ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Най-чаканият дебат: Радев и Герджиков в директен сблъсък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:16 / 18.11.2021Коментари (21)4109
©
Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправят един срещу друг в  предизборен дебат преди балотажа в неделя.

Двамата ще сблъскат мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.  

"Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.

"Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев.

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, допълни той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев.

Румен Радев каза, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, допълни той.

За промените в Конституцията

 

"Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути", коментира проф. Герджиков.

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.

"Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа", заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в "неустойчив парламент".

За Прокуратурата

"Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва", заяви Радев.

"Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.

За отношенията между България и Република Северна Македония 

"Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 

Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".

И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

"Тези решения вече се взеха. Служебното правителство ги изпълнява. От днес данните от агенция Ройтерс показват, че България е на първите места по спад на броя на заразените. Забравихте ли, че децата цяла година бяха затворени? Сега те се върнаха в клас. Това е най-важното", категоричен бе Радев.

"Не съм съгласен с тази розова картина. Достатъчно е да видим болниците, за да го разберем. Трябва да стимулираме лекарите. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат? Въвеждането му беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Не обичам нищо, направено по принуда. Принудата е заплашителна в нашето общество. Лекарите искат материали, искат лекарства, искат да получат парите си. Излезте на улицата и питайте гражданите справяме ли се със здравната криза и ще видите какво ще ви кажат", отвърна Герджиков.

Инфлацията и цената на живота

"Не трябва да спекулираме с инфлацията. Тя се вихри навсякъде по света. И в САЩ, и във всички европейски страни има рекордна инфлация. България не е изключение. Инфлацията е породена от повишените цени на горивата", коментира Радев.

"Още през лятото можеше да направим някои неща. Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива", заяви Герджиков.


Още по темата: общо новини по темата: 331
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Г-н Президента гледаше като ударен с мокър парцал,браво на г-н Герджиков ,ерудиран,спокоен,знаещ какво говори,класи над Радев,браво.
0
 
 
Трябваше да има преводач да превежда на фуражката какво казва професора ректор .Да му опростява изреченията.И Лозан Панов и професор Герджиков са поне 5 класи над тоя глупав олигофрен.И как може изобщо тоя тъп военен да е изобщо на балотаж ве,бати матряла майна.
0
 
 
Радев ще е президент и неговите хора ще са министри това е положението
+1
 
 
В Русия съм....в русия съм...."КРИМ е руски"....даа дааааа. МАШАЛА бай Радлю, машала,сега не само ще си дупка в Европа, ами и миризлива дупка, която ВСИЧКИ ще отбягват! Теййй кви съюзници сме! Безценни!
-1
 
 
Професорчето си беше назубрило добре думичките. Имело се опитваше да препише негативната си кампания на Радев, който остана изненадан от махленските похвати на Пухчо. Пъхчо не искал да носи бремето на провалите на ГЕРП... само позитивите.. (интересно какви са те??!!) Ми то така не става, бе пич!! Нали уж си честен и лоялен...
-2
 
 
Дебатът беше супер. Даже Цецка Цачева щеше да се справи по-достойно от Атанас :-) И както казваше един вече покоен политик: на тези избори ще гласува Сульо, Пульо, Атанас и АЗ.
-3
 
 
Това дебат ли бе или махленска седянка.Ненужен дебат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: