж, направен по мащабна строителна технология на

територията на Пловдив. Затова то трябва да бъде съхранено, почистено, поддържано и експонирано.

"Стените са красиви, стига да имаш очи да ги видиш", казва инж. Константинов.

Това се отнася и за скулптурите на моста на Международния панаир, които също трябва да бъдат включени в списъците на недвижимо културно наследство.

Ако предложението бъде прието, то всяко последващо действие по стените и по каменния парапет, който е направен по-късно отгоре, ще трябва да се съгласува с Националния  институт за недвижимо културно наследство, за да не се увредят.



Още по темата: общо новини по темата: 76
12.01.2024 »
12.11.2023 »
22.08.2023 »
11.07.2023 »
21.06.2023 »
17.01.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Искам да алармирам, че на места в стената от Север вече има липсващи камъни и дефекти от около 4 -5 кв м всеки. Затова има и пропадания на пътеката от северната страна.
0
 
 
Абсолютно безумие! Тези стени са като сито. Това е станало ясно след като червените гладки мозъци преди 50г решиха да правят Марица плавателна!!! При всяко покачване на нивото на водата мазетата на първа линия стават басейни. Не може да се излага на риск половината град заради нечий жалък интерес да си осигури старините безкрайно да реставрира, нещо което по проект е безумна глупост!
0
 
 
По-важно от културното наследство е редовното почистване на коритото на реката.При тази джунгла , която е в момента , ако придойде реката на половината град културното наследство ще стигне до Поповица.Спомнете си 2006г. Вижте какво стана в Германия.
-2
 
 
Тъпанарчета,иначе сте съгласни онова чучучо на връх Хаджи Димитър да е *ценност*?!?е*аси червените гноми!
-5
 
 
стена от павета - културно наследство.... по-голяма глупост не бях чувал... някой май се е ваксинирал с китайската ваксина хахаха
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: