ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
14 болести у нас са заличени през годините благодарение на ваксините
Автор: Цвети Тончева 09:54 / 01.10.2021Коментари (4)3021
©
"Съвременните ваксини са високотехнологични продукти и те са създадени, за да предотвратяват заболявания, от които човек може да загине, или за болести, които са тежки и могат да нанесат увреждания върху здравето на децата. Благодарение на ваксините тези заболявания ги няма. Хората мислят, че са изчезнали тези заболявания, но това не е така". Това е мнение на д-р Атанас Мангъров и е публикувано през месец април 2020 година в CredoWeb - сайтът, който обединява най-голямата здравна общност в България. 

Мнението му е изразено по време на участие в дискусия "за" и "против" ваксините, в която са се включили и родители. 

Всъщност общо 14 болести у нас са почти заличени благодарение на ваксините.

Припомняме ги още веднъж за всички, които обичат да четат и да се информират.

Полиомиелитът е осакатяващо и потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване, причинено от полиовирус. Вирусът се разпространява от човек на човек и може да нахлуе в мозъка и гръбначния мозък на заразеното лице, причинявайки парализа. Полиомиелитът е елиминиран в САЩ чрез ваксинация и продължаващата употреба на полиомиелитната ваксина запазва тази страна без полиомиелит. Но полиомиелитът все още е заплаха в някои други страни. Изключително важно е бебетата и децата да са ваксинирани, тъй като това е най-добрият начин да се предотврати разпространението на полиомиелит.

Тетанусът причинява болезнена скованост на мускулите и заключване на челюстта, което може и да бъде фатално. Причинителят на тетануса се нарича Clostridium tetani. Той е естествен обитател на храносмилателната система на животните и човека, където живее и се размножава без да причинява вреда на организма. Среща се в огромни количества в оборския тор, градински и обработени с тор почви, пасища, води и замърсени с фекалии места и повърхности. В днешно време ваксината срещу тетанус е част от ваксината за борба с болестта, наречена DTaP, която осигурява защита срещу тетанус, дифтерия и коклюш (магарешка кашлица).

Грипът е респираторно заболяване, причинено от грипния вирус, който заразява носа, гърлото и белите дробове. Грипът може да засегне хората по различен начин в зависимост от тяхната имунна система, възраст и здраве. Прилагането на противогрипни ваксини в различни части на света променя и епидемичния процес на заболяването. За имунопрофилактика на грипа се прилагат убити ваксини. Те се произвеждат ежегодно и са съобразени с циркулиращите грипни щамове, по указание на Световната здравна организация. Съдържат най-често грипен вирус A(H3N2) и A(H1N1) и грипен вирус B. Прилагат се в доза 1 ml, мускулно или подкожно и защитават около 70% от имунизираните лица. А най-добрият начин за защита на новородените бебета срещу грип е майката да получи ваксина срещу грип по време на бременност и всички болногледачи и близки контакти на бебето да бъдат ваксинирани.

Знаете ли, че по света над 780 000 души годишно умират от усложнения на хепатит В? Хепатит В се разпространява чрез кръв или други телесни течности. Това е особено опасно за бебета, тъй като вирусът на хепатит В може да се разпространи от заразена майка на дете по време на раждането. Около девет на всеки 10 бебета, които са заразени от майките си, се заразяват хронично, поради което бебетата трябва да получат първата доза от ваксината срещу хепатит В малко след раждането, като след това подлежат и на реимунизации.

Ваксината срещу хепатит А е разработена през 1995 г. и оттогава драстично е намалила броя на случаите в световен мащаб. Хепатит А е заразно чернодробно заболяване и се предава чрез контакт от човек на човек или чрез замърсена храна и вода.

Рубеолата се разпространява чрез кашляне и кихане и се причинява от специфичен вирус – РНК вирус от групата на тога–вирусите. При заразяване на бременни вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода. Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав. Рубеолата заразява предимно децата, които ходят на училище – като мнозинството от хора на 20-годишна възраст вече имат имунитет. При бременни жени може да се извърши пасивна имунизация преди и след контакта със заразоносител. Активна ваксина при рубеола се прави с жива атенюирана ваксина, например под формата на комбинираната ваксина срещу морбили, заушка и рубеола след 15-ия месец от раждането. Реимунизацията се прави на 6 годишна възраст, с което се цели затварянето на празнотата в имунитета (той вероятно е доживотен).

Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) не е толкова добре познат като някои от другите заболявания, благодарение на ваксините. Hib може да причини сериозни увреждания на имунната система на детето и да причини мозъчни увреждания, загуба на слуха или дори смърт. Hib засяга най-вече деца под пет години. Към днешна дата налице са няколко вида Hib-ваксини. Те могат да бъдат както едновалентни (единствено срещу хемофилус инфлуенце), така и комбинирани (наричат се и поливалентни – например срещу хепатит В и Hib).

Морбили (дребна шарка) е вирусно заболяване, което е силно заразно за хора от всякаква възраст и което може да се разпространява в широки мащаби. Това е сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения и дори до смърт. Всеки, който не е ваксиниран срещу морбили или който не е боледувал, е изложен на риск от морбили на всяка възраст. Единствената защита срещу морбили е ваксинацията. Ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) е комбинирана ваксина, която предпазва от морбили, паротит и рубеола (немска дребна шарка). Ваксината MMR е безопасна и ефективна и има много малко странични ефекти. Съобщени са леки реакции като повишена температура, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. За максимална защита са необходими две дози от ваксината. В европейските страни първата доза се прилага между 10 и 18-месечна възраст. Втората доза може да бъде приложена един месец или повече след първата доза, в съответствие с националната схема за ваксинация.

Коклюшът е силно заразна болест, която може да причини неконтролируема, силна кашлица, която често затруднява дишането. Познат е още като "магарешка кашлица“ заради силния звук на вдишване веднага след пристъп на кашлица. Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първоначалната ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между два и дванадесет месеца, съгласно националния имунизационен календар. Препоръчва се поставяне на трета и четвърта доза на възраст от 11-24 месеца, и още една между три и седем години.

Пневмококова болест е заболяване, което се причинява от бактерии, наречени Streptococcus pneumoniae. То причинява ушни инфекции, инфекции на синусите, пневмония и дори менингит, което го прави много опасен за децата. Микробите могат да нахлуят в части на тялото – като мозъка или гръбначния мозък – които обикновено не съдържат микроби. Пневмококовата ваксина е една от задължителните за децата в България. Имунизацията се извършва в 2 или 3 последователни приема, през периоди минимум от 30 дни. Първият прием, при нормални условия е след навършени 2 месеца, а на 12-месечна възраст (минимум 6 месеца след последното приложение), се прави и реимунизация.

Ротавирусът е заразен и може да причини тежка водниста диария, често с повръщане, треска и коремна болка, най-вече при кърмачета и малки деца. Най-сигурният начин за предпазване от ротавирус е чрез ваксинация. Ваксината срещу ротавирус е включена в списъка на препоръчителните ваксини за Република България и трябва да се приеме рано, още около втория месец на бебето, когато има и задължителни имунизации (полиомиелит на капка през устата и с инжекция – дифтерия, тетанус и коклюш).

Заушката е най-известна с това, че причинява подпухнали бузи и подута челюст. Това се дължи на подуване на слюнчените жлези. Други симптоми включват треска, болки в главата и мускулите и умора. Заушката е заразна болест и няма лечение. Ваксините срещу паротит безопасно предотвратяват заушка, като за дългосрочна превенция са необходими две дози. В България ваксината е задължителна и е под формата на комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Варицелата е заболяване, което причинява сърбящ обрив на мехури и треска. Варицелата може да бъде сериозна и дори животозастрашаваща, особено при бебета, възрастни и хора с отслабена имунна система, но дори здрави деца могат да се разболеят сериозно. Ваксината срещу варицела е включена в списъка на препоръчителните ваксини в България. Тя обикновено се поставя на деца, които не са прекарали вируса, но може да се постави и на възрастни, които не са се сблъсквали със заболяването. Важно е да се знае, че ваксината срещу варицела е съвместима с тази срещу морбили, паротит и рубеола.

Повечето от нас знаят дифтерията като неясно заболяване, което се е разпространявало много отдавна и това е благодарение на ваксината срещу дифтерия, която бебетата получават. Тази ваксина, наречена DTaP, осигурява защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Макар и да е на път да бъде заличена, дифтерията все още съществува. Болестта може да причини запушване в задната част на носа или гърлото, което затруднява дишането или преглъщането. Дифтерията може също да доведе до сърдечна недостатъчност, парализа и дори смърт.

От 2019 година на ход е друго опасно заболяване - COVID-19. Коронавирусите са семейство вируси, които причиняват обикновената настинка. В определени случаи те могат да причинят по-тежки респираторни заболявания като тежък остър респираторен синдром (SARS) и средно източен респираторен синдром (MERS).

COVID-19 е заболяване, което се причинява от нов бета-коронавирус, наречен коронавирус на тежък остър респираторен синдром (Severe Adult Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2)). Най-напред е докладван в Китай през декември 2019. Той е РНК вирус, силно заразен, при който се отчитат по-високи нива на смъртност отколкото при вирусите на грипа и H1N1.

По тази причина генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за глобална пандемия на 11 март 2020.

Пандемия се обявява, когато дадено инфекциозно заболяване се е разпространило в няколко държави или континенти, обичайно засягайки голям брой хора. Към момента на обявяването на пандемията COVID-19 е засегнал 209 страни по света с повече от 1.563.000 доказано инфектирани пациенти и е причина за повече от 91.830 смъртни случая. По това време Италия, Испания, САЩ, Франция, Китай и Иран са страните, съобщаващи за най-висока смъртност от заболяването тогава.

По принцип COVID-19 се разпространява по сходен начин като обикновения вирус на грипа, като голяма част от контактните на инфекцията се очаква да бъдат безсимптомни или с леки до средно тежки симптоми.

Леките симптоми обичайно се повлияват на домашно лечение като тези на настинката и грипа.

Понякога обаче, подобно на други коронавируси, може да причини сериозна вирусна пневмония и тежък остър респираторен дистрес, който може да бъде и фатален.

От 31 декември 2019 г. и към 36-та седмица на 2021 г. по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията са докладвани 225 166 539 случая на COVID-19 по света (в съответствие с приложимите дефиниции на случаи и стратегиите за тестване в засегнатите страни), включително 4 636 120 смъртни случая.

1 274 567 са те в Европа, като петте страни, отчитащи най -много смъртни случаи, са: Русия (193 468), Обединеното кралство (134 200), Италия (129 919), Франция (115 517) и Германия (92 618). 

В България починали от болестта са вече 20,812 души, сочи официалната статистика. 

От края на 2020 години за щастие вече е налице начин за справяне с болестта - ваксината, благодарение на усилията на учените. ЕС пое отговорността да гарантира, че обществеността в ЕС/ЕИП има достъп до безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Европейската комисия одобрява ваксини срещу COVID-19 след оценяването им от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и след консултация с държавите — членки на ЕС. Първите ваксини бяха поставени в края на 2020 г.

При по-голям дял ваксинирани вирусът спира да мутира. Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността.

Тази зависимост вече лесно може да се види в статистиките на големите държави, които постигнаха висок процент на ваксинирани и си върнаха живота - без мерки и ограничения.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
1. "Всъщност общо 14 болести у нас са ПОЧТИ заличени благодарение на ваксините." цитат от статията. 2. Ваксините за КОВИД-19 не предпазват от заразяване и/или разпространението му, за разлика от другите ваксини, от които болестите "ПОЧТИ ИЗЧЕЗВАТ". 3. За другите ваксини не се попълва декларация, че доброволно даваш съгласие да ти я поставят, и че производителят и поставящия не носят отговорност!!! 4. НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЪМ ВУЛГАРЕН!!!
0
 
 
А защо не кажете колко е траял процесът на изследване при тези ваксини за 14 болести??? И колко часа беше изчакването да пуснат ваксините против ковид-а??? Или беше бясно надпреварване кой ще бъде първият за да обере парите на света???
-1
 
 
добре но - да сме честни - само ковид ваксините ще са изключение на посочените примери, защото всъщност това не са ваксини, а терапевтици (на базата на технология за генна терапия) за превенция с регулярна употреба през 5-6 месеца и аргументацията е, че нито предпазват от разболяване, нито от предаване на болестта и е нужно подсилване на много чести интервали от време. Нещо повече с тези ваксини в кавички стадният имунитет е мираж.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: