ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мощен бизнесмен преобразява сграда, ще има офиси и ресторант!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 19.08.2021Коментари (1)18298
©
Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището на улиците "Авксентий Велешки" и "Иван Вазов" - бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма. 

Компанията инвеститор получи зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост. 

Инвеститорът предвижда да реконструира сградата, да й даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив - място, което заслужава. Управителят Величко Яков и архитектурните екипи, с които той работи, имат отличен опит в реконструирането на знакови сгради в Пловдив - това са City Center на Главната улица и сградите на ул. "Бетовен" №1 и 2. 

Бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище "Патриарх Евтимий". Отвътре сградата е като къща от карти - цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на "Авксентий Велешки" №23 е една от тях. 

Съществуващата сграда не е паметник на културата (не притежава статут на недвижима културна ценност). Въпреки това инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция. 

Сградата ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси "Open space", клас А, а подземното ниво - паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение - за около две години. 

"Мотото ни е "автентичен облик - съвременно изпълнение", споделя Величко Яков. Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува. 

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Величко Яков е един от собствениците на месокомбинат "Житница", собственик на Конна база "Тракиец", инвеститор в споменатите сгради на Главната и ул. "Бетовен". Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

"Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите - министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата", допълва Величко Яков. 

Сградата на ул. "Авксентий Велешки" 23 ще се върне към живот на фона на печалната гледка с фасадите на изгорелите тютюневи складове и падащите парчета мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните сгради на Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 19.08.2021 г.
+7
 
 
купувайте кренвишите и надениците на Житница и ше стане бърже сградата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: