ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин с идея как да се оправи трафикът: Дори в София не чакат толкова по светофарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:45 / 23.04.2022Коментари (10)14320
© Plovdiv24.bg
"Уважаема редакция,

Надявам се чрез вашата медия да се даде отзвук на този толкова наболял проблем от години - лошото състояние на трафика и придвижването в Пловдив заради лошо регулираните светофарни уредби". 

Така читател на Plovdiv24.bg започва сигнала си до нашата медия. И допълва:

"Не е тайна, че трафикът в Пловдив към момента е най-натовареният в България - дори и в София няма чак такова чакане в задръствания, както в Пловдив в час пик. Проблемът на Пловдив е двустранен: от една страна, тесните улици и многото превозни средства и от друга страна, лошото регулиране на светофарите. 

Нека да се фокусираме върху втория проблем, а именно регулирането на трафика със светофарите, защото този проблем е по-лесният за решаване. Ако няма добре регулиран трафик, колкото и широки улици да се изградят, проблемът винаги ще си остане. Наблюдавам, че вече няма и помен от зелената вълна в Пловдив, която уж беше обявена в края на февруари.

Имаше я за около седмица и после беше премахната. Светофарите по всички натоварени кръстовища дават зелена светлина за около 30-45 секунди в дадена посока, даже понякога една минута. Това хубаво, но ако изпусне човек тази фаза, след това чакането на червения сигнал е около 2-3 минути, докато се извъртят всичките останали направления.

Освен че това е крайно неоптимално, определено това кара шофьорите "да заспиват", докато чакат на червено, а да не говорим изобщо за вредните газове на празен ход и повишения разход на гориво, докато се чака на червено. 

Предложението ми е изключително просто и елементарно: препрограмиране на циклите на светофарните уредби и да се сменят много по-често, на всеки 15-20 секунди. По този начин няма да се чака повече от минута. Придвижването ще е по-бързо и няма риск някой пловдивчанин да заспи заради три минути чакане на червено. Освен това ще се подобри и екологията, както и ще се намали разходът на гориво. 

Разбира се, в дългосрочен план трябва да се изградят и няколко кръстовища на две нива на възловите места като например на Сточна гара и на бул. "България" и "Васил Априлов". Тези две кръстовища определено са най-натоварените в час пик и светофарите изобщо няма да смогнат там даже и при препрограмиране. 

Не мога да разбера защо Пловдив не вземе пример с регулирането на трафика от София - в последните години там движението значително се подобри, въпреки че броят на колите се увеличава постоянно и там. Защо трябва същите грешки да се допускат втори път в Пловдив, след като може да се поучим от тях наготово? Благодаря".


Още по темата: общо новини по темата: 993
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трафикът ще се оправи, когато половината коли се разкарат от улиците. Да помислят по този въпрос.
+3
 
 
Живея в Пловдив, но иначе съм от София и мога да съпоставя разликата между двата града. Проблема на Пловдив са неграмотните шофьори, неадекватни и заспали. В града почти нямаше да има задръствания, ако тръгват веднага когато светофара светне зелено, вместо това блеят и тръгват няколко секунди по-късно, не е нормално на светофар да минат едва 4 коли, вместо 15-20... Другия проблем е, че в Пловдив никой не спира на пешеходна пътека, явно където са карали курсовете няма пешеходни пътеки и светофари и инструкторите не са намерили за необходимо да ги информират...
+1
 
 
Помолих общината да направят пробно следното: Пускат се както си е нормално двете срещуположни посоки за 35 секунди и след това остатъчно се оставят 7-8 секунди за ляво завиващите. Така ще има зелено през 45 секунди. Поискаха имейл, пратих им. И какво от това, те са там горе /Богове /, а ние долу в калта да си еб....м мамата
+1
 
 
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chitatel-n
a-Plovdiv24bg-pokaza-kak-go-pravyat-yaponcite-6164
83
+5
 
 
Колкото по-често се сменя светофара, толкова повече загуба. На всяка смяна имаш 2 сек буфер средно и 1-2 секунди средно спане на първите коли. Ако светофара се сменя на 1 мин, загубата е 3 сек, ако го сменя на 20 секунди имаш 3х3 загуба за 1 мин. Проста математика, ама не за прости хора. Умножи го по 4 ако е турбинно и става страшно.
+1
 
 
По-големият проблем май е че по-малките улици са пълни с дупки и неправилно паркирани коли, а те могат да поемат част от трафика на големите булеварди. Отделно не е лошо да се намалят и левите завои на много булеварди при което ще се намалят светофари и ще се освободи още 1 лента за направо. Отделно май е време вече и бул. Копривщица да е еднопосочен, както и марица север и юг да се преправят пак на еднопосочни - нали дават за пример София- точно така е Вазов от двете страни на Перловска река
на 23.04.2022 г.
+1
 
 
Не знам да има светофар да чакам 3 минути. Друго е когато 4тия или 5тия автомобил докато се накани да потегли и са минали 25 секунди
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: