ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кирил Петков: България е с най-ниските цени на горивата в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:19 / 19.04.2022Коментари (24)3364
© Нова тв
"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме общи конструктивни действия. Да, пазарът е свободен, но това е световна криза, която трябва да преодолеем заедно", каза министър-председателят Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация, предаде Нова телевизия.

По думите на Петков България е с най-ниските цени на горивата в Европа и той е получил уверение от бранша, че ще направят така, че потребителите у нас да продължат се ползват с "тези най-ниски цени". И дори и най-малката динамика в цените надолу да се отразява своевременно  в цените по бензиностанциите, уточни Петков. 

"Искам да благодаря на премиера за срещата, на която обсъдихме проблемите с нефтопродуктите. Периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи от своя страна Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация. 

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и  автомобилен бензин не се интересува от  произхода на нефта, от който е произведен, защото пазарът се интересува  от цената на  крайния продукт. "Що се отнася до търговския интерес, съответните надценки или  разликата в цената – пазарът е отворен и всеки който има смелостта на придобие сорт "Уралс" и да поеме всички рискове, свързани с транспорта му през Черно море – считам, че пазарът е отворен за този оператор", отговори Терзиев на въпрос защо има разлика в цената на нефтените продукти и на горивата на пазара.

Петков подчерта, че е лично ангажиран да се увери, че правителството прави всичко по най-добрия начин. "От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно българското правителство да даде 4 млрд. лева помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери. Всъщност някакви се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа", посочи премиерът. И допълни: "Въпреки високите цени, мисля, че българските потребители ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство, за да омекотим удара и да задържим цените най-ниски в Европа". 

Петков коментира и въпроса с акциза за горивата. "Аз лично го поставих като въпрос. Ние сме с най-ниския акциз, който ЕК разрешава. За съжаление на европейската среща с лидерите нямаше разбиране, защото много от тях вече имат по-висок акциз и допълнително намаляване -  дори и временно - не беше прието добре. Защото другите страни не могат да си го позволяват като бюджетно движение. И това пробваме, но за момента това не е възможно. не можем да нарушаваме правилата, защото това има своите последствия", подчерта той. 

Премиерът не пожела да сподели дали при срешщата си с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба той е поискал от България военна помощ, както и дали такова искане е било отправено от президента Зеленски по време на разговора им в понеделник вечер.  "Кулеба много благодари, защото сме приели голям брой бежанци, особено жени и деца. Благодари са и за нашата адекватна ни позиция за войната и за вече изпратената хуманитарна помощ. Каза ми, че президентът Зеленски лично иска да ми благодари за подкрепата", каза той. .

"Темата за военна помощ се опитва да бъде като футболен мач в българското общество. Ясно искам да кажа, че хората са благодарни за това, което вече сме направили. Нека по-скоро да сме доволни от това, което сме направили, отколкото от онова, което не сме", подчерта Петков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
0
 
 
Ами, тя държавата България е с най-смехотворните и жалки доходи в ЕС, но за това никой не говори, нали? Заслугата чия ли е?
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
+1
 
 
КИРО ТЪПАКА който живее в един измислен свят да си хваща самолета с ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ за Канада - МАРШ ОТ ВЛАСТТА МЪРШО .
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
+1
 
 
Тоз мишок един път не каза колко пари взема българина особено по малките общини и села идиотизма няма граници кой ли мисли за народа едно време един дето вече е мъртъв казваше имаше бензиностанция не е интересуват хората аз искам да печеля тогава пак се вдигнаха цените на бензина госпот си знае работата
+1
 
 
Вчера единия,сега другия се изходи! Меко казано,тоя дует,ми омръзна!Явно мислят,че ние ядем домати,с колците! На 1000 лв.-1.6 лв гориво,сега,с 1000 лв.- 3.00 лв.гориво...А само това,ли е? Кирца,де тий опорката,ва?
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
+3
 
 
Ужас! И този ни е министър председател. Българина усеща, че със всеки изминал ден покупателната му способност намалява, а премиера се хвали че страната ни е с най-ниски цени на гориватав ЕС. Недостойно и жалко е едно такова изказване.
+1
 
 
Щом са гласували шимпанзетата за тоя олигофрен,сега ще поемат хиперинфлацията.И тя хич не идва от войната,а от скъпия промишлен ток който много лесно лесно може да се свали наполовина,но тея малоумници освен от крадене и лъжене от друго не разбират.Най-виновен е фуражката.Всичко идва от него
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
-3
 
 
Все едно слушам Тиквата, същите заучени фрази. Най-евтините гориво - да. Най-ниските заплати - също да.
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
+4
 
 
Забравих да напиша,в Германия и Австрия цените на горивата двапати паднаха през последната седмица,идиот си ти Кирчо!!!
Aнонимен
на 20.04.2022 г.
+4
 
 
Кире в Унгария нафтата е 2.41 с закон ,пе*ал смотан !!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: