ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Альоша не може да бъде демонтиран, обясниха защо - има договор
Автор: Диана Бикова 17:15 / 25.02.2022Коментари (70)21129
© Plovdiv24.bg
Демонтирането на паметника на незнайния воин, както е официалното име на монумента "Альоша" и с когото всички свързват град Пловдив, е "претоплена стара манджа". Това обяви на пресконференция пловдивският лидер на партия АБВ Георги Илчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Този въпрос има юридическо измерение – същият е предмет на защита на междудържавен договор между България и Руската федерация, подписан от президентите Жельо Желев и Борис Елцин, за които никой не твърди, че не са демократични президенти. Договорът е за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. С чл. 14 от този договор сме поели изричния ангажимент взаимно да опазваме паметниците си - и исторически, и паметници на култура, с които се представяме в съответните държави.

В този смисъл, не мисля, че в тази ситуация трябва с още един казус, бих казал измислен казус, защото пловдивчани го решиха отрицателно преди 20 години, ние да внасяме напрежение и разделение сред обществото." - заяви Илчев.

Лидерът на АБВ Румен Петков припомни, че през 1990 г. са съборени много паметници на честни и почтени хора, загинали в името на някаква тяхна кауза. 

"От социална гледна точка, от гледна точка на политически разбирания не мисля, че каузата е с нещо укорима. Станахме ли по-богати? Станахме ли по-достойни? Станахме ли по-солидни европейци? Не, просто събаряхме паметници. С мълчаливата поддръжка на външни фактори.

Когато преди 2 или 3 години се посегна върху паметници в Лондон и в Щатите, тогава започна воят: Ама що така стана? Да, така стана. Мисля, че ние в България трябва да сме си извадили поне изводите, че събарянето на паметниците, стъпването на шията на историята няма да ни направи по-достойни хора, по-уважавани европейци", каза Петков.



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Много прост народ се е проявил в темата, отново! Альоша е паметник, който винаги е бил една от емблемите на Пловдив! Това, че днес е модерно да се делим на Фили и фоби не значи, че трябва да рушим всичко, което е в противоречие с настоящето, но е било за поклонение в миналото.
-1
 
 
Пак виждам как се плюете тук,докато мутрите завземат България. Вашите деца и внуци ще слугуват на децата и внуците на мутрите докато вие тук се плюете. Само ако се обединим срещу мутрите в България,само тогава може да ни очаква по светло бъдеще
+1
 
 
Всяка русофилска сган да се арестува и там на обекта да бутат ! И всякакви руски знаци и паметници.Не искаме нищо руско ! Който иска ,да ходи в русия при лудия дядка !
-1
 
 
Ся на неразбралите селяни да обесня ,не ви мина номера да колите и бесите в Пловдив .Аиде кметовете свеги ги докарвате на тъпи и алчни селски парчета ,но пловдивчани сме друга бира и на референдум ви казахме -НЕ НЕ ВИ МИНАВА НОМЕРА .Да си се взимате под ръка с поетиста баскетболисчето и всички пришълци и у родните паланки .
+1
 
 
Имам предложение към кмета без топки ,да внесе в Общинския съвет предложение да бъде ДЕМОНТИРАН т.н.Альоша и да бъде Монтиран до т.н. Братска могила. Да бъдат положени усилия паметника от пл.Съединение ,да бъде ДЕМОНТИРАН от там и МОНТИРАН на мястото на т.н.Альоша. Вечерно време да бъде огряван от Бяло -Зелено -Чврвено и да бъде наистина символ на Пловдив и България ,както е самото дело на Съединението от 6 септември 1885г. Още повече деня на Съединението е ден на Пловдив ,на този ден града празнува,деня е Национален празник и съвсем на място е този символ да е на най високото място на града!
+1
 
 
Другарю Гумен Путков...ма ние ще ги опазим бе. Просто ще ги преместим на друго място да си ги опикавате по удобно и по често. Тези договори си ги наври в дивия. Никъде не пише къде трябва да виси паметника. На Бунарджика или на Братската могила. Помияр! И между Русия и Украйна имаше договор от 1997г.,но Путин си избърса задника.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 25.02.2022 г.
+3
 
 
Путиновци, като не искате да го преместите, има гаубици - с право мерене и ще излезе паваж за една улица. Никакви ушанки повече в България.
+2
 
 
Никой не казва да се наруши договора- просто паметника ще е на друго място!
+8
 
 
Той и Путин е имал договор с Украйна да гарантира суверенитета на Украйна ако се откажат от ядреното си оръжие. И какво стана сега? Спази ли си договора?
+2
 
 
Не може паметника на Левски да е в краката на някъкъв въшлив руски войн болен от трипер!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: