ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин: Умирам от кеф, когато някой се възмущава, че е платил 300 лв. за нощувка и 20 лв. за бобена яхния
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:24 / 13.08.2022Коментари (15)204647
© Facebook
Писателят Роси Антов живее в Пловдив от години. Автор е на книгите "Ключ за жива вода. Разкази“ и "Есента на нежния циник“. Представяме ви кратък негов разказ за особеностите на българския характер, в който ще намерите и едно интересно обяснение в любов към Пловдив

Значи умирам от кеф като прочета, че България е най-красивата страна. Умирам от кеф като прочета, как някой се възмущава, че е платил 300 лева за една нощувка и 20 лева за една бобена яхния. Умирам от кеф, когато някой реве, че е отишъл да почива, а около него е бетон. Абе, въобще напоследък умирам от кеф. И преди да умра, си мисля.

България далеч не е най-красивата страна. Цялата земя е красива. Красиви са ледовете и снеговете по полюсите. Красиви са островите в южните и северни морета. Красиви са пустините, моретата, планините, езерата… Та се чуда.

Абе, българино, кат си решил да едеш боб за 20 лева, що ревеш!? Да беше седнал у съседната кръчма. Там бобът е два и пеесе. И е по-убав. Ама най-много умирам, когато некой ревне от застрояването.

А се е набутал у най-застроеното. А около него десетки хиляди квадратни километри пустош. ¾ от бреговете на морето са пусти. Кво дириш у бетона!? Има селца. Има пусти плажове. Има гора. Явно си мазохист. Буташ се в бетона и не може да видиш красотата на крачка от бетона. То да беше само морето. Ама навсякъде е така.

И после ревете. Ми огледайте се. Искате красота. Има я навсякъде. Тръгнете с колата ей тъй. Нанякъде. Без да търсите нищо. И ще намерите какво ли не. Ще останете изумени от красотата, която сте подминавали, защото я няма в туристическите брошури и рекламни диплянки. Има я навсякъде. Вие избирате.

Днес говоря с един познат. Вчера били в Пловдив. Пили бира в капана. 5 лева бутилката. Ми толкоз е. Щом някой иска да пие бира за 5 лева. За да усети духа на Капана. Абе, братчед, духът на Капана не е в бирата по пет лева. Той е другаде, ама не си го видял. Той е в момичетата и момчетата, дрънкащи на китара. Взели по бира от некое магазинче в Капана. За левче.

Духът на Капана е в атмосферата по уличките на Капана. В смеха по нощите. В хората, ходещи, седящи, водещи кучета, хранещи котката под масата и целуващи се. Той е в езиците от цял свят, които може да чуеш по тесните улички. Той е в турското кафе, арменските сладки и арабските дюнери. Той е в хилядолетните зидове и колони. Той е в православния храм, католическата катедрала, джамията и синагогата. Които не си пречат. Разбра ли, братчед, къде е духът на този квартал.

Ако не си, зарежи бирата. Отиди до амфитеатъра. И там има бира за 5 лева. Ама не е задължително да ги даваш за бира. Може да ги дадеш на жената, която проси. Не, че няма пари. Има сигурно повече от среден български бизнесмен. Но проси. Това също е духът на Капана. Но духът е и в книжарниците. И галериите. Духът е и в онази тоалетна на едно кафе в Капана. Пълна с книги…

Това е. А ако не искате да виждате хора, скъсайте туристическите брошури, затворете очи и поставете пръст на картата. И после отидете там. Ще останете изненадани от това, което ще видите. Само трябва да се вгледате.

 


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Писателят Роси Антов живее в Пловдив от години." .....Ясно, дошъл е от някое село и дава акъл. Моят род живее в Пловдив отпреди Освобождението, не сме се набутали ние в панела, панела ни го набутаха на нас, заради такива като тоя селянин....
0
 
 
НекъФ, п**ка майна, серящ лайна, набеден за писател, се прави на Кафана познавате... СУС БЕ, СОСКЕ МА, п**ка майна дрискаща лайна, я 'земи да усетиш духа на Столипиново, па после духа на гара Филипово, и тъкмо ще си се научил на "Духа"-не....
0
 
 
Публикацията е страхотна, защото живея в този град и напълно вярно описва "духа" на Капана. А някои автори от коментарите не могат да разбират за какво става дума. Така че да хейтърстват.
0
 
 
Познавам, макар и бегло, Роси Антов.Човекът е много интелигентен,добряк ,със страхотно чувство за хумор и е пловдивчанин.За животните душа дава.Отгледал си е детето, вече голямо. Та недейте така към човек ,когото пък въобще не познавате... А в тая статия е тотално прав.
0
 
 
И аз умирам от кеф Пловдив да се изчисти от селяни но уви.Капана си е Пловдив .
-2
 
 
Аз пък умирам от кеф, че отдавна скъсах с БГ. С БЕЗДАРНИ писатели, шоумени и крадливи политици и мутри
+2
 
 
Ало писателя,много си прост Отиди ти на село,бе пич.Ама с децата.Та като вдигнат температура и най-близката болница е на 50км.какво ще правиш,бе.4поколение съм пловдивчанка и ти казвам,духът на Пловдив изчезва.
0
 
 
А бе пич! Ясно е, че един пирон не си забил в тоя град! Ясно е, че имаш повече пари отколкото ти трябват и много ги разбираш нещата, ама едно не си разбрал! Българинът се трепе от сутрин до вечер и му трябва справедливост.....да, мрънка, но ако скоро няма справедливост, той сам ще я потърси и тогава за такива лаладжии като теб и за великаните с парите ще стане страшно, ще стане АД.....никой не е пренаписан историята, а тя се повтаря!!!
Сподели какво ново....
на 13.08.2022 г.
+2
 
 
Аз пък съм съгласен с казаното.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: