ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Питаме ви, пловдивчани: Да махнат ли Альоша от Бунарджика?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:04 / 03.03.2022Коментари (110)29878
© Plovdiv24.bg
"За“ и "против“ демонтирането на паметника на Альоша. Този дебат перманентно излиза на дневен ред в Пловдив, още от зората на демокрацията. Пловдивските художници Георги Иванов и Иван Тотев добавят още нови щрихи по темата.

"Паметникът на Альоша свидетелства за един исторически период, който беше характерен с господството на една империя върху нашата страна и населението ни. Альоша е символ на руската окупационна сила. Той е като печат, като дамга, и съответства на историческите реалности от втората половина на 20 век. Но ако посегнем и унищожим този паметник, ние ще покажем само своята слабост като нация. Защото думата паметник е точно това – памет. Като го унищожим, какво ще помним? Паметта е нещо изключително важно и не бива да допускаме разрушението като подход“, каза в предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Иванов.

Художникът смята, че мястото на паметника Альоша трябва да бъде определено от пловдивчани чрез референдум, ако се стигне до такъв дебат.

Неговият колега Иван Тотев е категоричен, че паметникът трябва да бъде преместен на друго място.

"Темата е много голяма и з
АНКЕТА:
Трябва ли да махнат Альоша от Бунарджика?

Да
Не
Нямам мнение по въпроса

аслужава голям дебат, защото премахването на този паметник има много аспекти – символен, културен и исторически. Но аз разглеждам по друг начин този въпрос за паметта. Защото ние не говорим той да бъде взривен и отнесен като парчета, а говорим за демонтаж и преместването му в Музей на социализма, където именно ще изпълнява функциите си на памет, както и много други музейни експонати, но ще бъде лишен от идеологическата си същност“, каза художникът Иван Тотев.

* Анкетата не е нова и ако вече сте гласували, сега няма да можете да го направите отново.


Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само да напомня на всички комундета и байтошовисти тука - новото поколение националисти не се кланя на чужди държави. Вие ще си отидете от тоя свят, но идеята за чиста и свята България ще си остане.
-2
 
 
Да се премести до Братската могила. Има хора,които имат нужда да му се кланят и нека бъдем толерантни. Дали с Братската могила ще се образува комплекс,бил то музеен или възпоменателен....мястото му е там!!!!
+2
 
 
Истинският паметник е пак там, на върха, но много по-малък! А войникът с шмайзера би могъл да се приеме като "Паметник на незнайния войн" само ако му се махне шмайзера и се изчегъртат барелефите с изкривените лица на картечари и мятащи гранати. Сега е "Паметник на армията-поробителка". А може и както направиха с Берлинската стена - да се демонтира и парчетата да се изпратят на всеки, който пожелае. Дори в Пловдив си имаме парче от нея.
+2
 
 
Паметника пречи само на тези, които си нямат понятие от историята за втората световна война. Този паметник винаги е бил символ на Пловдив. Издигнат е в чест на незнайния воин. В чест на тези, които са загинали за освобождението от Нацистка Германия. Има една много вярна мисъл-Народ, който забрави миналото си, е осъден да го преживее наново. Вземете първо си оправете държавата, а след това събаряйте паметници, които не сте издигали
0
 
 
Събаряй или издялкай с облика на Левски или Ботев!
-1
 
 
Събаряйте го. На негово място достойно би стоял някой между Байдън или Ердоган. А може и двамата. Ако не искате и тях предлагам небезвестния платен трол Чопър.
0
 
 
Да. Не сме мазохисти и не искаме и децата ни да живеят като жертви на един безумен режим. Този абсурд продължи твърде дълго, но след обстрел с ракети по най-голямата ядрена централа в Европа вече няма накъде. Пак ли да мрат от рак наши роднини като след 86-та? Паметникът почита войска, обявила ни война през 1944г., окупирала ни, наложила ни своя възглед за живота и заменила целия ни елит с утайката на обществото. Никакви сражения не са водени в България, никакви войници не почита този паметник и трябва да бъде демонтиран и преместен спокойно и културно. Пловдивчани не сме кремълски варвари и няма да го взривяваме. Позорът вече е на лична сметка на всеки, който защитава един кръволошки режим, за който между 1922 и 2022 няма разлика.
-1
 
 
Твърдо ЗА паметникът да бъде преместен на друго място, а на негово място да се сложи паметник на Христо Ботев и Васил Левски. Трябва да бъде направен музей на комунизма и всички паметници от онова време да бъдат сложени там, на едно място, както е в Полша и Чехия. Тези паметници не трябва да бъдат унищожавани, защото са част от нашата история.
0
 
 
Много комуняги мн нещо бре....как може да има хора с български сърца в душите,които да искат Альоша да е на високо,а Левски долу в ниското.Вчера Тотев мн хубаво го каза,не става въпрос за затриването му изцяло,а за ПРЕМЕСТВАНЕ....просто да не е на такова място.А знаете ли на къде му е насочен автомата....?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: