ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Внимавайте! Разпространява се опасен продукт в търговската мрежа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:32 / 13.11.2021Коментари (3)83420
©
За поредна година, на прага на зимния сезон, опасна течност за чистачки залива търговската мрежа и заплашва живота на хиляди българи. Става въпрос за продукти за размразяване на автомобилните стъкла, които са с високо съдържание на МЕТАНОЛ.

Това е в пълно нарушение на европейското и национално законодателство, което от 2018 г. година насам забранява напълно в зимните течности за чистачки да има наличен метилов алкохол под каквато и да е форма в концентрация над 0,6%, пише "Блиц". 

Оказва се обаче, че недобросъвестни производители укриват опасното вещество, като изписват непознати за обикновения човек химически термини, с което заблуждават напълно хората.

Точно поради тази причина, в началото на годината от асоциация "Активни потребители“ направиха и своя проверка в акредитирана лаборатория, анализирайки новите за пазара продукти от марката "SEVAN", на които е изписано, че основната им съставка е "ПОЛИМЕТИЛАМИН“. Проверката доказа, че въпросното вещество се използва само като надпис върху етикета. В действителност обаче тези зимни течности съдържат чист МЕТАНОЛ и то в концентрации, надхвърлящи 45 пъти допустимите норми.

За съжаление, въпреки многократните предупреждения на асоциация "Активни потребители“, в момента отровната течност за чистачки отново се продава масово и то на фона на съществуваща законодателна забрана, която предвижда глоба до 100 000 лв.

"Опитите за заобикаляне на правилата от производители никога няма да престанат, дори по време на пандемии, но е важно те да бъдат спирани в зародиш“, коментираха тогава от сдружението и допълниха, че когато един продукт в нарушение не бъде санкциониран навреме, това води до появата на нови нарушители на пазара, като след това е много по-трудно те да бъдат пресечени.

Тъй като става въпрос за опасен за човешкото здраве продукт, компетентно да извършва необходимите проверки е Министерството на здравеопазването чрез главния държавен здравен инспектор и регионалните здравни инспекции. Сега, покрай пандемията от COVID-19, те имат и много друга работа, но това не може да бъде оправдание за бездействие спрямо контрола на такива опасни продукти.

През годините Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев многократно е предупреждавал за опасностите от метанола и че токсичните продукти вредят най-вече на здравето на децата. Според него метаноловите изпарения влизат най-често в купето, през работещия вентилатор на климатика през зимата.

Освен, че може да предизвика катастрофа, метанолът може да нанесе и по-тежки вреди на шофьорите. След вдишване на метанолови пари се наблюдават главоболие, гадене, повръщане. Следват припадъци и загуба на зрение, а в зависимост от погълнатото количество изходът може и да е летален.

Водещо автомобилно списание в Германия също предупреждава: "Проблемът е, че когато се използват течности за чистачки, съдържащи 24% метанол, при пътуване на дълги разстояния или при престой в кабината на автомобила над 4 часа, се получава същото отравяне, както когато метанолът е бил директно погълнат.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тъкмо онзи ден си купих от тази. Разреждам я с вода, разбира се. Много добра. Препоръчвам.
0
 
 
Купувайте турски боклуци, а после питайте що така!
0
 
 
Като е отровна тази течност защо не е иззета от мрежата.Кой сега е виновен .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: