ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предложение: Всеки пълнолетен пловдивчанин да дари по 10 лева или хълмовете пак ще се превърнат в каменни грамади
Автор: Георги Кирилов 10:29 / 15.07.2022Коментари (6)34635
© Plovdiv24.bg
Пловдивският писател Недялко Славов сподели интересни наблюдения относно дърветата по хълмовете в Пловдив. Според неговите думи те умират и изсъхват и спешно трябва да бъдат изградени напоителни системи. Славов е на мнение, че опазването на тези природни забележителности на Пловдив е дълг на всеки пловдивчанин, не само на община Пловдив.

Представяме ви гледната точка на известния писател, публикувана в страницата му във фейсбук:

Дърветата на хълмовете на Пловдив изсъхват и умират. Това е грозната истина. Всяка година все по видимо и необратимо, все по страшно. От климата, от ненаситната ни човешка същност само да потребяваме - без любов, без грижа за света около нас. Хълмовете не са само за да си развяваме задниците по тях или да тичаме, за да живеем 1000 години, или да се претрепваме по тях в екстремно колоездене. Не може да се разчита само на милостта на небето и да правим молебени за дъжд.

Ако до година две спешно не бъдат изградени и пуснати в действие напоителни системи, ако не се назначат дендролози и охранителни лица, ако не се върне доброволчеството и патронажа над всяко дърво и храст, ако само хищно се граби стоическата саможертва на зелената природа, скоро хълмовете пак ще се превърнат в каменните грамади, които виждаме от снимките от началото на миналия век. И затова, мисля си, трябва да се събудим.

Това не е само задача на Общината, това е дълг на всеки един пловдивчанин. Навремето хълмовете са се озеленявали най-вече на доброволчески начала. Хората са мъкнали с кошници пръст по скалите.

Не може днес само да нагъваш дюнери, да плющиш пици и да рониш вафли по пейките, да се газираш с кола, да се наливаш с бира и да хвърляш всичко зад гърба си. Та ако всеки от нас дари по 10 лева, при 300 000 пълнолетни съграждани. Това прави 3 милиона фонд за напоителни системи. Нима тези пари не са достатъчни да спасим поне един от хълмовете на първо време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А стига вече да се иска за благородна кауза пари от хората. Нека се бръкне общината или да иска от където трябва за развитието на града. Тоя малоумен кмет освен пробива на водната палата неможе да сънува друго и това не му дава мира само гледа да затрудни и без това затрудненото движение в града. Да вземе да отпуснат пари за дървета напояване и там каквото трябва. Малко ми звучи да като да събираме пари за оръжие за Украйна.Как Пловдив не случи един път на кмет, а грешка случи когато оправиха главната и под тепето на Альоша като,че ли беше преди 100 години.
0
 
 
Общината да даде пари от най-скъпите данък сгради във България...Зико дава постоянно пари за бездънната яма Колежъ!
+2
 
 
Не съм за 10 лв,но въпросът е принципен. Що не съберете откраднатото от "управлявалите" Пловдив? Ще го направим целия райска градина!
+2
 
 
Прав е човека,тюфелци мн....НО все пак общината е на 1во място,няма го примера...,не може те да са най-големите мизерници,а да искаш хората да дават пари.И нека писателя да пише повече на общината,както парвя аз,вместо по сайтовете.ПОНЯКОГА има ефект.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: