ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Още улици в Пловдив стават "синя зона", вижте как и къде ще паркират хората с увреждания
Автор: Диана Бикова 09:05 / 22.06.2022Коментари (5)12406
© Plovdiv24.bg
Още 9 улици в Пловдив ще бъдат включени в обхвата на "синя зона" и паркирането ще стане платено. Проектът на допълнението на Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив е публикувана на сайта на общината за обществено обсъждане.

В 30-дневен срок гражданите могат да отправят предложения до градската администрация. След изтичането на срока предложението ще бъде внесено в Общинския съвет за обсъждане и приемане, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Платени стават бул. "Цар Борис III Обединител" № 118, ул. "Антон Безеншек", ул. "Балчик", ул. "Преслав", ул. Средец" и ул. "Цанко Церковски" в район "Централен". Към "синя зона" се включват улиците "Капитан Бураго", "Карловска" и "Полковник Сава Муткуров" в район "Северен". 

Нормативният документ регламентира и реда за паркиране на автомобили с инвалиден стикер в "синя зона". С решение на Административния съд тази част от наредбата беше отменена, тъй като не била съгласувана с Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която осъществява изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и в случая е следвало да даде задължи­телно становище по него. 

Сега въпросният чл. 15 в Наредбата придобива следната редакция:

Чл. 15. (1) Във всяка "синя зона" и "зелена зона" се осигуряват фиксирани и обозначени със знак Д21–"Инвалид" места за безплатно паркиране на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с увреждания.

(2) На местата по ал. 1, могат да престояват до 3 часа само автомобили, снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на такова място. Картата задължително съдържа международния знак "Инвалид". Тя трябва да бъде поставена в долният десен ъгъл на предното стъкло на ППС, откъм вътрешната му страна, по начин, осигуряващ видимостта на изображението отвън.

След изтичане на времето от 3 часа, автомобилите снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на такова място, престояват на мястото при режим на почасово платено паркиране съгласно правилата, установени в Наредбата.

Установяването на времето за безплатен престой на автомобил паркиран на място, обозначено със знак Д21 - "Инвалид“ се извършва от служителите на ОП“Паркиране и репатриране“ чрез ръчно въвеждане в системата на часа на паркирания автомобил и поставяне на предното стъкло на талон с вписан в него начален час на престоя. Талонът е съгласно образец приложение №2 на настоящата Наредба.

(3) Карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улеснения при паркиране, се издава от Кмет на общината или от упълномощено от него лице.

(4) Картата за паркиране по ал. 2 трябва да отговаря на изискванията на стандартизиран модел на Общността от Приложението към Препоръка 98/376/ЕО на Съвета от 4 юни 1998 г. относно картата за паркиране на хора с увреждания.

(5) Лица и деца с трайно намалена работоспособност 50% и над 50% с постоянен/настоящ адрес в гр. Пловдив, желаещи да ползват карта за паркиране, при условията на ал. 3, подават заявление до Кмет на Община Пловдив, като прилагат необходимите документи, определени със заповед.

(6) Картата за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улесненията при паркиране, издадено от друга държава – членка на Европейския съюз, е валидна на територията на Република България, ако е издадена в съответствие с изискванията на препоръката по ал. 4.

(7) Картата по ал. 2 се издава за определен срок, като срокът не може да бъде по дълъг от срока, посочен в експертизата на ТЕЛК/НЕЛК/ЦЕЛК и РЕЛК.

(8) При недостиг на паркоместа по ал. 1-"Инвалид“, паркирането на автомобили, снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на паркомясто се извършва при режим на почасово платено паркиране.


Още по темата: общо новини по темата: 262
10.01.2024 »
05.10.2023 »
28.08.2023 »
15.08.2023 »
29.06.2023 »
27.06.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Както е тръгнало,скоро и Прослав и Коматево синя зона?!? Откъде накъде С.Муткуров и Средец синя зона?!? Гниди мръсни,не се наядохте?!?
+4
 
 
Не виждам да има някакъв положителен ефект за гражданите от тази "Синя зона". Хранилка за общинари, т.е. законен рекет. Но така ще е, докато има овце, ще има и стригане...
+3
 
 
В тая тъпа наредба не е регламентирано какво да правим, ако на улицата ни е забранено паркирането. Дори да искаш да си платиш месечната такса, не ти дават. На друг адрес не можеш, само по местоживеене е. Значи всички, които живеем на такива улици, да плащаме всеки ден по 8 ч. синя зона ли? Или да си продаваме колите? Ходих да питам - вдигат рамене, не могат да ми отговорят. Имаше малко места, където можеш да паркираш, но всичко вече го правят синя зона. Колко трябва да си некадърен да не можеш да напишеш един нормативен акт правилно и подробно?!?!?
+4
 
 
Както е тръгнало, направете го целия град синя зона... Ей, не се наядохте, бе!!! Бих разбрал донякъде, ако парите отиваха за доброто на пловдивчани, а то се оказва, че всички средства, събрани от ОП "Паркинги и репатриране" отиват за самоиздръжката на това предприятие...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: