ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ново 20! Вижте промените при годишния технически преглед на автомобилите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:47 / 13.01.2022Коментари (8)37365
©
Нови нормативни изисквания ще направят невъзможно минаването на годишен технически преглед, ако автомобилът няма изряден пожарогасител. Освен това се въвеждат и нови изисквания за самите гасители – те също ще минават на проверка поне веднъж годишно и ще им се слага стикер, указващ техническата им годност.

Първо законът, после наредбите

Автор на промените е МВР, а целта е да се засили контролът върху така или иначе задължителните пожарогасители, припомня Mediapool.bg. Към момента за обществено обсъждане са пуснати само промени в Закона за движени по пътищата. В тях е записано, че за всяка отделна категория превозно средство ще се изисква определен вид пожарогасител. Най-масовият например, за леките автомобили, ще е прахов, с 1 кг. гасително вещество.

След като промените в закона бъдат приети, ще се направят такива и в три наредби. Тези текстове са по-съществени, защото с тях се уточняват видовете пожарогасители, колко чест да е контролът за годността им, както и че без изряден такъв автомобилът не може да мине на техническите преглед.

Именно пунктовете за ГТП ще са основната цедка и за пожарогасителите, надяват се от МВР. Извън тях контролът ще се прави както и досега – от "Пътна полиция" и агенция "Автомобилна администрация". Преди техническият преглед на колата ще се прави и такъв на пожарогасителя. Той се извършва от специализирани фирми, които имат право да продават и ремонтират такава техника. Според запознати тези прегледи и евентуалната подмяна на гасителното вещество няма да са скъпи.

Сега не можем да глобяваме

И в момента има изискване автомобилите да са оборудвани с пожарогасител. Нито в Закона за движение по пътищата, нито в наредбата за пускане в движение обаче е записано какъв точно трябва да бъде той.

Според запознати заради тази празнота МВР на практика не може да налага глоби, независимо че и от пръв поглед може да е ясно, че пожарогасителят е стар или пък празен. Полицаят би могъл да напише в акта, че пожарогасител липсва, но обратното лесно може да бъде доказано и санкцията да се отмени от съда.

Друг проблем е, че катаджиите на пътя не могат да правят преценка за техническата изправност на пожарогасителя. Затова се предлага след бъдещия им преглед да се лепи стикер, който да указва датата на следващия.

И застрахователите го искат

Законовите промени са разработени заедно със застрахователите, които изплащат обезщетения за щети, причинени от пожари. Според мотивите към законопроекта годишно у нас стават около 2100 пожара в превозни средства. Половината от тях са в леки автомобили.

"Пожарите в пътни превозни средства се характеризират с бързо разпространение, а възникването на събитието извън населените места увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението", пише в тях.

Затова целта е да се търси по-добро оборудване на самите автомобили. Идеята е, че с изправни пожарогасители самите шофьори биха могли да се справят с огъня по-бързо, което пък би довело и до по-малки щети.

Ако промените бъдат приети от парламента, ще има шест месеца гратисен период, в който шофьорите да могат да проверят пожарогасителите си и да се оборудват. След това ще се налагат глоби от по 50 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нямам никакви проблеми с аптечка и пожарогасител винаги проверени не може да ме барнат за нищо
0
 
 
Всъщност, трябва ли изобщо в колата да има годен пожарогасител? То нали си има пожарна....
0
 
 
Понеже тези в Парламента не са твърде умни, всеки път когато не им достигат пари гледат с какво да изгърбят първо автомобилистите. Най- лесно е!
Свобода и свободия са две различни неща!
на 13.01.2022 г.
+2
 
 
Или иначе казано "Нов начин да цакат хората" , разбира се за "тяхна сигурност и добро"
Aнонимен
на 13.01.2022 г.
+1
 
 
Горе долу това е идеята да. До сега как са глобявали по 20лв полицаите за една лепенка на пожарогасителя в такъв случай : )
0
 
 
КАТ на пътя проверяват лепенката на гасителя и ако нямаш ( като мен) правят фиш за 20 лева Нов е 25 заверката не знам колко е фалшива лепенка също не знам колко е На евридейката е от 1973 от жигулта на баща ми.аптечката и тя е от тогава
+2
 
 
Кой ли ДЕПУТАТИН е поръчал 20000000 милиона пожарогасителя..... ХАХАХА
+3
 
 
С две думи. На ГТП ще те проверят дали са ти проверили пожарогасителя. Съответно това ще доведе до нови такси , първо за проверка от лицензиран сервиз и после за проверка на ГТП.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: