ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Граждани със сериозен списък от искания към Община Пловдив за по-чист въздух
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:48 / 07.06.2022Коментари (2)3584
© Plovdiv24.bg
Чистотата на атмосферния въздух отново е тема, която вълнува обществените настроения. Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса отворено писмо на Граждански комитет за качество на въздуха, изпратено до редакцията ни:

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ 

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ- ПЛОВДИВ 

ЧРЕЗ МЕДИИТЕ ДО ГРАЖДАНИТЕ НА ГРАД ПЛОВДИВ 

ОТВОРЕНО ПИСМО 

от Граждански комитет в състав: адв. Михаил Екимджиев, инж. Любозар Фратев, проф. Мария Шнитер, Сдружение "Бизнесът за Пловдив“, арх. Петкана Бакалова, Сдружение "БГ Бъди активен“.

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 22.07.2021 г. Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив са осъдени в 12-месечен срок "да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда, като осигурят допустимите нива на фини прахови частици (ФПЧ 10 ) в атмосферния въздух на града“. 

С писмо Ваш вх. No СДР-234/23.03.2021 г., Ви уведомихме за учредяването на Гражданския комитет, който ще съдейства и следи за изпълнение на съдебното решение и ще информира обществеността за адекватността на предприетите от Общината и от РИОСВ мерки. Въпреки проведените срещи и декларираната добронамереност, до момента действията на компетентните длъжностни лица и служби на Община Пловдив са непоследователни, палиативни и имитационни. Възпроизвежда се познатата бюрократична практика да се пишат програми и проекти, да се организират форуми и обсъждания, без да се предприемат практически ефективни действия за преодоляване на последиците от дългогодишното неправомерно бездействие. 

На обществеността манипулативно се предоставя едностранчива информация за състоянието на атмосферния въздух, подценяваща основния критерий - броя на дните с превишение на допустимата концентрация на фини прахови частици, който системно надхвърля допустимата норма. 

Община Пловдив инициира и широко разгласи създаването на Обществен съвет, който трябваше да съдейства за решаването на проблема със замърсяването на въздуха. След пропагандно обявеното му учредяване, Съветът не е направил абсолютно нищо. Въпреки демонстративната готовност и добронамереност, няма съществен напредък по много от въпросите, за които беше постигнато писмено съгласие между Община Пловдив и представлявания от нас Граждански комитет.

Без претенции за изчерпателност, такива са: 1. Актуализиране и съобразяване на Плана за действие 2018 г. – 2023 г. към Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) на територията на Община Пловдив с едногодишния срок, визиран в решението на ВКС. 

2. Разкриването на линии на обществения транспорт, обслужващи индустриалните зони и логистичните паркове на "Околовръстно шосе“ и създаване на линии за училищни автобуси. Така би бил облекчен трафикът с лични МПС, ще бъде намалено шумовото и атмосферното замърсяване, ще бъдат избегнати ежедневни задръствания, пътнотранспортни произшествия, загуби на работно и лично време на гражданите. 

3. Отмяна на решенията на Общинския съвет, с които са предоставени безплатни паркинги за стотици лични автомобили на общински и държавни служители в центъра на града и ограничаване на тези паркинги само до необходимия брой служебни автомобили, пряко свързани с публичните функции на съответната институция. Вместо прекратяване на тази противоконституционна и дискриминационна привилегия, налице са данни за разширяване на безплатния "служебен“ паркинг за лични автомобили на служители от III РУП в Район "Северен“. 

4. Координиране строителните графици по пътната инфраструктура, както и ускоряване реализацията на еднопосочното движение в кварталите, предвидено в транспортната схема на града. Целта е да се намалят вредните газове и фини прахови частици в резултат на задръстванията и ниската средна скорост на придвижване на транспортните средства. 

5. Въвеждане на зони с ниски вредни емисии. 

6. Буферни зони за паркиране извън централната градска част. 

7. Подобряване организацията на пътното движение с оглед избягване на задръстванията. 

8. Увеличаване на велоалеите и създаване на общинска система за велосипеди под наем. 

9. Изграждане на стоянки за електрически скутери и велосипеди в централна градска част с цел стимулиране на този вид придвижване в рамките на града. 

10. Модернизиране на локалните топлоизточници в общинските и държавни обекти. 

11. Разширяване на градската газоснабдителна мрежа. 

12. Въвеждане на стимули, насърчаващи жителите на общината да използват екологични носители на топлинна енергия: централно топлоснабдяване, електрическо отопление, отопление с природен газ, възобновяеми енергийни източници. 

13. Ефективно и регулярно поддържане на чистотата на инфраструктурата чрез машинно миене и метене, като се оборудва автопаркът на Общинско предприятие "Чистота“ със съвременни съоръжения, и увеличаване на машинното метене за сметка на ръчното. 

14. Озеленяване на незатревени площи с цел намаляване на разпрашаването. 

15. Оптимизация на управлението на светофарните уредби, целящо увеличаване на пропускателната способност на кръстовищата и намаляване престоя на МПС.

16. В дните с превишение на допустимите средноденонощни норми на фини прахови частици да се пътува безплатно или на по-ниска цена в масовия градски транспорт. 

17. Инвентаризация и почистване на нерегламентирани сметища; създаване на залесителни пояси около града – "зелен кордон“ – с цел намаляване на вноса на прах от земеделските земи. 

18. Изграждане на ефективна мониторингова система за контрол на качеството на атмосферния въздух /КАВ/. 

19. Ефикасен контрол за изпълнение и спазване на предписанията, свързани с мерките за подобряване на КАВ, включващ превантивно-възпиращи санкции, упражняван от Дирекция "Екология и управление на отпадъците“, Пловдивски общински инспекторат, Общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта“.

Освен от неизпълнението на посочените мерки, за които Гражданският комитет и Общината се бяха договорили, обезпокоени сме от омаловажаването и пренебрегването на темата за озеленяването на градската среда в предварителния проект за новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив. 

Този въпрос е подценен, въпреки че зелените площи в града са далеч под нормативно допустимия минимум, а структурата им е разпокъсана и не осигурява добър микроклимат. Пренебрегната е необходимостта от зелен пояс, който да спре фините прахови частици, образуващи се при почвообработката на прилежащите земеделски земи. Не са предвидени зелени клинове, които да осигурят приток на чист въздух. 

Вместо това, в нарушение на Закона за устройство на територията, планът предвижда съществуващи зелени площи да бъдат отредени за строителство. Подобна е ситуацията с транспортно-комуникационната система. Липсват предвиждания за извеждане на трафика и паркирането от центъра и организиране на структуриращ градски транспорт, въпреки че автомобилният транспорт е сред основните фактори за замърсяването на въздуха. 

Зелените и транспортно-комуникационните системи не са приоритет в новия ОУП въпреки бързия темп на увеличаване на населението на града през последните години и наказателната процедура, водена от Европейската комисия срещу България, за които бездействието на Общината има съществен принос.

Дългогодишното институционално безхаберие, установено в решението на ВКС, не само влошава качеството на живот и здраве на гражданите. Съвсем скоро то ще доведе до тежки финансови санкции на България. На прага на икономическа криза, отново ние, гражданите – данъкоплатци ще понесем бремето на Вашата безотговорност. 

Поради отказа на Община Пловдив да настоява пред МОСВ за възстановяване на единствената измервателна станция за качеството на въздуха в центъра на Пловдив, при "Баня Старинна“, която неправомерно беше преместена в периферията на града, обявяваме гражданска инициатива за поставяне на нова измервателна станция в "идеалния“ център. 

Само така, чрез достъп до надеждна информация в реално време, хората ще получат шанс за самозащита срещу пикови замърсявания на въздуха. 07 юни 2022 г.

С уважение: адв. Михаил Екимджиев, инж. Любозар Фратев, проф. Мария Шнитер Сдружение "Бизнесът за Пловдив“, арх. Петкана Бакалова Сдружение "БГ Бъди активен“


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Това знаеш ли кога ще се случи? Когато цъфнат налъмите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: