ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Компания произвежда компоненти за SpaceX в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 18.02.2022Коментари (1)6765
©
Преди дни компанията за оптични продукти "Оптикс“ откри нова производствена база в Пловдив. Дружеството ще инвестира 10 млн. лв., като според информацията на община Пловдив има потенциал да бъдат открити 100 работни места за специалисти и инженери в областта на развойната дейност. В момента в базата в Пловдив са заети 40 души, а общо служителите на компанията са 550. Основните производствени и развойни мощности на фирмата са в Панагюрище. Производствени бази "Оптикс“ има и в Стрелча и с. Попинци, община Панагюрище. Компанията изнася продукция за 45 държави.

Какви са плановете на компанията за новата база в Пловдив, колко и какъв тип специалисти ще бъдат наети, какво ще се произвежда и за кои индустрии и клиенти – тези и други въпроси economy.bg коментира с д-р инж. Владимир Чолаков, председател на Борда на директорите на компанията.

- Г-н Чолаков, преди дни открихте в Пловдив нова производствена база. Как успяхте да реализирате този проект в условия на пандемия, когато повечето фирми свиват разходи? 

- Новооткритата база е производствено-развойна, като по-голяма част от персонала е ангажирана с разработване и внедряване в производство на нови продукти. Подготвителната дейност по проекта стартира, преди да започнат да се усещат някакви икономически последствия от кризата. Решихме, че не е разумно да губим инерция и да замразяваме проекта, даже напротив, положихме усилия за своевременното му финализиране.

- Защо избрахте точно Пловдив за новата инвестиция?

- Причините са няколко, но ще се спра на основните. На първо място е фактът, че вече имахме функциониращ клон с екип от отлични специалисти. Основната част от хардуерния дизайн и програмното осигуряване на нашите продукти се разработваше от екипа в Пловдив. Колегите бяха настанени в офиси под наем и преценихме, че част от естественото ни развитие е формирането на подобен производствено-развоен център с потенциал за надграждане. Намирането на квалифициран персонал в град с висши учебни заведения с технически профил определяме като значително преимущество.

- Какъв е точният размер на инвестицията?

- Предвиждаме инвестицията в Пловдив да достигне 10 млн. лева след завършване на първия етап на проекта.

- Колко са служителите ви в момента и колко работни места ще откриете? За какъв тип специалисти?

- Общият състав на "Оптикс“ към момента е 550 души. Само в Пловдив сега работят около 40 души, като по-голямата част са в R&D отдела. Сградите са проектирани със солиден запас, така че да не ни се налага да се занимаваме със строителна дейност близките пет години.

- Какво конкретно ще произвеждате в новата фабрика? 

- В производствената част се извършва повърхностен (SMT) монтаж на електронни печатни платки. Първоначално стартираме с производство, покриващо изцяло собствените нужди на компанията, като впоследствие ще поемем и външни поръчки. В голяма част от продуктите ни електрониката e съществена част от себестойността. Сериите ни са къси, с високи изисквания към качество и време за реакция, което не ни прави особено привлекателни в очите на нашите доставчици. Затова решихме да инвестираме в собствено производство.

- Къде другаде имате бази и какви са плановете Ви за тях?

- Основните ни производствени и развойни мощности са в Панагюрище. През следващите 2 години ще реновираме бившата сграда на "Ритон", която купихме през 2017 с площ 14000 кв. м. Около 6500 кв. м са изцяло модернизирани, за да отговарят на изискванията на съвместното ни предприятие "Шьоли-оптикс", специализирано в производството на медицински изделия. В останалата част ще се настани собственото ни оптично производство, с което ще дадем нов живот на сградата на едно от знаковите в близкото минало предприятия за града. От 2020 работят и нови мощности за производство на механични елементи за основните ни изделия в Индустриална зона "Божурище“. Застроили сме 3000 кв.м и продължаваме да инвестираме, предимно в роботизирано оборудване. Производствени бази сме изградили и в гр. Стрелча и с. Попинци, общ Панагюрище.

- Основно за износ ли работите и за кои пазари? От кои индустрии са Вашите клиенти?

- Продуктите на "Оптикс“ са диверсифицирани съобразно нуждите на нашите пазари, клиенти и крайни потребители. Следвайки тези нужди, изнасяме продукцията си в над 45 държави по целия свят, но и активно участваме във възможностите за реализация в България – българската армия е оборудвана изключително с наши решения в областта на нощното виждане и термовизията, а системите за наблюдение на "Оптикс“ охраняват българските граници.

 

Работим успешно в Европа, Средна и Югоизточна Азия, Америка и Северна Африка, като подчинено на диверсифицирания подход в определени територии реализираме нашите комплексни проекти за охрана, индивидуални уреди, ловна и спортна оптика и компоненти.

Индустриите, в които се фокусираме, можем да определим като високотехнологични, за да предизвикваме себе си на професионално ниво като експерти. Такива са отбрана и сигурност, машинно зрение и роботика, а напоследък космически проекти. От маркетингова гледна точка тези индустрии са с висок общ годишен темп на нарастване и хоризонт за положителна динамика.

- Имате запитвания и от SpaceX?

- Произвеждаме елементи и модули, в това число и високопрецизни обективи за няколко космически програми. Част от компонентите служат за междуспътникова лазерна комуникация, а други за ориентация на спътниците в космическото пространство. Аналогично е и предназначението на комплектовките, които вече произвеждаме за SpaceX.

- Как се отрази пандемията на Вашия бизнес? Ускорител или спирачка беше тя за Вас?

- Първоначално не усещахме никакви сътресения. Не се наблюдаваше отлив на поръчки, интересът към продуктите продължаваше да е висок. Впоследствие започнахме да изпитваме затруднения с доставките. Назря кризата с електронните компоненти, от които сме силно зависими. Най-вероятно ще забавим темпото на развитие, но трябва да приемем тези условия и да се насочим към разумните решения в условия на криза.

Какъв е потенциалът за развитие на Вашата индустрия през следващите години?

Годишните темпове, с които нараства търсенето и потреблението в сферата на електрооптиката в световен мащаб, изглеждат повече от обещаващи. Разбира се, от нас зависи, дали ще успеем да се развиваме в синхрон с това нарастване. Затова ежегодно инвестираме значителна част от приходите в развойна дейност и повишаване на технологичните възможности. Конкуренцията става все по-жестока, жизненият цикъл на продуктите се скъсява и сме принудени да сме постоянно нащрек с актуалните тенденции в индустрията, за да реагираме адекватно на пазара.

- Редица проучвания сочат, че в пандемията все повече работодатели планират автоматизация. Каква е ситуацията при Вас?

- Разбира се, ние се стремим да автоматизираме редица процеси и операции, стига да определим, че това е целесъобразно, но не смятам, че е от особено значение за нас. Висок приоритет на автоматизацията се дава в масовото производство, характерно с дълги серии, докато в "Оптикс“ се произвеждат къси до средни серии с висока добавена стойност. Разчитаме на гъвкави производствени структури и квалифициран персонал във всеки етап от производствения процес. Особено важна в условия на пандемия е взаимозаменяемостта на служителите, което постигаме с подходяща производствена организация.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо не го попитахте господина за работно време и за заплащане?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: