ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само в Plovdiv24.bg: Ето кои хора стоят зад искането за концесия на Гребната база
Автор: Диана Бикова 16:47 / 28.01.2022Коментари (9)15129
© Plovdiv24.bg
Предложение за концесията на целия парк "Отдих и култура", включващо съществуващия гребен канал и бъдещото дублиращо съоръжение, е постъпило в Община Пловдив след утвърждаването на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2021 г., съобщи за Plovdiv24.bg директорът на дирекция "Общинска собственост" Николай Аджеларов.

Това означава, че уведомлението за инвестиционно намерение е отлежавало в продължение на цяла година, за да бъде заложено в Годишната програма за 2022 г. След публикуването на документа в сайта на Община Пловдив граждани стартираха подписка срещу предложението. 

Уведомлението за интерес е подадено от името на Иван Попов като представител на Инициативния комитет, в който влизат Свилен Нейков (Българска федерация по гребане), Атанас Рогачев (СНЦ "Бизнесът за Пловдив"), Станко Колев (сдружение спортен клуб "Академик-гребане"), Кирил Кирчев (сдружение гребен клуб "Черпоков"), Здравко Попов (сдружение "Организационен комитет гребане"), Иван Манавски (сдружение спортен клуб по кану-каяк "Чипилски"), Николай Попов (сдружение спортен клуб "Хеброс - гребане"). Изрично се уточнява, че ще бъде запазен статутът на Българската федерация по гребане за ползване и експлоатацията на съоръженията.

- Г-н Попов, какво точно искате да вземете на концесия?

- Като гледам какви неща се пишат, съм ужасен и се чудя дали изобщо дали трябва  да продължим интереса. 

- Нека да внесем малко яснота.

- Знаете, провеждаме световни първенства тук и са ни казали, че повече няма как да направим някакви първенства, ако не направим успореден, паралелен канал за загряване и охлаждане. На тая база с кмета и т.н. решихме, че общината няма пари да строи такова съоръжение, а ние можем да привлечем инвеститори, които да го изградят. Друг е въпросът как ние ще върнем тези пари за изграждането на съоръжението, но има различни варианти. Не е обсъждано изобщо и не са поставяни условия да се затваря Гребната база, да се слагат билети и да се правят огради. По време на първенствата ние заграждаме и това е временно съоръжение, временна ограда, която е собственост на Общината и служи единствено в периода, в който има голямо първенство. Веднага след първенството се демонтира, прибира се и достъпът е отворен навсякъде. 

Има варианти около паркоместа, около водни развлечения, които могат да се направят в съпътстващия канал да се финансира всичко, но е много далече още всичко, за да се говори какво точно ще се направи.

- Само да уточним - говорим за първия или за несъществуващия гребен канал?

- Какъв е проблемът в момента? Имаме едно водно огледало, което е 200 декара. В това водно огледало могат да тренират само гребането и кану-каякът. Никакви други хора не се допускат, защото създават конфликти при тренировките. Така че тази вода е напрактика използвама само за два или пет спортни клуба, които има в Пловдив. Идеята е да се изгради едно съоръжение, което ще се ползва само по време на първенствата, не повече от 15 дни в годината, а през другото време ще бъде достъпно за гражданите. Там могат да се направят различни водни атракции - водни колелета, дори мини басейнчета могат да се направят, за риболовците също ще има условия да ловят риба, защото сега в момента те не могат да ползват канала. 

- Т.е. Инициативният комитет иска да вземе сегашния канал и...

- Да, и да го допълни и да го използва по предназначение. 

- ... и да вземете територията, на която би трябвало да се изгради Вторият гребен канал? Така ли да разбирам?

- Еми тя си е площта под водата, няма как да не я вземем. Там са два паралелни канала. Само че новото трасе, което трябва да се направи, е широко само 50 метра, не е с ширината на сегашния гребен канал. 

- Смятате ли, че можете да го осъществите?

- Можем да го осъществим, защото има много различни схеми за финансиране, грантови схеми от Европейския съюз. Не може да съществува в този вид, а общината няма пари, защото има ангажименти към други проекти и този не е приоритет. За града, според мен, това е едно изключително важно съоръжение, защото Пловдив ще стане световен гребен център. 

- Споменахте, че сте коментирали въпроса с кмета Здравко Димитров. Той какво ви каза?

- Този въпрос е поставян не от днес. Аз около 13-14 години се занимавам с това нещо. За да стигнем до момента, в който може да се търси или концесия, или да се издаде строително разрешение, за да се строи. Кметът не може да каже, че ние сме концесионери. Това е от компетенцията на Общинския съвет, те взимат решение. Може да се появат пет, шест, седем, осем инвеститори... Аз съм просто инициатор и никой не е казал, че аз ще бъда. Аз съм човекът, който вижда проблемите в града за това, че нямаме дублиращо съоръжение.

- Значи, говорим за съществуващия гребен канал и за бъдещия?

- Да. Има процедура за това, аз не я знам.

- А вие разбрахте ли, че ще има протест?

- Да. Просто се чудя как може да се твърди, че в територията на сегашната Гребна база има лонгозни гори. 

- Правили ли сте проучване какви видове има там? Защитени, незащитени?

- То си мина през всички процедури. Около три години и половина се влачиха дела във Върховния административен съд. Има разрешение, каза "Допустимо е". Има съдебно решение по въпроса. 

- За Втория гребен канал?

- Да. От гледна точка на екология - няма абсолютно никакви проблеми.


Още по темата: общо новини по темата: 13
22.07.2022 »
22.04.2022 »
19.02.2022 »
31.01.2022 »
29.01.2022 »
29.01.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Зейни гъзьо лапни всичко...Вземете и т.нар. държава на концесия, финансиране ще намерите
+1
 
 
Чудно ми е кога е поставян въпроса за концесията, защото 2019 г. имаше кметски обяснения, че общината ще плати отчуждаването на имотите и ще прави вторият гребен канал.
+1
 
 
И така! На какво прилича гребната база в момента? Благодарение на алчността и с подкрепата на общината, този красив спортен парк вече е зле поддържания заден двор на хотели и жилищни комплекси. Изоставен стадион, изоставена сграда точно до трибуните, а осветлението вечер? Какво да си говорим- тъмно, неприятно, несъздадено за спортни занимания след залез слънце. Има някакви наивни хора, които са веднага на оръжие, щом чуят бизнес, концесия... но драги, в момента като изцяло държавно оперирано място не е ли Гребната най-облагородена на местата около заведенията и хотелите, които пак са бизнес и концесия? Само, че общината тогава, като е допускала престъпно безхаберие и някои служители са си прибирали комисиони, никой не ви е дал лист да се подпишете- не сме съгласни... тихомълком са превърнали Гребната в занемарено спортно съоръжение ,поддържано само в частите на търговските му обекти. И е един крив пъзел, който в крайна сметка е доста по-удобен за бизнесмените там, отколкото за спортуващите. ДАЙТЕ ГО НА КОНЦЕСИЯ, подкрепям, нека поне да се направи цялостна инвестиция, а не само шепа хора близки до местната власт да се облажват!
0
 
 
Някой ще лапа пликчета с пари.После ще има схема и земята от общинска ще стане за жилищно застрояване.Вижте какво стана с панаира.Съсипаха я тая държава
+3
 
 
Бързо хора,казвайте кога и къде да се подписваме....къде ще са протестите....стига с тези олигарси само да прибират.Сега е моме нта да покажем че сме Граждани...нямало да има билети,огради....наиш кога...милионерите да вложат няколко 10 тки милиона а нямало да сложат билети.НИКОГА.
0
 
 
Тези които тренират там нямат достъчно добри резултати за да бъдат толерирани
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
49-ото Народно събрание
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: