ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лют скандал в парламента между Иван Тотев и премиера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 11.02.2022Коментари (9)7622
©
Темата за децентрализацията нажежи страстите в НС на днешния парламентарен контрол. Един срещу друг се изправиха депутатът от ГЕРБ-СДС Иван Тотев и премиерът Кирил Петков

"Вчера, г-н Петков, гледахме в тази зала бюджета на страната. Бюджетът, както вие най-вероятно знаете и както прозвуча и в залата, е може би най-важният закон, който се гледа в мандата на правителството всяка година и особено в първата година, защото в този законопроект могат да се видят най-ясно политиките, които ще следва правителството през целия живот на мандата си. Това, което стана ясно и това, което предизвика да ви задам този въпрос, беше, че аз нямам спомен да сме гледали бюджет без програма на правителство. И много трудно можехме да се ориентираме в този бюджет, без да видим приоритетите, които правителството си е заложило да следва през този мандат и респективно ги е приложило в проекта за Бюджет 2022 г. 

Тук ясно се видя и мога да кажа, че имаше твърде противоречиви изказвания, което означава, че най-малко сте внесли един много неясен бюджет, който дава възможност да бъде тълкуван по много начини, не се вижда ясно каква политика и философия ще следва правителството. Темата, по която аз направих питането, е тема, която изобщо не присъстваше във вчерашния дебат, за разлика от предизборния период,  когато много се коментираше и от вас, и от вашите коалиционни партньори.  

Това е темата за децентрализацията. Включително аз съм си направил труда да попрегледам и предизборните програми на вашите коалиционни партньори. Повярвайте ми, във всеки един от тях има залегнала тема, включително във вашето споразумение за управление, което най-вероятно ще бъде някакъв драфт, някаква основа на тази управленска програма, която аз смятам, че няма да видим, докато съществува това правителство. 

Аз мисля, че никога няма да имате управленска програма, поне това е моето мнение. Там има някакви откъслечни намеци за мерки, които човек може с една огромна фантазия и с доста голямо въображение да каже, че са насочени в сферата на децентрализацията. 

Та, питането ми беше, какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите коалиционни партньори, от вас като управляваща партия в предизборните програми, доколкото сте ги има ли изобщо, разбира се, ги виждаме транспонирани в предложението за бюджет или перспективно ще ги видим във вашия период на управление на държавата. Дали ще бъде два-три-четири месеца - колкото Господ ви даде. 

Та, какво трябва да намерим и какво не сме успели или аз поне не успях да видя в този бюджет, и какво ще чакаме да направите между първо и второ четене или евентуално ще се ангажирате за юнския бюджет, или какво трябва да очакваме за юнската актуализация", каза Иван Тотев в парламента.

Премиерът на Република България Кирил Петков отвърна на нападките:

"Първо, искам да ви уверя, че мандатът, който в момента се изработва, е за следващите четири години. Надявам се, че това е добра новина и за вас, след като имахте по-негативи предвиждания. Така че 4 години, абсолютно сигурно. В децентрализацията има три основни форми - административна, политическа и финансова. Административната децентрализация - дефиницията й е по-високо равнище на териториално управление, прехвърля два вида права и отговорности към по-ниски нива на управление. Централната власт прехвърля права на общини да предоставят такива специфични местни услуги, отговорността да определя тяхното количество и качество, както всички останали въпроси свързани с тяхното управление и финансиране. 

Политическата децентрализация е вторият стълб. Представлява предоставяне на правомощия за взимане на решения и контролира тяхното изпълнение на по-широк кръг от заинтересовани институции или такива, които са по-близо до гражданите и потребителите на услугите, и третият стълб - финансова децентрализация: представлява предоставяне на ресурси и прехвърляне на източници на ресурси на права за определените на техния размер начин и ползване на отговорности за финансиране на публичните услуги. 

На база на тези 3 стълба ще стартира проект с предмет: разработване на децентрализиран модел на публични финанси и засилване на зеления и цифров преход на българските общини. По линия на инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз 2022-ра година. Едновременно с това бюджетът, който аз мисля ,че един от най-добрите отчети, които сме виждали в последните години - има по проекта на Закона за държавния бюджет на Република България 2022-ра година, в прогнозата за разходите на общините са разчетени 8.3 милиарда лева, които като вносителен дял достигат до 5.8%.

Едновременно с това стратегията, за която и вие попитахте, и в момента се изготвя, е на базата на точно това корекционно споразумение, което беше излъчено по най-прозрачния начин и децентрализацията на управлението ще бъде свързано с увеличаване на прозрачността за управлението и изразходването на средствата от общините.

Ето защо вицепремиерът Калина Константинова, която е с нас, ще продължи това, което започнахме от първото служебно правителство и това е идеята прозрачни общини, общини без корупция, а на базата на това ние ще правим много детайлни и конкретни одити и ще подобрим техния административен капацитет, така че децентрализацията да върви с това увеличаване на капацитета. Това е основен приоритет за нашето правителство и в следващите четири години ще можем да ги реализираме, благодаря", каза премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.


Още по темата: общо новини по темата: 246
23.11.2023 »
10.11.2023 »
24.05.2023 »
27.04.2023 »
18.04.2023 »
27.01.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
лумпени-тролове,и на вас ще ви намерим цаката,простаци!Целувайте задника на киро лъжеца за жълти стотинки - толкова ви са възможностите,лузери смотани!
-1
 
 
Респект! Този малоумник просто Кире трябва да бъде поставен на място! И е много, което му давате 2-3 месеца! Веднага на улицата и протести, докато си отидат промянаджиите и сие.
0
 
 
Поздрав за всички почитатели на Тотев с участъка на бул. Шести септември от Руски до В. Априлов и възкръсналия феникс Тютюнев град. Ще възроди държавата така, както възроди Тютюневия град през 2019 г. Респект за титана на местното самоуправление!
-2
 
 
селяндурчетата-гласоподаватели на кире лъжеца са прости и тъпи като него!Вече е време пак да попитам вас,лузери сополиви - БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ!
-4
 
 
вземи *тези три стълба* и си ги наври отзад,червено комунистическо българо-канадско мелезче!Същото важи и за всичките МАЛОУМНИ ПРОСТАЦИ гласували за вас!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 11.02.2022 г.
+5
 
 
Досега се излагаше само настоящия кмет, сега започна и бившия. :) :) :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: