ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (14) | Вчера (18)
Общината дава почти 5,7 млн. лв. за стадионите на Ботев и Локо! Ето за какво точно ще се използват!
Автор: Стойчо Генов 13:19 / 08.10.2021Коментари (12)9600
© Plovdiv24.bg
Общинският съвет в Пловдив ще гласува отпускане на общо 5 680 800 лева за строителството на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив", научи Plovdiv24.bg. Това ще стане на предстоящата в сряда (13 октомври) сесия. Вносител е кметът на града Здравко Димитров, а предложението е точка 17 от дневния ред.

Сумата ще се раздели почти по равно за двете съоръжения, както следва: 2 860 800 лв. за "Колежа" и 2 820 000 лв. за "Лаута". Парите ще бъдат предвидени от проектобюджета на Община Пловдив за 2022 година.

Plovdiv24.bg представя на читателите си как конкретно ще се използват въпросните средства за стадионите на Ботев и Локомотив:

1. За обект стадион "Христо Ботев" - 2 860 800 лв., от които:

-    2 000 000 лв. без вкл. ДДС за закупуване на седалки;

-    90 000 лв. без вкл. ДДС за тревно покритие на стадиона;

-    294 000 лв. без вкл. ДДС за преработка на проекта.

Сумата от 2 000 000 лв. (без вкл. ДДС) за закупуване на седалки и 90 000 лв. (без вкл. ДДС) за тревно покритие на стадиона са разход, който не е включен в договора за строителство №20ДГ-924/09.12.2021г., но същевременно същите са необходими за финализирането на проекта. Стойностите са формирани на база получени оферти.

Сумата от 294 000 лв. (без вкл. ДДС) за преработка на проекта е разход, който се налага поради необходимостта от определяне на обособени зони, които ще се изпълнят на първи етап. Определената степен на завършеност за всеки сектор ще позволява въвеждане в експлоатация на всеки етап и ще отговаря на изискванията за лицензиране на съоръжението от БФС за националните футболни първенства. Преработените проекти ще указват начина на разделяне за етапно изпълнение, приемане и въвеждане в експлоатация на вече одобрената проектна документация, без тя да бъде променяна.

Ще се запази възможността на следващи етапи проектът да бъде изпълняван и въвеждан в експлоатация до пълната му реализация. Разделянето ще укаже освен начина, по който да се изпълнят определените за Етап 1 части, така и необходимите количествени сметки, отразяващи етапността, на база на които ще могат да се възлагат, приемат и въвеждат в експлоатация изпълнените СМР за Етап Е Проектните разработки ще включват и проектни решения, свързани конкретно с разделянето на етапи, които не са включени в първоначално одобрения проект, както и ще бъдат взети под внимание становищата и препоръките, описани в експертизите, изготвени от УАСГ. Разработваната проектна документация по необходимите специалности включва също изисканите от възложителя промени, както следва:

Изместване на сектор "гости“ от трибуна "Б“ в трибуна "Е“;

Обособяване на нови WC в сектор "гости“ - трибуна "Г“;

Преработка на предвидените в основния проект съблекални в сектор "В“, съгласно изискванията на БФС така, че да се ползват от футболните отбори, съдии, делегати и други в етапа на функциониране на стадиона за Етап 1 от реализацията му;

Ситуиране и изпълнение на нови трафопостове, съгласно актуални указания от EVN;

Преработка на всички ограждащи съоръжения във връзка с гореописаните промени;

В преработките по всички конструктивни части /стоманобетонни и метални конструкции/, ще бъдат взети под внимание и приведени в съответствие с експертните становища и препоръки, включени в изготвените от УАСЕ експертизи. Стойността е формирана на база получена оферта от проектанти.

2. За обект стадион "Локомотив“ - 2 820 000 лева, които ще бъдат разходвани за: изготвяне на технически проект за официална трибуна (четвърта трибуна - Централна); изготвяне на технически проект за вертикална планировка; изграждане (строителство) на вертикална планировка, изграждане на тренировъчни терени, паркоустройство и инфраструктура, благоустрояване и озеленяване.

Изпълнението на договор за ,Проектиране и изпълнение на строителство, част Общинската спортна инфраструктура - Стадион "Локомотив“ - град Пловдив“, находящ се в град Пловдив, визира изработване на идеен и технически проект. Идейният проект съдържа разработване в 5 (пет) етапа за целия стадион, а именно:

Етап 1: Благоустрояване и инфраструктура Етап 2: Северна трибуна "Бесика“

Етап 3: Източна трибуна "Спорт клуб“

Етап 4: Южна трибуна Етап 5: Централна трибуна

Разработването на техническия проект е за 3 (три) етапа (трибуни), а именно: Етап 2 - Северна трибуна "Бесика“; Етап 3 - Източна трибуна "Спорт клуб“; Етап 4 - Южна трибуна, както и изграждането им, с което се изчерпва сключения договор. За да завърши целият процес по проектиране трябва да бъдат разработени технически проекти и за останалите 2 (два) етапа, а именно: Етап 1 - Благоустрояване и инфраструктура и Етап 5 - Централна трибуна. За целта е необходимо да бъде осигурено допълнително финансиране, с което окончателно да приключи процеса на проектиране.

След подписване на договора през месец декември 2020 г. и реалното изпълнение на същия към настоящия момент са изпълнени следните дейности:

Изработен, предаден и одобрен е инвестиционния проект във фаза Идеен проект по всичките 5 (пет) етапа

- Издадено е строително разрешение

Изработен и предаден е инвестиционния проект във фаза Технически проект само за три етапа, съгласно сключения с Община Пловдив договор.

Започнато е изграждане на една от трите трибуни.

За да бъде завършен стадионът като цяло е необходимо да бъдат разработени в техническа фаза и технически проекти за:

Паркоустройство и инфраструктура

Четвърта трибуна (Централна)

Вертикална планировка

Благоустрояване и озеленяване

Това са етапите, които са оставени на фаза идеен проект по смисъла на горецитирания Договор. В тази връзка е необходимо да бъдат разработени проекти във фаза техническа, по смисъла на вече издаденото строително разрешение от месец май 2021 година.

За качествено изпълнение на ежедневния тренировъчен процес на футболния отбор е необходимо изграждане на тренировъчни терени и вертикална планировка, както и изграждане на инфраструктура около тях.

За всички тези дейности не са предвиждани средства по сключения договор от месец декември 2021 година. Ето защо е необходимо да бъде осигурено допълнително финансиране относно непредвидените средства по цитирания вече договор.

Необходимата сума за изпълнение на всички тези, описани по-горе дейности е от порядъка на 2 350 000 лв. (два милиона и триста и петдесет хиляди лева).

Разбивката поотделно и условията при които ще бъдат отпускани сумите ще бъдат уточнени при писане/приемане на общински бюджет 2022 година, като по този начин ще намерят правилното си място в съответните параграфи.
Още по темата: общо новини по темата: 790
25.03.2024
14.03.2024
08.03.2024
28.02.2024
27.02.2024
22.02.2024
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е добра новина. Дано скоро видим два хубави стадиона в нашия град и върнем магията на дербито, както беше преди години. Но нека не забравят Спартак и Марица!
0
 
 
Интересно, откъде ще ги вземе общината тези пари? А селските , какув терен ще правят с по-малко от 90 000 лева? Седалки за 2 млн? Половината пари ще се откраднат! Гаранция! Иначе излиза, че седалките ще са позлатени? Много от нас знаят, какви седалки искат да си купят, откъде и на каква цена....
0
 
 
Когато Общината инвестира така "по ръба", то трябва да се обоснове за нуждата от такава инвестиция. Също така трябва да обясни каква е икономическата изгода от такава инвестиция. Как ще си върне инвестицията... В Община Пловдив, ръководена от партия ГЕРБ, няма отговори на тези въпроси. Тъмна Индия....
на 08.10.2021 г.
+4
 
 
Браво!Да се надяваме и двата стадиона да станат в приличен вид,след това и на Спартак и Марица да се помогне.Развиние на юношеския футбол,терени и бази това е.Нашите деца футболисти и да не станат,поне ще спортуват и няма да мислят за глупости. Един ден може отново фенове на Локо и Ботев да седим заедно и да си гледаме мача,колелото се върти.
+4
 
 
Кои болници тънат в мизерия само общинските май.....всяка година вдигат бюджета на касата и парите все не стигат как не се наядоха от това че хората боледуват станаха.....
-4
 
 
Париии, париии, париии ... реки от пари текат към стадионите, а болниците тънат в мизерия, децата събират капачки и детските градини са с конкурси като в Кембридж .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Спартак гостува на отбор, който трудно победи в Пловдив
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Капитанът на младежите, който накара Пловдив да се гордее
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: