ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Що за безумие в центъра на Асеновград? Къде е фонтанът?
Автор: Цвети Тончева 16:22 / 27.06.2022Коментари (1)13476
Асеновградчани недоумяват: “Що за безумие се появи в центъра на града ни"!

В социалната мрежа хората пишат: “Това е пълна бутафория на часовник на мястото на фонтана", видя репортер на Plovdiv24.bg. Фонтанът изглеждаше 100 пъти по-добре, а и освен това по времето, когато работеше, създаваше малко усещане за свежест и прохлада. Предлагам незабавно да се премахне тази бутафория на часовник и да се възстанови или да се изгради нов фонтан".

Хората питат кмета на Общината защо продължава да се връзва на акъла на обявения за почетен гражданин през 2020 г. гражданин на Ливанската република Абдул Карим Хассун.

“Центърът се задъхва от толкова много бетон, който беше излят през последните почти 2 години, тенденцията е летата в Асеновград да стават все по-горещи, а тази липса на зеленина все повече се усеща, дори и в самия център на града.

Цветята, които засява Общината по никакъв начин не допринасят градът ни да стане по-зелен, вместо тях е необходимо да се отчуждават частни имоти, на които да се изграждат паркове и да се залесяват вече големи дървета, а не фиданки, повечето от които не оцеляват.

Вместо огромно количество бетон и нова плоча между сградите на Общината и бившия партиен дом трябва да се направи парк или градинка, както е било някога", пишат разочарованите местни хора.

Припомняме, че ливанецът Хассун е един от най-големите дарители на града. Той бе сред първите отзовали се в борбата срещу COVID-19 в града. Местният предприемач Абдул Карим Хассун отдели 100 000 лева, които дари за закупуване на оборудване и апаратура за специално пригоденото новоизградено отделение в МБАЛ – Асеновград. Той нееднократно е споделял пред ръководството на града, че е готов да помага. Заради заслугите си Хассун бе удостоен и със званието "Почетен гражданин".

Именно тогава, след награждаването, той сподели с кмета идеята си за нов проект, като изрично подчерта, че желае реализацията да бъде отново дарение от него.

“Идеята е иновативна и различна, а може би, дори единствена по рода си в България. Часовник символично ще упътва и български, и чуждестранни граждани, преминаващи през Асеновград. Постаментът ще привлича вниманието на повече туристи. Той ще показва началото на града и ще напомня, че времето е най-ценно от всичко и същевременно е непреходно. Никой не може да го притежава и управлява. Хората идват и си отиват, но то остава. В живота си човек трябва да посади поне 1 дърво. Да остави наследство за бъдещите поколения. Трябва да знаем и как да ползваме парите – където са спечелени, там трябва да останат, на същото място да бъдат вложени. Най-важно е да правиш добро“, каза тогава почетният гражданин на Асеновград.

Идейният проект предвиждаше часовниковата кула да бъде изградена с дълбок фундамент. Постаментът да се вижда отдалеч. Вечер ще грее, облян в светлини от прожектори. А през деня да създава красива сянка, отразена от жаркото слънце.

Проектът трябваше да се възложи на едни от най-добрите проектанти в международен план. Освен часовниковата кула, ангажимент на бизнесмена ще бъде и изпълнение на озеленяването около нея – в цялото кръгово кръстовище. Поддръжката на съоръжението също трябваше да се осъществява от неговата фирма, през първите 2 години.

Часовниковата кула трябваше да е висока 15 метра и да е разположена на кръговото кръстовище на входа на Асеновград, откъм Пловдив (до бившия ресторант "Тихият кът“).

И часовникът, и конструкцията трябваше да бъдат изработени в предприятието на Абдул Хассун. Вътре в кулата трябваше да бъде изградена специална стълба, чрез която да се осигури достъп до часовника, с цел поддръжката му. Самият той трябваше да е кварцов, а конструкцията - облицована с камък.

Явно административни пречки са провалили първоначалната идея за мястото на часовниковата кула, тъй като кръговото е на републикански път, а негов собственик е АПИ.

Такива бяха плановете. А какво се случи след това, можете да видите сами.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За 5.5 милиона толкова. Ако имаше още пари можеше и фонтан нов да има.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: