ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Призракът е тук": Слагат гигантско покривало върху Альоша в Пловдив
Автор: Гено Петров 10:54 / 09.09.2022Коментари (63)26542
©
Една огромна каменна фигура, която се извисява над Пловдив, се вижда от километри. Това е паметникът Альоша - паметник на Съветската армия. Обществото е разделено на две - едните застъпват тезата, че паметникът е символ на съветския окупатор и трябва да бъде премахнат, а другите са твърдо против.

Визуалният артист Мич Брезунек пресъздава дигитално 12 паметника на Съветската армия, разпръснати из България. Изложбата, в която той ще представи концепцията си, носи името "Призракът е тук" (The Ghost Is Here) и ще бъде открита днес, 9 септември 2022 г., от 15.00 ч., в Градската художествена галерия в Пловдив.

9 не е случайно число. Проектът GHOST ще се развива между тези две значими дати: 9 септември и 9 ноември. 9 септември 1944 г. бележи началото на  комунистически режим в България. 9 ноември 1989 г. пък е датата на падането на Берлинската стена и краха на съветското господство в Източна Европа. 

"Всеки ден пловдивчани биват "наблюдавани" от тази гигантска статуя на съветския войник, сякаш се извисява над града като негов пазител. Поради размера, местоположението си и своята символика, статуята на войника от Червената армия винаги присъства и ще продължи да присъства в съзнанието на хората. Проблемът с всички тези подобни паметници из България е, че Червената армия, представяна като освободителка от комунистическата пропаганда, в действителност окупира и опустошава страната между 1944 и 1947 г. Намерението ми е паметникът да се трансформира по начин, който отразява реалността", разказва Бразунек за своя проект.

Следващата част от проекта GHOST е и самата физическа трансформация на  Альоша в Пловдив в гигантска фигура на призрак. Тази трансформация ще бъде постигната чрез покриване на статуята със 100 м2 златисти тъкани.

Тя е е планирана да бъде реализирана през пролетта на 2023 г.

По време на Втората световна война отношенията между България и Съветския съюз са мирни, въпреки че сме съюзник на Германия. По-късно, през септември 1944 г., СССР окупират страната. През следващите 3 години 75% от националните приходи на страната се инвестират в издръжката на армията.

По съветско искане страната бива покрита с множество паметници на съветски войници, представени като герои. Всички тези 186 паметника не са пипани до днес.



Още по темата: общо новини по темата: 114
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
21.02.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Соросовите платени лайненца пак се проявиха. Интересно къде са органите на властта, общинска полиция ? Или имат нареждане свише да не пречат на грантаджиите ? Колко пари им отпуснаха за тази уродщина, а на тях лично по колко платиха ?
+1
 
 
Българин ли тоя цървул дето щял да опакова паметници ,маи пак се дупиме на чужденци ,а няма кои да отиде да помага в унищожените български села .От 6 милиона 800 човека от които 500 това им е работата .Аз не съм урка ..Аз съм Богдан
+1
 
 
Чопър защо не си е..ш майката скапана.На боклук като теб се отговаря по същия долен начин.Какво ви пречи Альоша бе кретен .Той си стои там от 1951г .Ти къде беше знаеш ли мухльо ???
-2
 
 
Мисля ,че преди да се бутне,премести или префасонира Гальоша ,Пловдив трябва да се очисти от разни путеноидни тролове,копелдаци на комунистически фъшкии и русофилистици. Лайна ,като Локо ПД, Гюл Бахча ,Свинско ,Елестар ,Валенката са жив пример ,че подобни въшки и бълхи са по големия проблем от Галоша. Една духовна лустрация е много изчистващ акт за енергията на града от това да мислим как да махнем тотема им. Просто трябва да им съберем бохчите ,да им натрошим кокалите ,да им разбием дзурлите и да ги наритаме там накъдето гледа Галоша. Техния сводник има нужда от тях. Ние нямаме. Ние сме в Европа ,ЕС и НАТО и нямаме нужда от пропутински бълхи и въшкари или русофилски шлюхи. След това може да им пратим и тотема им да му се радват.
+1
 
 
Много комунисти обърнаха палачинката и ближат АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОВЕ които им плащат . ОПОМНЕТЕ СЕ НЕРАЗУМНИ - ТОВА Е ИСТОРИЯ - ТОВА Е СИМВОЛ НА ГРАДА НИ - ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРУШАВА . СПРЕТЕ СЕ
0
 
 
Почти всички е тоъ форум сте от ония 80 процента галоши - основно следствие на чуден ген, прекрасната бъкана с Глифозат храна по тия ширини, гарнирана с още по добрата програма на бТВ! Вероятно и вярващи, че с бутането му ще се опраЙте и ще започнете да спирате пред пешеходната пътека. Ся да ви светна. Няма! Нито ще заживеете по добре, нито ще станете по умни! Ще продължите да си сайдисвате изрусените глуповати женички след поредната иЧкия на меланхоличен фон от Азис и подобни пе*алско - пошли шансони. Децата ви ще се чоластрят от дванайсет години по всички възможни дупки, месиите и ще да прост цикъл, а в лицето на мургавите ще откриете даже добродетел!
+3
 
 
В Естония, Латвия и Литва, вече ги събориха, време е и ние да станем хора и да прогледнем! Няма един паметник на Независимоста, нито се честваше този ден, дори 2/3 от населението не знае датата.
+3
 
 
Този бетонов комунистически цирей заедно с онова жалко съветско недоразумение митрофанчето (нарочно с малка буква, жалко че няма по-малки букви) и цялата съветска сган да ги хващат и да ги пращат в някоя кариера да станат на камъчета и да ги сложат по улиците, за да можем всички да ги газим всеки ден!!!
+3
 
 
Бомба на тази руска маша забиваща се в съзнанието на няколко поколения жертви на руското присъствие в България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: