ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Какво правим с градските паркове в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 29.07.2021Коментари (3)2500
©
Пловдив е интензивно развиващ се град, но с малка площ, в резултат на което уплътняването в застрояването е неизбежно.

Същевременно пловдивчани имат нужда от усещане за простор. Неслучайно сред основните теми, които определят обществено-политическия дебат на града са тези за чистотата на въздуха и зелените системи на града. Това е тема не само на Пловдив, а на всички стари европейски градове, в които човешкият отпечатък през различните епохи е оставил тесни пътища, плътно застрояване, където с километри по улици и шикани не може да се срещне и едно дърво.

Като се започне с Лисабон, Кадис, Флоренция и се мине през Атина, Рим, Истанбул и Париж, примерите са безчетни. За разлика от многото чужди примери обаче, Пловдив има невероятното предимство да разполага с няколко парка, които днес са белите дробове на града. Отговорност на цялата пловдивска общественост е да ги съхрани и да ги облагороди. В противен случай частният интерес под пресметливото око на някой находчив архитект, рано или късно ще намери начини да откъсне и бетонира цели парчета от парковете и градините на Пловдив.

Проблемът е реален и той има своите причини, заровени в недалечното минало. Реституцията на частната собственост в реални граници и последвалата приватизация, известни като т.нар. "шокова терапия“ заложиха бомби със закъснител. Оказва се, че немалка част от зелените зони на града, в самите паркове са частна собственост, а интересът за тяхното икономическо оползотворяване чрез плътно застрояване става все по-голям. На фона на тази опасност за бъдещите поколения на Пловдив застрояването на някое тревясало междублоково пространство няма да има никакво значение.

София вече се сблъсква с този проблем, след като повече от две десетилетия местната власт пропуска да предприеме адекватни мерки, за да възпрепятства възможността цели парчета от няколко столична парка вече да са изцяло бетонирани или преднамерено отсечени с ламаринени ограждения като частна собственост. Истината е, че много голяма част от градските паркове в големите градове преди повече от 70 години са били частни ниви или гори.

Днес наследниците са с възстановена собственост върху тези терени в реални граници и имат гарантираното по Конституция право да правят каквото решат с тях. Времето е показало, че с малко търпение и задкулисни договорки винаги се намира подходящия момент, в който чрез промяна на ОУП и ПУП или недоглеждане в строителните книжа, изведнъж да могат да отпаднат и административните ограничения за изграждане на някоя “подпорна стена“ в градския парк.

Това е и причината днес пловдивчани да негодуват защо в части от някои градски паркове, където се разхождат, а децата тичат и карат колело общината да не е стъпвала. Няма алеи, не се коси, не се пръска срещу кърлежи и т.н. Ако няма ясна визия за преодоляване на трудностите по опазването и развитието на белите дробове на града, пловдивчани ще продължават да живеят с усещането, че се задушават в собствения си град заради мръсния въздух и липсата на големи зелени пространства.

Общинските инвестиции в инфраструктура под формата на мостове, пробиви и прочие са хубаво нещо, но те се отъждествяват с бетон, пътища и автомобили. Но е време общината и цялата пловдивска общественост да обърнат внимание и на зелените инвестиции в града, от които пловдивчани имат толкова голяма нужда. На първо място сред тях е опазването и облагородяването на парковете на града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тепетата и двата бряга на река Марица не са частни терени.Това не е малка площ,още повече хълмовете са зеленина и вертикално. При по голяма плътност на залесяване и с по големи дървета ще има и повече зелени дробове. Отделно от това,колкото и да ви е странно гробищата(например Централни) също могат да бъдат паркова среда с дървета и озеленяване ,а не просто терен с гробове и треви между тях.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 29.07.2021 г.
+2
 
 
Време е Общината да обърне внимание на това,което става в парк Лаута!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: