ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Майка осъди община Пловдив за 10 000 лева заради падане на дете от катерушка
Автор: Цвети Тончева 09:45 / 01.12.2021Коментари (11)7542
© Plovdiv24.bg
Архивна снимка
Майка осъди община Пловдив за 10 000 лева заради падане на дете от катерушка, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сумата представлява обезщетение за неимуществени вреди – болки, страдания и неудобства, в резултат от травматично увреждане, претърпяно на 31.03.2019 г., причинено при падане от съоръжение за игра на детска площадка, стопанисвана от Община Пловдив, находяща се в междублоково пространство в район "Южен“. Общината ще трябва да заплати и разноски по делото, в размер общо на  640 лева.

По делото е посочено, че през 2008 г. Районното кметство изградило само три от съоръженията на мястото на инцидента - детска люлка откъм източната страна на Сграда, пясъчник и пързалка, на южната страна на посочената сграда. Освен посочените, на площадката се намирали и други съоръжения - сферично съоръжение /кълбо/, предназначено за катерене и съоръжение с форма на кораб, поставени преди тези от 2008 г. 

По делото са събрани гласни доказателства чрез разпит на бащата на детето. В показанията си той удостоверява, че е присъствал на инцидента на площадката пред блока, в който живеят. Свидетелят, майката на детето и други родители седели на пейката до площадката, която е максимум на два метра от катерушката, на която дъщеря му е паднала. Посочва, че дъщеря му, играейки, се хванала да се превърти, но се изпуснала и паднала на лакътя.

Посочва още, че катерушката представлява метална конструкция, с три листа, изправени на височина, по които има напречни греди, за които децата се хващат и се катерят. Детето паднало от най-ниската греда. Опитала се да направи кълбо напред, превъртяла се и паднала на ръчичка. Посочва, че визуално е видял какво се случва и първи се е притекъл.

Свидетелства, че на катерушката е нямало ограждения. Нямало табели или указания как да играят децата на детската площадка. Нямало поставена настилка на пода, директно била закрепена на земята. Също така сочи, че жените били седнали на пейка, мъжете били срещу тях, а буквално срещу тях била катерушката. Наблюдавал детето. Видял как се превърта и пада и отишъл да я вдигне.

След инцидента закарали дъщеря си в УМБАЛ, където било установено счупване на ръката, при което било спешно оперирано, под пълна упойка. Били поставени две игли и гипсова шина. На 3 април изписали детето от болницата, на която дата имало рожден ден и отменили същия. Поканили деца вкъщи, като установил различно поведение на дъщеря си. Уплахата й била голяма. Детето отказало да посещава и детско заведение.

След операцията то получило оток, трябвало да държи ръката постоянно изправена, което създавало голяма трудност. При смяна на марлята при личния лекар детето проявило агресивно поведение, крещяло и се тресяло от страх, и до свалянето на иглите на 7 май детето не позволило да му сменят марлята. То станало затворено. Излагат се обстоятелства и относно второто постъпване на детето в болница на 7 май, преди операцията то се тресяло от страх и плачело.

След изписването от болницата, веднага започнали рехабилитация, при което детето изпитвало страх. През този период родителите са се грижили за детето в обличането, къпането и храненето. Към момента то разпъвало ръката на 180 градуса, но не искало да я движи повече от това. На ръчичката на детето останал огромен 10-сантиметров белег. 

В производството е прието заключение на съдебно-медицинската експертиза. Според заключението на експертите, от наличните медицински документи се установявало, че на 31.03.2019 г. при падане от детска катерушка детето е получила счупване, което е определено като закрито счупване на горния край на раменната кост /хумерус/. Това счупване е наложило открито наместване на счупените фрагменти и метална остеосинтеза на последните. Поставена била мека превръзка, след 40 дни детето отново било хоспитализирано и металните тела – отстранени. Последвала рехабилитация и раздвижване на лявата ръка.

Съдебният експерт счита, че оздравителните процеси са приключили в рамките на 5-6 месеца.


Още по темата: общо новини по темата: 240
26.03.2024 »
26.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
22.02.2024 »
20.02.2024 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 02.12.2021 г.
+1
 
 
"Посочва, че дъщеря му, играейки, се хванала да се превърти, но се изпуснала и паднала на лакътя." После се чудите защо в книжката с указания на тостера пише да не препичаме хляб в банята...
на 02.12.2021 г.
0
 
 
Като падна и се ударя ме биеха да си знам...
на 01.12.2021 г.
+1
 
 
Като малък през летните ми ваканции на село не беше останал нито един селски двор, който да не съм съдил за падане от дърво. Най-много харесвах последните тънки клонки с най-озрелите плодове по тях. :)
+2
 
 
Добре,де и мен са ме ,,съветвали'':),но да оставим коментарите,за майката! Осъдила общината-добре,кой плаща?Ние! Защо ние?Общината,е дала едни пари,за тази площадка,после някой е приел обекта и е платил.Гаранция няма,ли? Поддръжка няма,ли?Виновен няма,ли?Да намерят виновния и той,да плати!Да видим тогава,ще има,ли ,,наш чове''!
+2
 
 
Като дете съм падал десетки пъти на детски площадки, пукал съм си главата, чупил съм зъб, имал съм какви ли не ожулвания, но единственият виновен съм си бил АЗ, защото АЗ съм решавал къде и колко опасно да се катеря, ясно осъзнавайки рисковете и пренебрегвайки елементарната логика, че е твърде вероятно да падна. След като майката и бащата на това дете са толкова на "ти" с всичките опасности и са осъзнавали липсата на предупредителни табели и на обезопазено гумено покритие на детската площадка (тяхно пределно ясно знание, за което щателно са си признали и описали подробно в жалбата си), защо въпреки тези крещящи признаци целево са завели и оставили детето си именно там??? Като са осъзнавали опасностите, защо не са го махнали оттам и да си тръгнат, отивайки на друга детска площадка, която според тях да е достаръчно обезопасена?
+2
 
 
Да взема да осъдя общината за 10 бона, защото имам една пукната плочка пред блока и утре мога да се препъна на нея и да си обеля носа?
+2
 
 
Не прочетох докрай разтърсващата новина .. ама трябваше и "душевни страдания" да добавите към иска
+7
 
 
Родителите си гледат в телефоните, детето се прави на маймуна. После общината им виновна... И аз съм падал като дете, вместо да обвинява общината, правителството, илюминатите, ваксините, Бойко Борисов, Бил Гейтс и Джордж Сорос, майка ми зашлеви 2-3 шамара, после в къщи и татко 2-3 по г*за за допълнителен ефект. После ходи се прави на маймуна.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: