ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Млад лекар показа касова бележка и каза: Хайде да си поговорим с числа!
Автор: Георги Кирилов 11:53 / 20.04.2022Коментари (70)259523
©
Александър Атанасов е млад български лекар. В социалните мрежи се разпространява негов пост, в който той нагледно обяснява защо в България няма нормално здравеопазване.

След работа отидох да си понапазарувам туй - онуй и направих култовата сметка от 48 лв. и 48 ст. Погледнах касовата бележка и ме налегнаха някои тъжни размисли.

Знаете ли защо нямаме нормално здравеопазване? Отговорът е много прост.

Държавата ви лъже, че можете да имате евтино здравеопазване и това подтиква съсловието към какви ли не непочтени практики.

Хайде да си поговорим с числа.

Отивате при семейния си лекар и бивате прегледани. Трябва да заплатите потребителска такса от 2.90 лв. Тази сума е точно 1 % минималната работна заплата от преди не знам колко години. От 01.04 МРЗ стана 710 лв., което би трябвало да доведе до увеличаване на потребителската такса на 7.10 лв., но...

Поглеждаме касовата бележка. Шест яйца размер "XL" са на цена 2.39 лв. С други думи държавата оценява труда на Вашия лекар на шест яйца и малко. Яйцата ми са много по-големи от яйцата ти.

Установяваме, че искаме консултация с тесен специалист и издаваме онези велики хартии, наречени направления. Пациентът си запазва час, който може да е след месец, защото консултантът има много малко часове за работа по НЗОК. Знаете ли защо?

НЗОК заплаща на колегата Х точно 24.50 лв. за първичен преглед и 12 лева за вторичен преглед. НЗОК не прави разлика дали специалистът е с една, две специалности, дали е с докторантура, дали е хабилитан и прочие. Това не е важно за общественото финансиране.

Поглеждаме касовата бележка и установяваме, че сумата, която лекарят Х ще получи е по-малко от цената на един кашкавал и едно сирене среден клас.

Тук, обаче, има още един детайл. Тесните специалисти обикновено работят в медицински центрове, които им удържат определен процент от направлението, тоест колегите не взимат и посочените суми дори.

Спомнете си за това следващия път, когато отидете на лекар и измърморите, че ви е взел много пари за преглед.

Да си поговорим малко за цената на лекарската помощ в детска възраст искате ли?

Бебета до 1 година имат 12 профилактични прегледа, т.е. веднъж месечно. НЗОК заплаща за тях точно 14 лв. на преглед. На толкова е оценена способността ми да преценявам дали бебето се е нахранило, пораснало, акало редовно, дали е проходило навреме, дали е почнало да казва "агу" и да успокоявам майката, че не е аутист понеже не прави "боц". Смешно ли ви звучи? Заповядайте да търсите причината за изоставане в развитието на едно бебе.

14 лв. е по-малко от един кашкавал и едно кисело мляко.

Мога да си съчиня още доста подобни примери, но ще приключа с най-гадния.

Знаете ли какво получавам за преглед на болно дете? Една голяма нула. Децата до навършване на 18 години са освободени от потребителска такса.

Ако си доведете 50-дневното бебе с 40 градуса температура, аз го прегледам, назнача му изследвания, преценя, че е за хоспитализация, намеря му точно къде и звънна телефон, за да предупредя колегите да го чакат, аз ще получа едно голямо ръкопляскане от държавата и нито стотинка за усилията си.

Ако ми доведете детето си, за да "му чуете гърдичките, че да ми е спокойно", аз отново няма да получа нищо, освен потупване по рамото.

За държавата България прегледите на болните деца от личните им лекари нямат никаква стойност. Нещо, което няма стойност, обаче, няма и качество.

Един лекар не бива да се налага да мисли за пари, но в нашата реалност това е неизбежно. Аз не виждам защо трябва да работя буквално за без пари или за почти никакви пари. Това го няма в Хипократовата клетва, която всички толкова обичате да цитирате.

В крайна сметка сиренето е с пари, както можете да видите от касовата бележка. Аз съм сигурен, че за без пари или за 2.90 лв. месечно никой от вас не си мърда и малкия пръст.





Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ееееееех, като си спомня как взех диплом за инженер, ме е страх да отида на доктор .....
+1
 
 
А когато си плащаш осигуровките но си с прекъснати здравноосигурителни права ,но вече четири години плащаш , все пак нямаш права,но паричките влизат в системата, но и ако отидете на лекар се плаща отделно.И за изследване и за преглед.
+1
 
 
Като знам как никога нямате направления, манипулирате НЗОК и ако отида на специалист с направление трябва да оставя 100 лева, за да ми обърне внимание, няма как да ми стане жал за вас. Медицината не единствената специалност, която се учи дълго. Аз учих 5 години и не виждам как ще достигна дохода на един доктор в близкото или далечно бъдеще, но работя на бюро с климатик и условия и не ми е удобно да се оплаквам, защото хора работят за по-малко пари, по-тежък труд и повече часове и в по-лоши условия. Ако крадете по-малко от касата, може да има повече пари в нея.
+1
 
 
Алчността и хуманизма са несъвместими....
+1
 
 
Ей, докторче нещастно, 62лв. минимум получава мизерната ни държава на калпак, който е на МРЗ всеки месец - под формата на удръжки за здравни вноски т.нар НЗОК! Искаш ли да започна аз да смятам, че се ненаядохте и ненадписахте по тея пътеки - нещастник мръсен!!! А накрая, като отида в спешното ме карат да купувам чаршафи и консумативи!!! Вие доктори нещастни сте част от грабежа на здравната ни система, защото сте преки свидетели, но понеже ви е удобно - си трайкате! Нещастник мръсен!
0
 
 
Между другото опазил ме Господ точно Вие да ми лекувате детето. Чудовище.
+2
 
 
Само един ли пациент имате, за да смятате че работите за 2.90лв.на месец. Засрамете се. Има хора, които не могат да си позволят вашият пазар. Да не говорим, че да попаднеш на читав лекар си е направо джакпот.СРАМ.
+2
 
 
Само едно не мога да разбера????? Млад лекар...????? Профери разни разказвачи на времето..... Профери някакви свирачи на китари при Слави..... Някакви си преподаватели по еди какво си доценти..... Маршали някакви посерковци в армията..... ТА по темата..., защо не публикувате на някой 80 годишен пенсионер КАСОВАТА....???? И тогава да видим с 370 лева какво ще си купи..... Само с глупости ни занимават
0
 
 
Такъв ни е лекарския материал.Не спряха да мислят ,че са върха на хранителната верига.Каквото правят те трябва да е най-скъпо платеното.Хубаво сравняваш твоя труд с храните ама народа е казал по-голям от хляца няма.Хората ядат по три пъти на ден а не лекар ходят 2-3 пъти в годината,да им изпишите от "онези "лекарства дето после ходите по света на "конференции"А сега ако си вземе и таксиметровия шофьор кас бел от магазина и иска да направи 20 лв.километъра защото толкова струвал 1 кг кашкавал?Просто се радвам ,че не си взел касова бележка от мебелен магазин примерно за диван от 2-3000лева.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: