ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Депутат скочи срещу присъединяването на "Родопи" и "Марица" към Пловдив!
Автор: Диана Бикова 17:17 / 22.02.2022Коментари (18)12732
©
Темата за териториалната ограниченост на Община Пловдив, която съвпада с границите на града, и обединяването й със съседните общини "Родопи" и "Марица" периодично се завърта в публичното пространство. Наскоро беше обявено, че предстои в Народното събрание да се внесе законопроект за присъединяването на близките села от двете общини към Пловдив. В полемиката се включи и бившият заместник-кмет на община "Родопи" и настоящ депутат от партия АБВ от 29 МИР Хасково Владимир Маринов:

"Бивши и настоящи кметове на Пловдив не спират да говорят за община "Родопи" и община "Марица" как много ги искали в Пловдив! Аз имам няколко въпроса към г-н кмета на Пловдив сега и към неговите предшественици, които има-няма на 2 месеца избълват по някоя щуротия. Та въпросите са ми следните:

1. Общините "Родопи" и "Марица" в тяхната цялост ли ги искат, или само определени населени места?

2. Имат ли релна представа за мащабите и географското разположение на същите?

3. На принципа и по начина на развитие на бившите села "Прослав" и "Коматево" ли ще ги развиват?

4. Ще повишат ли данъците на жителите на общините "Родопи" и "Марица" до 5 пъти по-високите в Пловдив?

5. Как ще гарантират на жителите участието им по Програмата за развитие на селските райони?

6. Колко финансови средства може да отдели Пловдив за инвестиции в инфраструктура в двете общини?

Има още много въпроси, но нека чуя първо отговорите на тези. Съмнявам се да има такива, но да почакаме.

Уважаеми г-н Димитров,

Не влизайте в хора на вашите предшественници. Обърнете внимание на управляваната от вас община Пловдив и решете проблемите си там. Прекъснете множеството зависимости, които дълги години задушават града и пречат на неговото развитие! Аз съм сигурен, че знаете отлично за кои и какво говоря!"

Териториалната трансформация на община Пловдив започна с Указ № 3182/обн. 17.11.1987 г. С декрета са отделени всички населени места (с изключение на с. Цалапица) и техните землища разположени северно от река Марица от община Пловдив и е създадена община "Марица" с административен център Пловдив. Със същия акт са отделени всички населени места и техните землища разположени южно от река Марица (в т.ч и с. Цалапица, северно от реката) от община Пловдив и е създадена община Родопи с административен център Пловдив.

Административно-териториалните промени продължават 12 години по-късно, когато е издаден Указ №111/обн. 30.03.1998 г. С това постановление от община "Родопи" се отделят гр. Кричим и землището му, гр. Перущица и землището му, гр. Стамболийски и селата Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици и техните землища и създаването на съответните общини Кричим, Перущица и Стамболийски. 

С Указ №167/обн. 03.07.2001 г. от община "Родопи" са отделени селата  Гълъбово, Добралък, Куклен, Руен, Цар Калоян и Яврово и техните землища и е създадена община Куклен.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ако някой предложи достатъчно адекватнен план за развитие и благоустройство на тези села и присъединяването им не доведе само до по-високи данъци а до решения на реални проблеми аз съм твърдо зад тази идея. Ако единствената цел е да се прибират повече пари от хората което съм 99% сигурен че е единствената цел тогава е безпредметно. Живея в Цалапица, селото е на последна линия и почти на границата на община Пловдив и Пазарджик, ако община родопи бъде присъединена към община Пловдив никога нищо тук няма да се случи, само ще вдигнат данаците на всичко и това ще е. Никой няма да дойде да асвалтира 70 километра улици или да изгради 70 километра канализация или да прекопае 70 километра тротоари за да вкара всички кабели в канална мрежа под земята. Жилищните сгради вече са стигнали до Алати а след това почти всичко е заето от няколко големи вериги магазини, автосалони, сладове и подобни, след това започва околовръстното, така че за какво разширяване говорим и кой някога ще дойде да строи и живее там. Говорим просто за пари.
+1
 
 
Май доста хора ще скочат срещу идеята за сливане на тези две безумни общини в общ. Пловдив... От една страна живущите в тях по ясни причини, от друга всичките хрантутници, които имат изгода. Само че най-логично е това да се случи. Ясно е че огромен процент от жителите на въпросните работят в Пловдив. Ясно е и че ако не работят почти ежедневно са в града. В това няма нищо лошо, разбира се. Ясно е и че Пловдив трябва да започне да расте и на ширина. Какво е направено в населените места от тези общини последните 10г бих попитал аз? Асфалтирани са 10 улици в 20 села... Това го няма никъде в България, крайно време е и това недоразумение да се оправи.
+2
 
 
Милиционерското марсолче сигурно плаща 2лв. данък за къщата си и хотела в Брестник! Да си седи и играе карти по цял ден там тогава.
+2
 
 
Пловдив е най-гъсто заселеният град в България. Има крещяща нужда от максимално бързо разширяване. Този депутат, дали знае, че 500 хил души живеят на територия за 200 хил. !!!!! Или си говорят колкото да не е без хич. А знае ли, че селата около Пловдив имат крещяща нужда от пътища, автобуси и по-големи бюджети. Няма никъде по света подобна глупост. Две изкуствени безмислени тотално общини до голям град. Това приобщаване е закъсняло с около 20 години
-5
 
 
Защо не попитате хората от най богатата община Марица какво мислят.Зико ли ще им определя бюджета .Ще ги издои до шушка.Той нищо не прави за Пловдив а за Марица .
+8
 
 
И аз само един въпрос имам към господина. Къде е администрацията на тези две общини, общинарите от тези общини чия инфраструктура ползват, за да стигнат на работа и кой те плащат ли данъци за поддръжката на инфраструктурата, която ползват?
на 22.02.2022 г.
+7
 
 
Така като ги слушам , няма да се учудя, ако предложат Коматево , Прослав или Тракия да се се отделят от Пловдиска община - и станат "самостоятелни" общини с техни кметсва , заместник кметове и техни заместници и прочие красоти ... То бива , бива нагли ама чак пък толкова... Ясно всеки иска да отахапе част баницата , но никой не иска да се заема с нейното приготвяне и един прекрасен ден , като свършат пари всички ще се вдигнат на бунт , колко са били бедни и прочие... Така че тази практика на разделение при 2-я по населени град в България трябва да спре , докато не станало прекалено късно....
+9
 
 
Границите на град Пловдив не съвпадат с границите на община Пловдив. Факт!
+13
 
 
На тези умилително написани думи със сигурност може да се хване някой от Шумен или Габрово, който си няма представа. Как да се хванеш обаче, ако си пловдивчанин, минавал с автомобила си по "улиците" в Община Родопи? Какво дава самочувствие на тези общинари да се възмущават? Липсата на канализация в населените им места или нещо друго?
+14
 
 
Хора, които ежедневно си износват гумите по улиците на Пловдив трябва да плащат същите данъци, които и жителите в основната градска част. Ползваме една и съща инфраструктура с една и съща честота. ТОЧКА. / и всички работници от по-далечните околия също трябва да си плащат данъците тук, апелирам/
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: