ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Самозвани емисари обикалят по църквите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 27.10.2009Коментари (11)3098
© Plovdiv24.bg
Ислямска секта снове по православните храмове в Пловдив и околни села. Емисарите раздават материали, които агитират за "присъединяване към единствената правоверна религия - ханиф". За това алармира отец Емил от църквата "Св. Параскева".

Досега не съм виждал толкова нагли проповедници, които да влизат директно в нашите църкви, потресен е той. Сектантите ходили и в храма в село Труд. В петък лично се срещнали с отец Емил. Единият емисар бил чужденец и говорел на английски. Придружавал го тукашен мъж, който превеждал на български. Помежду си общували на турски.

Пратениците дали на отец Емил брошура, която прокламира тяхната вяра. На корицата са изобразени православен храм, юдейски молитвен дом и джамия. Съдържанието вътре обяснява, че днес светът е в хаос, защото хората са разделени от религиите си. Посочва се, че има 72 вида убеждения и всяко казва, че неговият бог е върховен. Последователите на ханиф, които се представят като международна фондация "M.I.H.R", твърдят, че са намерили общото в тези различия. Обединяващото между християнството, исляма и юдеизма е признаването на Авраам. Затова в материалите има цитати от Библията, Корана и Тората. Навсякъде обаче се подчертава, че върховенството е на Аллах. Другите богове са представени като обикновени човеци.

Отец Емил е дал материалите на митрополит Николай. Ще бъде сезирана Дирекцията по вероизповеданията към МС. Свещеникът е предупредил учителите по религия, че са възможни набези и по училища. Той коментира случая с думите на руски философ: "Не бива да се боим от силен ислям, а от слабо християнство".

Не сме чували за такава организация, каза вчера Георги Кръстев, съветник в Дирекцията по вероизповеданията. Той обясни, че щом става дума за фондация, не се иска вписване в регистъра. Тя обаче трябва да работи със съгласието на мюфтийството.

Никой не е съгласувал такива действия с нас, каза Хасан Али, председател на мюсюлманското настоятелство в Пловдив. Той нарече емисарите самозванци и бе категоричен, че ученията им не са в канона на исляма. Допуска, че набезите може да целят дискредитиране на исляма преди изборите за главен мюфтия в събота.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тук не става въпрос за "ислямизация", а по скоро това са теософски идеи, в които няма ни6то ло6о. Вси4ки религии са равни, и те проповядват едни и съ6ти идеали: да бъдем по-добри, разумни и справедливи към ближните си в името на Бога. Дали Бог се нари4а Исус, Мохамед, Буда или Зевс, това няма зна4ение за посланието.
0
 
 
Аз съм християнин, както и повече тук, но нито религията с нещо може да ме върже, а още по-малко пък някакви си да ме привлекат към някаква си тяхна "частна" религия! За мен религиите не са нищо повече от промиване на мозъците и особено в средновековието - мощ, с която да се управляват народите! С времето много учени са били изтезавани и убивани, защото църквата е била наясно, че е манипулатор и не е искала хората (или поне интелигентната част от тях) да не й вярват...примери няма да давам, защото те са ясни на всички. Гледайте този клип и ако го разберете тогава ми говорете кой е зъдал земята и за колко време...
-1
 
 
напълно съм съгласен,трябва нулева толерантност спрямо ислямистите!не съм против другите религий,но нямат НИКАКВО ПРАВО ДА ВЛИЗАТ В НАШИТЕ ХРАМОВЕ,ЗА ДА ПРОПОВЯДВАТ!
+1
 
 
Всеки има право да си проповядва религията, стига да не е обявена извън закона. Тук странното е мястото, което съответната религиозна формация е избрала, за да прокламира възгледите си. Колкото до двата синода - отдавна няма два синода - дядо ви Максим въвлече и държавата в съсипването на втория, което е недопустимо както и да се погледне (не може полиция да извежда свещеници от църквата - защото те НЕ са престъпници, а проповедници)...!!! Само за пример ще дам факт от разговора си с послушник в Троянския манастир, който каза, че в Гърция - една от най-ортодоксалните църкви - има 11 синода!!! Толкоз! Малоумието на Николай няма да коментирам също - той дори има налудничав поглед! Това не са моите духовни водачи и никога няма да бъдат!
+2
 
 
Откъде се взе Ролекса на дядо Николай. Хората докато дядо Mаксим е на влас няма да влизат в Църквите. Не искам да се вслушвам в думите на един агент на държавна сигурност какъвто е дядо Максим. Не може един мушеник да ми дава акъл и след това да се качи на джипа. Не ще влизат вътре,а вътре ще ни поробват както е било в Перущица и Батак. Възмутен съм от Българската църква и от дядо Николай.
0
 
 
Замислете се Вие, защо нямате емисари или защо не направите нещо, с което да привличате младежта и не само тях. Защо в църквите ни не влизат млади хора и много такива въпроси. Защо имаме два синода.....
0
 
 
Ами дядо попе обаждаш се веднага на полицията а не на журналистите и най-малко на Николайчо, щот точно той нищо няма да направи, а само ще напише до някой вестник! Капиш!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: