ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Покъртителен разказ от Пловдив за 9 септември и репресиите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 09.09.2021Коментари (36)7026
©
В Пловдив почетоха паметта на избитите по време на комунистическия режим. "Никога, никога повече да не се повтаря 9-ти септември!" - това е заветът към младите от Елена Бонева, дъщеря на легендарния командир на 9-ти пехотен пловдивски полк полковник Иван Бонев. Възрастната жена разказа пред камерата на Plovdiv24.bg покъртителната история на своя живот:

Полк. Бонев е арестуван и първо е държан в подземието на сградата, в която сега се помещава община Пловдив, а по онова време е било към Държавна сигурност. После са го откарали в концлагера "Росица", където умира. Там с тояги и с лопати са биели задържаните, които отказвали да подпишат да станат агенти на Държавна сигурност. Така без съд и без присъда били убити 30 000 души. Онези, които подписвали, получавали огромни привилегии. Колега на полк. Бонев - полковник Любенов подписал на третия път, преместили го в София, дали на семейството апартамент от 200 квадрата, а него го направили генерал. 

Самата Елена Бонева е била на 11 години, когато се разиграват тези събития. Иззели къщата на дядо й, в която живеело семейството, взели дори покъщнината им. Не им давали купони за хляб. Наложило се да напусне училище и да стане работничка. Била на 12 години и половина, но я писали, че е на 18 и я приели във фабриката на Шавлуков.

"Купони за хляб не ни даваха на мен и на мама. Това е. Какво да кажа? Никога, никога 9-ти септември да не се повтаря!" - категоричната е възрастната жена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Не знам какви са причините за изкривяването или по-скоро укриване на истината, но ето малко исторически факти: 1. Колкото и да са разочаровани някои, Народният съд не е приумица на Сталин или българските комунисти. То е създаден във връзка с чл.5 на Парижкият мирен договор и в съотвествие с тези разпоредби правителството на ОФ приема "„Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“. 2. На 08.08.1945г създаването му е потвърдено съгласно споразумението на четирите Велики сили както и от Общото събрание на ООН от 11.12.1946г., а три години по-късно - 1949 от Женевеската конвенция. 3. Народният съд е създаден и с подкрепата на лидера на БЗНС, Никола Петков. В правителството създало Народният съд, комунистите имат само четирима министри от шестнадесет. 4. По-нтересното обаче, е, че провеждането на Народният съд става под надзора на Междусъюзническата контролна комисия в София и никой никога от Великите сили не е оспорил присъдите му и неговата легитмност. А правителството, което е свалено уж с преврат на 09.09.1944, как взема властта?! И кой набутва България в сферата на влияние на Сталин? Нашите евроатлантически партньори. И на някои ако не му се вярва фактите са лесно проверими. Може и в интернет, но по-добре в библиотека, ако все още не е забравено, че съществуват. И нека поставянето на минуси и плюене започне сега!
0
 
 
Милковив,за съжаление,бабата е права! Прочети,а че не ти изнася е друга бира! Дядо ми е бил партизанин,но не е бил комунист!Привилегиите му бяха апартамент с предимство-12 г.чакане... Бъди здрав!
-1
 
 
Хора,румбата радеФ е девтосептемврийски копел*дак! Такива като него никога не се променят,те са си тъпи кауни! Мислете преди да гласувате! Нека да не е тази решетникова,комунистическа подлога! Да го пратим на боклука!
+1
 
 
Трябваше като в Румъния да има разтрел на площада, да си знаят. Тука още ни управляват и управляваха синчетата и внуците на тези убийци. Още 30 години няма да се оправим...
0
 
 
На тази тъжна дата, която е като Задушница за страната ни, може да се каже само: Бог да прости онази България, за която студенти се връщаха от най-добрите университети да воюват и на която състоятелни хора завещаваха личното си богатство, за да се строят училища, читалища и лечебници!
+4
 
 
Затова сме на туй дередже.След 9-и е избит цвета на нацията генерали професори учители и достойни граждани за да останат сатрапите комуняги които е**ха мамата на държавата и сега управляват тяхните копеленца деца и внуци даже и правнуци.2 500 000 българи напуснали БГ от любов към комунизма.
+6
 
 
Девети Септември 1944 г. е най-черната дата в историята на България. Това което сториха комунистите на българския народ за 45 години, турците не успяха да постигнат за пет века. Дано никога повече не се повтаря 9-ти септември.
+2
 
 
Такива ,като милковив трябваше след 1990г.да постъпят с тях,както са постъпили боклуците от неговата партия след 1944 г.с врага.Ние ги оставихме да живеят и да дрискат. Безродни безделни пачаври. Трето поколение.
+5
 
 
Мръсна долна комунистическа измет....Срам и петно!!! Убийци на интелектуалци и духовници,това сте в вие!!! Плюя по-вас!
-13
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (6)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: