ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Клиентка: Редно ли е сервитьорите да си удържат бакшиши по тяхна преценка?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:07 / 31.07.2021Коментари (44)38509
©
Редно ли е без разрешение сервитьорите да си удържат бакшиши по тяхна преценка? Това попита читателка на Plovdiv24.bg в сигнала си до нашата медия. Дали е права - преценете вие:

"Преди дни за пореден път посетих заведение в Пловдив и съответно след консумиране на поръчката поискахме сметката. Тъй като не успяхме отново, както и предишните пъти да съберем точна сума, сервитьорите без да ни попитат, си хванаха близо 4 лева бакшиш, тоест връщат по-малко ресто от това, което пише на касовия бон.

Това се случва почти винаги във всички заведения - чисто укриване на данъци и поставяне на клиента в неудобно положение - всеки си е преценил колко пари има възможност да остави за поръчката, която е направил, а да се разправяш пред погледа на пълна зала с клиенти е меко казано неприемливо.

Това са десетки, стотици хора всеки ден - преценете за какви недекларирани допълнителни доходи става въпрос - всички заведенията са така, правят се, че започват да ровят да ти върнат ресто и след двуминутно джабурене на цяла шепа стотинки ти заявават, че нямат да върнат - отработен мошенгийски трик. Аз лично като клиент се чувствам измамена. Има ли компетентни органи, които следят за тези измами, или пак, като дойде локдаун, ще са първи по мрънкане как били онеправдани?"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Разбира се, че не е редно сервитьора сам да си взима бакшиша. Бакшишът се дава по преценка на клиента. Аз давам бакшиши, когато съм доволна. Когато нещо куца, дали яденето или сервиза, не давам бакшиш. Аз работя и за работата не ми дават бакшиш, получавам си заплатя. Хайде да не се учат само бакшиши да взимат. Ако шефа не им дава хубава заплата, което се подразбира в този бранш - довиждане!
0
 
 
Както винаги "умният" народ разбра напълно смисъла на публикацията. Тук НЕ става въпрос дали да се оставя бакшиш, а дали СВОЕВОЛНО сервитьора трябва да си удържа колкото му скимне, излизайки с безумното извинение, че "нямал да върне". Няма смисъл от повече писания, кой разбрал-разбрал. А и тук не е САЩ, за да ги давате за пример. Те си взимат заплата, както някой загря и каза. И още нещо: в поста става въпрос за сладкарница "Колекция" в МОЛ Марково тепе.
0
 
 
Знаете ли как е в Съединените щати? Там професията сервитьор е с минимал под минимума за час (например 4$ за час, при положение, че в конкретния щат минималната заплата може да е 12$ в час), защото бакшишите са регламентирани и са от 10 до 20% от сметката. В САЩ е огромна обида за сервитьора и заведението ако откажете да оставите бакшиш. Да допълня, че в касовия бон имат поле, в което да напишете сумата, която оставяте като "tip", в случай, че плащате с карта. За да ви улеснят в смятането са го написали: " Ако искате да оставите 10% това е едиколко си, 15% е едиколко си и 20% е едиколко си от сметката ви".
-1
 
 
Ами като сте за бакшишите,тогава оставяйте на всички.....на шофьора в градския транспорт,на машиниста на влака за това,че ви е закарал,на всички дето за това им плащат!Що не оставяте и на тях малоумници такива.....На сервитьорката плащат за да ви сервира и отсервира и точка.Да е учила малко повече,че да не чака на бакшиш.....Работа нормална има в тая държава много,само да ти се работи!
на 01.08.2021 г.
+2
 
 
Добре де, госпожата не е ли чувала за "плащане с карта" ?
0
 
 
Тази ' редовна клиентка' май нукой не я поебава и за това търси своята пет минути слава. Търси да намери някой хубаво да я начеши за да може да се почувства емоционално задоволена. А това за америката , китайшъните и японците важи само и единственно при тях. Към 'защо лъжеш' само ще вметна : аркадаш тук е България бе аланкоолу.Ако не ти харесва тук бегай да се развивате заедно с оплакващате се при тях.К'во плачете кат вдовица за к.р?Аман от драскачи и разбирачи. Когато не ви харесва дадено място просто не ходете там. Колко е просто нали? Но надали ще ме разберете.В главите ви има само прави черти и нито една гънка.Ако сте едни врабчета няма да можете да си намерите гнездата . Айде със здраве и започвайте да хейтвате.
0
 
 
Аре, пак бакшишите виновни ! За такива “клиентки” задължителен намордник във всички заведения, иначе нямат оправия! Разчекнала се да ходи от заведение в заведение,….кой знае какви чудесии прави с тази голяма уста !?! Намордник, задължителен намордник !!!
0
 
 
Пояснявам че нямам общо с професии при които се получава бакшиш. Tова че се правят на ударени и всякакви други номера, е свързано с това че заплащането им е минимално, може да си направите справка и да видите че най-ниските средни заплати по браншове са в туризма и ресторантьорството, а това е така точно поради това че в този бранш се разчита на бакшиши и е зле заплатен от работодателите като заплата. Когато хорица с манталитет като вашия стават все повече и нямат култура за това какви са неписаните правила по отношение на бакшиша в България или в страни в които не е регламентиран законово, получавате и съответното отношение. Ходенето на заведение е екстра и не е свързано непосредствено с вашето оцеляване, след като си преценяш колко пари имаш и не може да си позволиш да си платиш сметката плюс 10-15% бакшиш не ходиш на заведение, купуваш си от магазина свински крачета, готвиш си ги и като изстинат и се желират си каниш компанииката за която 4 лева са голям проблем и си похапвате сладко. И за данъците като подхвана, не мисли че си много умна и никой освен теб не се е сетил за това и данъчните не са поглеждали към тези нерегламентирани доходи. Напротив обсъждано е назад във времето, как да се регламентират и да се плащат данъци, но е сметнато че регулирането и администрирането на подобен данък е доста трудоемко и скъпо начинание,би изисквало голямо раздуване на данъчната администрация и не е рентабилно от гледна точка на фикса, поради тези причини в България и в по голямата част от света действа този полулегален режим, при даването и приемането на бакшиш , което е не регламентирано плащане да не съдят даващия и получаващия за корупция. За това като не си запознат с детайли по някакъв проблем и нямаш менталния капацитет за да вникнеш в него за да го осъзнаеш и разбереш по добре си мълчи и не се излагай като госпожата станала повод за тази статия и някои от коментиращите. Но да припомня от предния ми пост " хора с манталитет от населени места които не са градове" какво да очакваме - яко чалга, наглост и простотия. Не слагам всички под общ знаменател и се извинявам на жителите на тези населени места, които не притежават тези характеристични качества, ако съм ги обидил.
-1
 
 
За да не използвам епитети и сравнения по повод госпожата и компанията и с 4-те лева от рода на: хора с манталитет от населени места които не са градове или за супа която като изстине се желира пействам й, какви са привичките по отношение на бакшиша в някой региони по света. Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.[1][2] В Европа (и България[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата. В Скандинавските страни и Италия бакшишът (ит. servizio e coperto, такса за обслужване и сервиране) се включва в сметката и варира около 7-10%. Във Франция бакшишът се включва в сметката (като pourboire, буквално за да пийнеш), но е прието да се даде и допълнително дребна сума. В Гърция се нарича (филодорима, „дружески подарък“) и представлява задължителни 10% от сметката.[2] В Япония не е прието да се дава бакшиш. Презумпцията е, че цялото заплащане на служителите се урежда от работодателя им, а клиентът има финансови взаимоотношения само с него.[1] Японските служители възприемат даването на бакшиш за оскърбление, тъй като те смятат, че са длъжни да си вършат работата добре по подразбиране.[2] В Китай даването на бакшиш официално е забранено, но на практика е 5-10% от сумата за обслужване.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: