ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия от страна на международната общност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 22.09.2021Коментари (2)2028
© БНТ
Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват всички държави да подкрепят по-ефективни и съгласувани действия от страна на международната общност. Многостранната дипломация е ключ към общото ни бъдеще и няма алтернатива. Това заяви президентът Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, която се провежда в Ню Йорк.

Държавният глава открои като неотложни задачи пред ООН предотвратяването на разпространението на коронавируса и възстановяването на световната икономика, борбата с климатичните промени, противодействието срещу тероризма и трансграничната престъпност и повишаването на киберсигурността. Румен Радев призова за оказване на подкрепа за най-уязвимите от кризите страни и хора по света и припомни, че България  е част от усилията за предоставяне на ваксини на нуждаещите се.

"За да увеличим максимално нашия колективен отговор, трябва да изградим устойчивост“, подчерта държавният глава. Българският президент посочи необходимостта и от повишаване на сигурността на веригите за доставки, критичната инфраструктура, енергийните мрежи, както и готовността за пандемии и природни бедствия.

Като член на ЕС България подкрепя действията на международната общност за постигането  на трайни решения за бежанците от Афганистан и оказване на подкрепа за страните, които приютяват голям брой от тях, посочи Румен Радев. Държавният глава отбеляза, че като знак на солидарност България е взела решение да приеме до 70 афганистански бежанци и техните семейства, които са работили за България или мисии на ЕС и НАТО в страната.

Разрешаването на конфликта между Израел и Палестина чрез възраждането на Близкоизточния мирен процес няма алтернатива, отбеляза президентът и призова и двете страни към максимална въздържаност от едностранни действия и провокации, с което да бъде дадена възможност на мерките за изграждане на доверие и диалога. България оценява високо работата на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи да я подкрепя както политически, така и финансово, подчерта още държавният глава.

Зачитането на човешките права бе откроено от президента Румен Радев като съществен фактор за постигането на устойчивост на сигурността, просперитета и мира. Държавният глава изрази подкрепата на България за приобщаващото образование за децата с увреждания, овластяването на жените и момичетата, правата на хората с увреждания, както и за борбата с антисемитизма, ислямофобията и езика на омразата.

Българският президент посочи също така, че светът се нуждае от реформирана ООН, за да се справи ефективно с многобройните предизвикателства, пред които е изправен и  страната ни ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, адекватно подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век.

"България подкрепя цялостната реформа във всички области на дейност на Организацията", подчерта Румен Радев и постави акцент върху политиките насочени към младежта в доклада на генералния-секретар на ООН, защото по думите му именно "днешните решения ще оформят живота на бъдещите поколения“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: