ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Смазан от мъка, съпругът на починалата Джуня, разказа цялата история около трагедията в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:38 / 01.10.2021Коментари (2)38742
© 24 часа
"Държаха я ден и половин с мъртвите близнаци в нея", казва почерненият мъж Йордан Вълков, чиято бременна в 8-ия месец съпруга почина от COVID, вини личната лекарка, че не е пожелала да приеме и прегледа жена му. Смазаният от мъка съпруг разказа пред "24 часа" цялата история около трагедията, сполетяла семейството му.

- Г-н Вълков, приемете нашите най-дълбоки и искрени съболезнования  за тежката загуба. Кой смятате, че носи основна вина за смъртта на вашата бременна съпруга и на близнаците, които си отидоха с нея неродени?

- Най-страшно е поведението на личния ни лекар.

- Казахте, че в първите дни жена ви е била лекувана само по телефона.

- Не само в първите дни, изобщо личната ни лекарка не ни допусна да отидем при нея. Когато видях, че жена ми си заминава, я закарах в Спешна помощ. В нито един момент джипито не ни посъветва това да направим. А аз много пъти исках да отидем на преглед, но тя отказваше.

- Как се казва личната ви лекарка?

- Д-р Ваня Добрева.

- С какви обяснения отказваше да прегледа жена ви?

- С всякакви. Съпругата му Джуня Вълков е филипинка. Живеем в Пловдив от няколко години. Търсихме лекар, който говори английски. И така попаднахме на това джипи. Жена ми знаеше български, но се притесняваше сама да говори. Около 10 септември започна да вдига температура. Тя ми се обади вечерта, още не бях се прибрал от работа. Притеснявахме се, че е бременна. Знаехме от какво трябва да се пазим. От година и половина Джуня работеше само от къщи. След като вдигна температура звъннах на личната лекарка. Изписа ни PCR тест и ни го изпрати с есемес. Излезе отрицателен. После направихме два бързи теста - единият невалиден, другият беше отрицателен. Молих отново д-р Добрева да отидем на преглед, защото се появи и кашлица при жена ми. Не се съгласи, а ни изписа мукосолван. Кашлицата продължи. Взехме и антибиотик, подходящ за бременни. На 4-ия ден кашлицата стана адска, а на 5-ия кръстът започна да я боли. Пак се обадих на джипито, молих я да отидем. Отговори ми: "Питайте за тази болка гинеколог". А виждам, че жена ми едва диша. На шестия ден звъннах на гинеколожката. Тя беше категорична: "Моля те, по най-бързия начин я карай в Спешното".

- Но и тя не пожела да ви приеме, така ли?

- Гинеколожката беше категорична, че трябва да потърсим болнична помощ. Послушах я и на 15 септември вечерта се озовахме в Спешното на УМБАЛ "Св. Георги". Сатурацията на жена ми беше 80. Рентгеноложката отказа да направи снимка, аз също бях против. Изпратиха ни в инфекциозната клиника, настаниха жена ми в 5-и блок, който е за COVID. Беше 22,20 часа на 15 септември. В протокола пише, че когато сатурацията е под 90, пациентът трябва да си постави на вентилация. А нас ни държаха цяла нощ и на следващия ден до обед, без да приложат такава терапия. Всеки ден ходех да се интересувам. Един от лекарите ми каза, че Джуня е била със сатурация 30. Съвсем нормално е било веднага да я поставят на вентилация. Трябваше още седмица и половина да удържи, да извадят близначетата, а нея да я лекуват с най-сериозната терапия, за да я спасят. А те са чакали да е падне сатурацията под критичното ниво и бебетата да умрат. Държаха я ден и половина с мъртвия плод в утробата. Извадиха мъртвите близначета, оттам тя получи сепсис. Бебетата бяха момченце и момиченце. 8 години ги чакахме. (Плаче - б.а.) Да загубиш всичко в този живот, което имаш, е безобразно. За 10 дни стана всичко.

- Възнамерявате ли да търсите отговорност на някого?

- Няма смисъл. Зная, че който е тръгнал да съди лекар, е загубил делото. Но адски много желая нещата да се променят в тази държава. Не може по този начин да продължава това. Личните лекари са на първа линия, получават пари за COVID. А не се занимават с болните. Правят го по телефона. Всеки, който им се обади и каже, че е с температура и кашля, му казват да си стои вкъщи. Това не е нормално. Трябва ли всеки да ходи до Спешното отделение, за да установи, че е много зле, защото личният лекар не желае да го прегледа? Ако всички действат така, просто няма нужда от тях. Вместо да им се дават тези пари, по-добре да се разкрият повече кабинети за Спешна помощ. Наистина няма смисъл от тях. Докато вземах смъртния акт, едно момче на видима възраст около 30, беше с бутилка кислород в краката. Защо трябва да се стига дотам? Най-вероятно и на него личният лекар му е казал "Стой си вкъщи". Наясно съм, че няма да върна моето семейство. Искам останалите хора да не страдат. Всеки ден в продължение на почти две седмици съм ходил и чакал по два часа, за да взема сведение за бременната ми съпруга. Виждам как хората страдат.

- Специалистите казват, че повечето жертви на заразата не са ваксинирани. Според вас трябва ли хората да се имунизират?

- Това е едно от най-добрите неща за мен. Аз съм ваксиниран. Просто жена ми нямаше как да я имунизираме, защото беше бременна, а и нямаше достатъчно информация дали това няма да увредят плода.

- Простете за дълбоко личния въпрос. С какви думи я изпратихте днес?

- Казах на всички, че искам да я запомнят такава, каквато беше - усмихната, добра и весела. И че твърде много я обичам (разплаква се - б.а.). Дай боже да е на по-добро място.


Още по темата: общо новини по темата: 6
02.10.2021 »
02.10.2021 »
02.10.2021 »
01.10.2021 »
01.10.2021 »
01.10.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 02.10.2021 г.
+4
 
 
Жестоко!Как се е стигнало до там,че да бъдат изгубени три човешки живота?
0
 
 
Убиват ни наред, без да им мигне окото, а оправданието им е Ковид! Как до последно е била без Ковид, а накрая се оказва, че умира от него?! Ей, къде е ония болен, промит, лоеф мозък пак да обяснява, как вината е в нас, а не в здравната ни система?! Народа изкуфя и изтрещя тотално! Насират се от страх в мишите си дупки, ама са много силни в интернет!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: