ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Използваха името на Мангъров за брутален фейк, че ваксините удрят половите органи на децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:26 / 08.01.2022Коментари (7)6330
© Plovdiv24.bg
В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук, се твърди, че инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК ваксините засягат половата система на децата.

В публикацията пише, че "не се казва истината, а РНК има страничен ефект като удряне на половите органи на децата“. В материала дори се твърди, че някои деца умират от тези ваксини.

Статията, която уж цитира лекаря от Инфекциозна болница в София доц. Мангъров, е достигнала до хиляди потребители и е споделена от почти 270 различни страници във Фейсбук. 

В публикацията има доста правописни грешки. В нея се твърди още (цитатът не е редактиран - б.р.): "За това е избрана възрасста от 5 до 11 години. Детето тогава се развива, но това никой няма да го каже. Изслидвания на британския университет го е докзал. При 10 боцнати, 4 деца имат страдание на половите органи. РНК Генома е опасен и поврежда половата система на децата. При други децата умират. Споделете за да знае народа!“.

БНР се свърза с доц. д-р Атанас Мангъров, който категорично отрече да е казвал подобно нещо.

"Не съм казвал такова нещо. Няма въз основа на какво да се каже“, каза доц. Мангъров. И определи използването на името му като "предизвикване на интерес“. Мангъров обаче остава резервиран към поставянето на Covid ваксини на деца.

По данни на Европейската агенция по лекарствата, цитирани от сайта coronavirus.bg, при деца от 5 до 11 години дозата Comirnaty е по-ниска от тази, която се използва при хора на възраст 12 години и по-големи (10 µg, в сравнение с 30 µg). Както и при по-голямата възрастова група, ваксината се прилага като две инжекции в мускулите на мишницата с интервал от три седмици.

В кратката характеристика на продукта, на база получени дози от деца в групата от 5 до 11-годишна възраст, е описано, че най-честите нежелани реакции са подобни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, мускулна болка и втрисане. Тези нежелани реакции обикновено са леки или умерени по тежест и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Наскоро излезе доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), който е посветен на безопасността на ваксините във възрастовата група 5-11 години. Той беше цитиран от вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на БНР.

В доклада се казва, че в клиничните проучвания са участвали над 4000 деца, като при около 3200 е приложена ваксината, останалите са получили плацебо. Отделно са наблюдавани 30 000 деца в реалния живот, след като са им поставени две дози ваксина от препарата на "Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19. В доклада също е отбелязано, че най-честите нежелани странични ефекти са болка на мястото на инжектиране, главоболие и умора.

Това, което притеснява най-вече родителите, са сериозните странични ефекти.

Проф. Александрова успокои, че те са много редки. При поставени повече от 8 млн. дози ваксини във възрастовата група 5-11 години са наблюдавани общо 11 случая на миокардит, от които 7 вече са излекувани, а 4 са в процес на подобряване.

97-98% от получените сигнали от родилите на деца от 5 до 11 години са незначителни неразположения

"Има два смъртни случая на деца, след като са получили ваксината. И двата са на деца, които са имали множество съпътстващи заболявания и анализът на експертите не е установил връзка между ваксината и този нежелан изход“, каза проф. Александрова.

Над 20 процента от децата на възраст от 5 до 11 години в Съединените щати са получили първата си доза ваксина Covid-19.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) е провела собствена оценка за ползата и риска, използвайки моделиране, за да предскаже колко симптоматични случаи на Covid-19, хоспитализации, прием в интензивно отделение (ICU) и смъртни случаи от Covid-19 би предотвратила ваксината при деца на възраст от 5 до 11 години спрямо броя на потенциалните случаи на миокардит, хоспитализации, хоспитализация в интензивно отделение и смъртни случаи, които ваксината може да причини. Моделът на FDA прогнозира, че като цяло ползите от ваксината ще надвишават рисковете при деца на възраст от 5 до 11 години. 

Освен това FDA и CDC разполагат с няколко системи за непрекъснато наблюдение на безопасността на ваксините срещу коронавируса и позволяват бързото откриване и разследване на потенциални проблеми с безопасността.

При приложени над 8 милиона дози ваксини срещу Covid-19 при деца от 5 до 11-годишна възраст по света не се съобщава за страничен ефект от имунизацията, който да засяга половата система на децата. Следователно твърдението, че РНК ваксините увреждат половата система на малките деца е невярно. Както е невярно, че доц. Мангъров е казал, че РНК удря половите органи на децата.

Данните досега показват, че ваксинацията предлага добра защита срещу Covid-19 при децата. Въпреки че Covid-19 при децата често е по-лек, отколкото при възрастните, има сериозни доказателства в подкрепа на ваксинирането на деца.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Тоя ШИБЕК и без ваксина е с ударени полови органи.
Aнонимен
на 08.01.2022 г.
-1
 
 
Никой не може да ме убеди, че "ваксинацията" не е насочена към намаляване броя на населението на земята! "Идеята" на Бил Гейтс - 500 милиона са достатъчни! Сега сме 900000...
0
 
 
Той не го е казал, но това не значи, че не е истина. За целта има Интернет. Който търси, намира.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: