ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин: Трябва да си продадем апартамента ли, за да се освободим от ЕVN Топлофикация?
Автор: Диана Бикова 08:34 / 15.07.2022Коментари (6)24804
©
Редовен читател на Plovdiv24.bg предлага намаляване на отоплителния сезон с два месеца и отпадане на такса сградна инсталация с цел намаляване финансовата тежест за гражданите.

Ето какво ни написа човекът: 

"Здравейте! Увлечени от ежедневието и лятото, пропускаме да забележим един голям престъпник, който се спотайва, почти е невидим, но ежегодно ни ограбва.  Става дума за EVN Топлофикация.

Преди години, когато имахме на ул. "Кап. Райчо" локална парна централа, сезонът почваше на 1.11 и свършваше на 31.3. Нямаше топломери и у дома беше винаги топло. След като дойде EVN, монтира топломерите и с помощта на продажни депутати от СДС гласуваха нова наредба, в която сезонът почва на 1.10 и свършва на 30.04. Цените бяха променени така, че хем мръзнем, хем плащаме. В нашия град октомври и април няма нужда от парно. Най-гадното беше натрисането на сградната инсталация, която имала участие 62% (реално 0.2%), което си е едно чисто заробване. Ползваш, не ползваш, плащаш.

За контрол на тези разходи си записвам показанията на един от топломерите, което ви предлагам на вниманието. От този запис се вижда, че парно не е нужно октомври и април. Ако разгледате внимателно записаните от мен (всеки сезон) показания на един от домашните топломери, ще забележите, че парно у дома е потрябвало чак от 29.11.21 г. Прескачаните дати означават, че времето е било топло и не е имало нужда от отопление. Удивителните отбелязват най-студените дни, в които е имало отчитане на повече от една единица за единият час вечер, когато сме включвали радиатора. Подобен запис имам и за предишни години. 

Изводът: месеците октомври и април могат да бъдат окачествени като ограбване -  трябваше да платим фактури без нито една секунда потребление. Също така сградната инсталация си е чисто робство - как може в европейска България през ХХI век да има услуга, която е задължителна?

Трябва ли да си продадем апартамента, за да се освободим от ЕVN Топлофикация? Ние сме възрастни хора, като умрем, кой ще плаща тази сградна инсталация? Децата ни са в Австралия и едва ли ще дойдат лесно тук.

Надявам се да прочетете внимателно написаното, защото то е документиран сценарий за ограбване на много хора, а всички мои опити да потърся помощ от институциите (омбудсман и Министерство на енергетиката), не дадоха резултат. Насреща имаме един мастодонт, захапал лесната печалба, който няма да я изпусне. А нашата молба е проста - да се преработи античовешката наредба за парното, като се махне сградната инсталация и сезонът да започва от 1.11 и да свършва на 31.3.".

Отправихме запитване към пресцентъра на EVN Топлофикация. Ето какво ни отговориха:

"Здравейте! Относно постъпилото запитване, касаещо началото и края на отоплителния сезон:

Това е посочено в Наредба 16-334 за топлоснабдяването от 06.04.2007 г.

Съгласно цитираната Наредба 16-334 топлофикационното предприятие (в случая за Пловдив е EVN Tоплофикация) е длъжно да има готовност да предоставя топлинна енергия за отопление в периода от 1 октомври до 30 април.

Отоплението в абонатната станция на сградата се включва от EVN Tоплофикация (EVN TP), когато средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни е по-ниска от +12 °C. Дружеството изключва отоплението при повишаване на средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни над +12 °C.

И в двата случая EVN TP се съобразява с дългосрочната прогноза за следващите 7 – 10 дни.

Ако клиентите в топлофицирана сграда желаят включване или изключване на отоплението в избран от тях момент, различен от официалния край на отоплителния сезон, те трябва да представят в офис на EVN протокол от проведено общо събрание на етажната собственост.

Пренастройка на абонатна станция (АС) по желание на етажната собственост

EVN TP предлага на своите клиенти възможност за пренастройка на АС, чрез която да се промени работния режим на отоплението и на системата за битова гореща вода в сградата. Тези пренастройки се правят по желание на клиентите от дадена сграда след представяне на писмено искане за това.

Относно темата за топлинната енергия, отдадена от сградна инсталация в сградата, напомняме, че въпросът е бил многократно разискван и има становища от различни институции, експерти и висши съдилища в България".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Промити мозъци като"господин х"нямат място по форумите-те са за интелигентни хора.Пък и като ти гледам правописа-я си завършил седми клас,я не.Копай си градината на село,а мисленето го остави на умните и интелигентни хора
+1
 
 
Не мога да ги разбера тези,дето хем реват хем се натискат да си топлят задника на скъпо парно! Ами откажете се всички във входа от него и край на мъките!Има много по- евтини варианти за отопление,при това далеч по-качествено!Било студено! Ами те тези инсталации са ги правили преди 30,40,50 години. Задължете топлофикациите да си сменят старите инсталации. Не може всяка година услугата да поскъпва,а да няма подобрения. Малоумен народ!
0
 
 
Човека е абсолютно прав. За съжаление закона е направен така, че хората винаги да са роби на топлофикация. Дано сега с новите цени на парно и топла вода, балъците да се усетят че ги скубят яко. А има и друго - по закон вече даже не може и да си свалиш радиаторите въпреки че не искаш да ползваш парно и въпреки че си плащаш сградна инсталация. Трябва да слагаш и нови топломери и да си плащаш за отчитане въпреки нулевото потребление. Абе работата е стригане, доене и бой.
-1
 
 
Само за едно съм съгласен с господина,за да не плащаш абсолютно нищо за парно,ПОЧТИ трябва да си продадеш апартамента,но не съвсем. Сега,тези месеци,които Ви е топло,ами не го пускайте парното,за това си има кран.Второ,сградната инсталация няма как да не се плаща,защото и тя си топли.Има мн хора от нашия блок,които се топлят само от минаващите тръби. И на края,наистина е мн трудно да се да се откажеш напълно от парното,но има вариант.Просто всички апартаменти по дадения щранг трябва да се откажат от тръбите.Идват режат ги и готово.Но разбира се в повечето случай това е невъзможно,все има един,който си иска парното.
-5
 
 
Поредното заблудено шимпанзе.Като прочетох СДС в началото и дотам и спрях.Ми аланкоолу ,2 години вече начело е промяната, що не промениха законите и да те оправят.СДС и кривия космос му бил виновен преди 10г.Като на сегашните олигофрени ,все ГЕРБ виновен,хем цялата държава е превзета от тъпата фурашка руски шпионин и престъпната му клика и то от 2 години насам !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: