ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кирил Петков не дава дори на КС документите за гражданството си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 01.10.2021Коментари (11)4020
© Plovdiv24.bg
Бившият икономически министър и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков още не е пратил документи за гражданството си по делото по темата в Конституционния съд. Това научи "Сега". Срокът за това е едномесечен и тече от 9 септември. 

КС бе сезиран от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър.

Според ГЕРБ към момента на назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, той не е бил освободен от канадското си гражданство. В искането си депутатите на Бойко Борисов поддържат тезата, че за загубване на канадското гражданство не е достатъчно лицето да е направило волеизявление за освобождаване от гражданство, а трябва да има и акт от Канада.

 

На 9 септември, когато допусна делото за разглеждане КС поиска документи от различни институции, както и от самия Петков. Беше им даден едномесечен срок. От бившия министър се чака официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. 

Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката. От министъра на правосъдието беше поискан документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство. А от външния министър - да поиска по дипломатически път писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство. "Сега" научи, че в КС вече са постъпили документи от институциите.

Досега Петков не веднъж обяви, че няма намерение да ходи до посолството на Канада в Букурещ, за да вземе документа, че вече не е неин гражданин. "На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът. Има дело в Конституционния съд, ще видим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а руски гражданин, който е против "Руски поток" и Русия отказва по тази причина да признае волеизявлението ми. Т.е. Русия, а не България ще решава кой може да участва в управлението", аргументира се Петков в предаването "ЕвроДикоФ".

Делото "Петков" изглежда лесно, но не е ясно дали КС ще се произнесе по него преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Причината е, че процесът ще бъде решен от документите. И ако на КС се наложи да изчака получаването им, няма да има и решение.

Като страни по делото бяха конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правосъдието и министърът на външните работи. Те също имат едномесечен срок за становища, но засега такива по делото няма обявени.

"Сега" опита да се свърже с Петков по темата, но той не отговори на мобилния си телефон.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако КС не остави безпристрастността си в чекмеджето...ще трябва да вземе решение. Ако имат топки.Без да им пука ,че някой щял да изгуби нещо. Кой каквото си е дробил. Ако се ослушват умишлено...значи му правят услуга ,а това вече не е почтенно.Защото и той не е.
+1
 
 
Нищо ново под слънцето. Той може и да не се е отказал сам. Те едва ли ще търпят такива мекерета.Сега вече си е на място.
-1
 
 
А някой пишеха *минуси*,когато коментирах,че кире лъжецО е ПРОСТАК И ЛЪЖЕЦ?!?Ами такъв си е и няма да се промени.
+3
 
 
Е то се дава нещо, което го има.А той няма.
-2
 
 
Това че закона е тъп не значи че не трябва да се спазва! Първо да промени закона после да се прави на интересен. И тоя ще ми говори за почтеност... май само когато му е удобно.
+4
 
 
Е как ще го даде нали цялата истина, ще излезе преди изборите и той няма да има имунитет, а чл 313 гласи нещо. И целият проект на честните и спазващи закона рухва. И още един дето се гласи за втори мандат и иска върховенство на закона, ще излезе, че 4 месеца е нарушавал Конституцията.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: