ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бум на сватбите в ромските махали, става нетърпимо от музиката на открито
Автор: Цвети Тончева 15:05 / 27.07.2022Коментари (6)7757
© Plovdiv24.bg
Близо 130 сигнала са постъпили от граждани в полицията за силна музика в кв. "Изгрев" и кв. "Столипиново" за периода от 25 юни до днес, съобщиха за Plovdiv24.bg от пресцентъра на ОДМВР. В районното Шесто управление са взели отношение по тези сигнали, като музиката е била спирана веднага.

Пак за този период са били съставени 6 акта по чл. 4, ал. 5 от Наредбата за осигуряване на обществения ред. Според Общинската наредба за нарушения на разпоредбите на чл. 4, ал. 7 и ал. 8 на физическите лица се налага глоба в размер от 100 до 3000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена санкция в размер от 3 000 до 6 000 лв. Самото замерването на степента на шума се извършва от Общинския инспекторат или РЗИ, полицията не разполага с такива уреди, казаха още от Областната дирекция.

Кметът на район "Източен" Иван Стоянов се е видял в чудо. "Ние също сме потърпевши и безсилни, тъй като не можем да направим нищо срещу това", казва той. 

По думите му, районното кметство не издава никакви разрешения, нито пък забрани за сватби и мероприятия на открито. Той съветва хората да звънят на тел. 112, откъдето веднага ще изпратят екипи на полицията и на РЗИ. "Когато има сигнали за висок шум, дори ние звъним на 112, за да дойдат контролните органи. Само РЗИ може да замери високи нива на шума", добавя Стоянов.

Той обяснява, че положението е особено нетърпимо сега, защото "Столипиново" се е напълнило с много хора, които изведнъж са се прибрали от Германия и други европейски държави. 

"Много хора са се ограничавали досега заради пандемията от ковид и затова в момента има по много сватби на ден, дори не може да ги преброим", каза още Иван Стоянов

Кметът на район "Северен" Стоян Алексиев, където също има ромски махали, също е търсил съдействие от Пловдивския общински инспекторат /ПОИ/ за справяне с този проблем в "Шекера" и "Армана". Това ни каза директорът на инспектората Асен Стефанов

"Нещата са трудно контролируеми", твърди той. Правим проверки и актове, но по Общинската наредба, тъй като на място отиват екипи на ПОИ. Но, знаете, че с тях трудно може да се разбере човек, особено ако в екипа от проверяващи има една жена. По респектиращо е, когато проверките са съвместни - с полиция и РЗИ", каза Стефанов.

Но такива проверки обикновено са планирани, тъй като трудно може да се сформират смесените екипи. Не може такъв екип да се направи за отделен сигнал. Обикновено това са проверки, които правим по заведения нощем. Освен това, само РЗИ има възможност да замерва шума. Иначе, от Пловдивския общински инспекторат глобяват нарушителите и по Общинската наредба и по Закона за шума, в зависимост от тежестта на нарушението. 

От РЗИ пък твърдят, че при тях е постъпил само един сигнал последните месеци с искане за мерене на шума. Но според д-р Цвета Иванова, директор на Дирекция “Обществено здраве" да се мери шумът дори не е необходимо. "Не е необходимо да се замерва шумът при положение, че имаме Закон за защита от шума в околната среда, в който ясно е разписано, че физическите и юридическите лица са длъжни да го спазват. В противен случай нарушителите се наказват с глоби.

Иначе, в Закона за защита от шума в околната среда е регламентирано, че  физическите лица се наказват с глоба от 100 до 300 лева при първо нарушение. При последващи нарушения от 500 до 1000 лева. За юридически лица глобата е от 200 до 2000 при първо нарушение и от 2000 до 5000 – при последващи.

Има и още по-строги санкции за нарушения на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на шум. Тогава физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение по ал.1 физическите лица се наказват с глоби от 2000 до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 4000 до 10000 лв.

Шумът атакува почти всички органи и системи на организма и влошава качеството на живот на хората. Той води до сериозни последствия за здравето на човека, проявени със сърдечно съдови заболявания, високо кръвно налягане, язви на стомаха, смущения в обмяната на веществата, повишаване нивото на мазнини в кръвта, риск от хиперфункция на щитовидната жлеза, намаление на слуха, понижаване на защитните сили на организма, риск от астма и злокачествини тумори, безплодие и негативен ефект върху плода, когато жената е бременна. Всичко това е записано в сайта на РЗИ, така че всеки може да се информира.

Шумът влияе на психическото състояние на организма. Нежеланите звуци в ежедневието причиняват безсъние, което намалява трудоспособността за следващия работен ден и постепенно довежда организма до състояние на преумора, страх, агресивност, главоболие, депресия, демотивация и раздразнимост у човека. Шумнатата атмосфера може да се отрази  негативно  на концентрацията, четенето и писането на децата в училище.

Проблемите свързани с борбата срещу вредата от шума са комплексни и изискват повишено внимание от всички. Всеки от нас трябва да осъзнава кога създаденият от него шум се превръща в неприятен за хората около него.

Затова компетентните органи трябва да взимат по-често необходимите мерки за предпазване на населението от вредата от шума. А ние, гражданите трябва да реагираме и да не се примиряваме с това.


Още по темата: общо новини по темата: 215
16.03.2024 »
29.02.2024 »
10.02.2024 »
09.02.2024 »
04.11.2023 »
06.10.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те от локото само сватби им дай и кючеци ,да Ева и сганта.
0
 
 
Вълчо Атанасов по колко пъти ще се жени? Сигурно е поканил всичкоту Локо мангал.
+4
 
 
Много лесно може да бъде разрешен този проблем. Влиза жандармерията дърпа кабелите, раздава малко сурвачки и си тръгва. Но нали са електорт и затова така невинно вдигат ръце всички.
0
 
 
Когато един кмет ти каже "безсилни сме"....има само една дума - "закривай"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: