ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проблемът с водата в Брестовица влиза в Народното събрание
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:11 / 22.07.2021Коментари (1)1851
Народните представители от коалиция "БСП за България" Владимир Маринов и Манол Генов внесоха в Народното събрание искане за решаване на проблема с водата в село Брестовица.Чрез документа те поставят въпросите кога и как държавата ще се справи със ситуацията, свързана със замърсяването с манган в питейната вода на родопското село.

Нов анализ от началото на тази седмица показва стойности на химичния елемент в пъти над нормата. При взети проби от три различни места са отчетени съответно 259 µg/л, 595 µg /л и 1114 µg /л при допустимо количество от 50 микрограма на литър.

Информацията беше оповестена пред жителите на Брестовица, по време на общоселско събрание. На него присъстваха кметът на община "Родопи" Павел Михайлов и кметът на селото Любен Радев. Специално отношение и подкрепа показаха народните представители Владимир Маринов и Манол Генов.

"Водата в село Брестовица е кауза за целия екип и ръководството на община "Родопи". За съжаление проблемът на хората беше превърнат в залог на политически игри. Този проблем трябва да се реши, защото е на дневен ред от февруари 2020 година, когато беше открито завишено съдържание на манган във водата. Още в първия работен ден на Народното събрание той вече е на вниманието на депутатите", коментира народният представител Владимир Маринов и доскорошен заместник-кмет на община "Родопи".

За помощ от държавата вече близо година настоява и кметът Павел Михайлов. Още в началото на следващия месец общината започва хидрогеоложки проучвания на терен от 20 дка в землището на село Кадиево. Мястото е определено да се направят нови кладенци за водоснабдяване, след като се оказа, че дублиращите сондажи, изградени само преди няколко месеца също са компрометирани с манган и с много намален дебит.

"Очаквам план за действие от страна на държавата. Трябва да бъде намерено решение, държавата трябва да помогне, защото няма как да стане със средства от общинския бюджет", заяви Павел Михайлов. Той припомни, че проектът е за близо 27 милиона лева и включва изграждане на нов водоизточник и довеждащ водопровод и подмяна на 27 километра водопреносна мрежа.

Пред жителите на Брестовица кметът изнесе пълна информация за извършените до момента действие от страна на община "Родопи" и водената кореспонденция с компетентните институции – областна управа, ВиК –Пловдив, Министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие. С проблема с водата в селото е запознат и президентът Румен Радев.

Заради наличието на манган в пъти над допустимите стойности беше обявено бедствено положение, а независима софийска лаборатория, ангажирана от общината да извърши пробовземане, установи количества на химичния елемент от 2140 µg/л.

Брестовичани реагираха с аплодисменти на изказването на председателя на сдружение"Живот за Брестовица" Любомир Томов, който от трибуната на НЧ "Съзнание" предостави цялата документация, довела до възникване на водния проблем.

По настояване на хората, Община "Родопи" пое ангажимент да подготви разяснителна кампания за влиянието на мангана и различните усложнения, до които може да доведат високите нива за здравето на хората.



Още по темата: общо новини по темата: 55
16.04.2023 »
11.01.2023 »
26.05.2022 »
10.05.2022 »
02.03.2022 »
25.02.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не подкрепиха ГЕРБ на изборите, които им бяха направили ВиК проект и се работеше по него. Радев забрани работата по него да не би някой да каже, че Борисов е решил проблема с водата. Сега ходете по София щом толкова ви е а кълът да не можете да прецените кой работеше за вас?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: