ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Сигнал: Няма награда, която да води до фалит? Lidl измислиха такава!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 04.04.2022Коментари (10)106554
©
Разочарован клиент на "Lidl" се свърза с редакцията на Sofia24.bg, за да изкаже възмущението си относно игра, която веригата е провеждала в периода 01.03.2022 – 31.03.2022 г. Даваме му думата сега, без редакторска намеса: 

"Здравейте,

Пиша Ви по въпрос, на който считам, че е редно да се обърне сериозно внимание в публичното пространство. Съпругата ми спечели екскурзия с кемпер от Лидл. Еуфорията траеше 1 ден – докато не прочетохме общите условия на договора за наем. Оказва се, че спечеленото "приключение“ е всъщност поемане на един огромен риск, който може да доведе до грандиозни задължения на "спечелилия“.

Фрапиращи точки в договора за наем за кемпера, независимо дали наемателят е добросъвестен и полага грижата на добър стопанин, вменяват задължение на наемателя да:

- плати стойността на кемпера при тотална щета вследствие на кражба или пожар, въпреки че има пълно Каско!?

- плати за своя сметка всички щети без протокол за ПТП, въпреки че има пълно Каско. Подобни щети могат да бъдат десетки видове, а не е ли точно за това Каското. Само един пример за щета, която трябва да плати наемателя – спукване на челно стъкло от камъче по пътя, за което няма как да вземеш протокол – стъклото на един нов кемпер струва между 1000 и 2000 лв.

- плати ремонти в чужбина, ако се наложат и след това да чака връщане на парите от наемодателя! Не е ли редно собственикът да си плати по банка или с кредитна карта? Излиза така, че ние трябва да кредитираме наемодателя!

- плати спукана гума.

- плати неустойка при забава дори тя да е продиктувана от техническа повреда на кемпера (това не е записано изрично в договора, но не пояснено, че неустойка не се дължи в този случай)

В крайна сметка се получава така, че получаваш "награда“ на стойност около 2100 лв (7 дни по 300 лв на ден), която те обвързва с поемане на риск за десетки пъти по-голяма сума. На теория излиза така, че в края на пътуването може да имаш задължение за около 150-200 хиляди лв.

Сещам се за много награди, които може да спечелиш: тениски, шапки, коли, екскурзии, апартаменти, парични награди, услуги в натура като билети, фризури и куп други, но не се сещам за нито една, която теоретично може да те доведе до фалит. Е, Лидл измислиха такава награда – награда, която може да фалира техните клиенти.

Ако и Вие считате, че този договор и цялата тази игра в този й вид е едно голямо недоразумение, ще се радвам да го публикувате. Считам, че отговорното лице в Лидл за организиране на такава игра с подобен договор е допуснало огромна грешка.

Някои ще кажат – като не ти харесват условията, не ползвай наградата или казано по-просто - на харизан кон зъбите се не гледат. Нямаше да се трогна толкова, ако например безизвестна фирма без много да тръби ми даде бонус за голям оборот например. По друг начин стоят нещата обаче, когато това придобива обществена значимост и се рекламира на национално ниво – във всички медии. Лидл те стимулират да пазаруваш за минимум 30 лв – колкото се може повече пъти – за да имаш по-голям шанс за печалба. Т.е. те подвеждат всички свои потребители, че ще спечелят нещо, което на практика може да доведе до по-големи загуби от размера на печалбата и е свързано с поемане на огромен риск.

В крайна сметка виждаме договор, в който много явно едната страна се опитва да прецака другата. Не е добре да делим хората, но ако трябва да ги делим най-просто на лоши и добри, какъв тип човек измежду двата би написал договор с подобни клаузи? Ами не е добър със сигурност. А Лидл какви са в случая, след като ти пробутват подобна награда? Добри или лоши?

Призовавам Лидл публично да коментира случая и да оттегли наградата в този вид или да изиска корекция на договора от наемодателя.

Ето и извадка на точките от договора:

2. Автомобилът е застрахован при условията на застраховка "Пълно автокаско" и Задължителна застраховка "Гражданска отговорност“. Всички щети, нанесени на кемпера по време на Наемния период, за които наемателят не представи Протокол за ПТП, издаден от органите на КАТ или съответните равни на тях държавни органи в чужбина, се покриват и са изцяло за сметка на наемателя.

12.5. при излизане от автомобила да не оставя вътре в него предадените му документи за автомобила, в т.ч. и не само застраховка "Гражданска отговорност", талон на автомобила, талон за годишен технически преглед и контактен ключ. При кражба или пожар в/на наетия автомобил, наемателят незабавно уведомява наемодателя, застрахователното дружество и органите на МВР в Република България или в държавата на използване на МПС.

12.7. При настъпване на който и да е от посочените в чл. 12.4. и 12.5., изр. второ случаи с автомобила, при който е е настъпила тотална щета на автомобила, наемателят дължи на наемодателя пълния размер на застрахователната му стойност по действащата застраховка автокаско или ако страните постигнат такава договорка - пазарната цена на автомобила към датата на събитието.

16.3.1. При забава и връщане на кемпера след 17.00 часа на уговорената Дата на връщане - по

10.2. При възникване на неизправности и/или повреди в кемпера (вследствие износване на части при нормална употреба) по време на Наемния период, наемателят е длъжен незабавно да уведоми за тях наемодателя на телефон 0888 677 767 или 0882 000020. В случаите по предходното изречение наемателят е длъжен да предприеме някое от следните действия съобразно получените от наемодателя инструкции: ремонт на кемпера в най-близкия сервиз и/или използване на Пътна помощ за отвеждане на кемпера до сервиз или до друго посочено от наемодателя място за извършване на ремонт. В тези случаи наемодателят възстановява на наемателя платените суми за ремонт при връщането на кемпера срещу представени оригинални фактури. За ремонт и/или смяна при спукване или експлозия на гума разходи не се възстановяват.

11.4. при спукване на гума на кемпера по време на Наемния период и използване на "Сървиз пакет“, находящ се в кемпера и включващ компресор с тубичка за пълнител – 120 лева + цената на гумата;

Поздрави!"

Коментарите оставяме на вас, нашите редовни читатели. Ако и вие имате казус, случка или искате да ни споделите за някоя нередност, можете да го направите на имейла ни: novini@sofia24.bg или на официалната ни Фейсбук страница - Sofia24.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Днес за втори път пиша: стигне ли работата до юристи - няма да стане. Договора е писан от юрист. Няма да се учудя ако и служителя отговарящ за наградата е юрист, при такива клаузи...
0
 
 
И аз не виждам проблем в договора...,наистина кемперите са мн скъпи....,проблема е другаде,държавата ни е рай за наглите чужди корпорации,защото са наясно с каква безропотна,застаряла рая си имат работа.Абсолютно никога не им участвам в наглите и нещастни наградни кампании.Хубавите им награди като коли или нещо друго по-голямо,го печелят тяхни,вътрешни или не,хора.Инфо от първа ръка.На раята дават тениски,гащи или ползване на кемпери. НИКОГА НЕ пазарувайте в големите клоаки.Подкрепете българското,малкото квартално магазинче.
0
 
 
Да спечели направо кемпера,какъв е този наем,нима такава верига неможе да си позволи награда нов кемпер,едва ли
-1
 
 
Нормални клаузи от договор за наем на ппс. Не виждам нищо фрапиращо. Вие поемате отговорността на грижовен стопанин. Тоя кемпер струва над 100 000$.
0
 
 
ЛИДЛ са супер нагли. Не само с клиентите си, но и с доставчиците. Когато ЛИДЛ е клиент - правилата ги определят те. Но когато е доставчик/продавач, ха познай :)... пак те !!! Ти си Никой! :(
на 04.04.2022 г.
+4
 
 
Тази "награда" за потребител, при така предлагания договор си е един небивал ХОМОТ. Вероятно се разчита печеливш да е неглижирал детайлите по така наложените му ангажименти. ГРОЗНО!!! ГРОЗНО!!! ГРОЗНО!!!...
0
 
 
Бай Ганьо харесва само келепира - другото е боклукк работа.
0
 
 
Тези немски вериги, винаги са били мошеници.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: