ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дворът на селска къща е покрит с жълти павета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 05.10.2022Коментари (13)56164
©
Дворът на къща в софийско село е покрит с жълти павета. Около 20 кв. метра са покрити с емблематичните за центъра на София жълти павета. Става въпрос за частен имот в село Горни Лозен, сигнализираха зрители на bTV.

Местните жители споделят, че паветата са там от десетки години. Опитите за връзка със собствениците на имота остават неуспешни.

От 2016 година жълтите павета са под закрилата на закона, защото са със статут на недвижима културна ценност. А отговорност по опазването им има Столичната община, която поддържа резерв за използване при ремонт на настилката.

В склада за съхранение има 51 000 годни за повторна употреба и 11 000 повредени павета.

Според експертите през втората половина на ХХ век има практика за подмяна на така нар. "царска настилка" с асфалт. През този период изчезват доста жълти павета.

"И в онази епоха те са събирани на склад. Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети, същевременно помня два случая на дарения – хора, които ги върнаха от дворовете си. Няма как да им бъде отнето това, което техните бащи и дядовци са добили от общината. Можем само да ги насърчим да ги върнат на софиянци обратно“, коментира доц. д-р Тодор Чобанов, археолог и бивш зам.-кмет на Столична община.

"1906 година, общинският съвет взима решение да се пристъпи към павиране на софийските улици. Специално за най-централната част се предлага настилане с керамични павета. Те са скъпи. Софийска община тегли заем от немски банки на стойност 35 млн. златни български лева. И така от 1906 до 1909 се покрива централната част на града. С днешна дата не всички тези улици са с керамични павета“, обясни още арх. Валентина Върбанова.

Паветата са внесени от Австро-Унгария.

"Материалът е "магра". Представлява полезно изкопаемо, добиват го, стриват до на много фина прах, формуват го в тези блокчета с размери 20 на 8 на 10 см, с профилирани краища, за да е красиво и ги изпичат при 1 300 градуса температура в специални пещи. Това е много водоустойчив материал, за времето си е устойчив и на голямо натоварване“, добави тя.

А при поставянето им е имало много строг контрол и чести проверки на качеството.

"Било е въпрос на престиж софийските улици да бъдат качествено постлани с тези керамични павета. Този заем, който е теглен, се изплаща едва 30-те години на XX век по времето на кмета Иван Иванов. По времето на Втората световна война са липсвали части от тази настилка заради бомбите, но те са възстановени. Винаги грижата за тези павета е била приоритетна за София. Тази мина до Будапеща отдавна е изчерпала своя ресурс. Това, което имаме в наличност трябва много рационално и практично да използваме“.

"Те винаги са били символ на София, защото това е единственият град в България, в който има такива настилки. Мисля, че трябва с благоволение да ги гледаме, красиви са и придават лукс на софийския център. Не би трябвало нищо да изчезва, нищо да се появява в частни дворове. Подходът към тях трябва да бъде същият като към една хубава историческа къща, те са равнопоставени, нищо че са по земята“, посочи арх. Валентина Върбанова – Музей за история на София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.10.2022 г.
0
 
 
Първо и най-важно - софиянци да го духат. Второ - вие сте тъпаци: прах е в мъжки род; не правите разлика между благоволение и благоговение. Младо, тъпо и малоумно поколение.
Aнонимен
на 07.10.2022 г.
0
 
 
Те щото от строителната фирма направо ги чупеха работниците им и кво... Дане би някой да ги съди или глоби за унищожаването им... В дворовете хората си ги стопанисват
Aнонимен
на 06.10.2022 г.
0
 
 
Що си мисля че такива павета има във вилата ресторант на БелославА? Съпругът и не беше ли някакъв архитект у Софето?
Aнонимен
на 06.10.2022 г.
0
 
 
.....така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети.... Аджеба каква е тази новина, тогава????
Aнонимен
на 06.10.2022 г.
0
 
 
Не можели да ги конфискуват...как така да не може,да докажат с документ от къде са взети и ако нямат просто се изземва иначе е кражба и даже заслужават затвор,за присвояване на исторически,,архиелогически артефакт!"
Aнонимен
на 05.10.2022 г.
-1
 
 
Има ги също в няколко двора на кв.Княжево. Не е трудно да ги види всеки. Прокуратурата спи. Каскетът си има други задачки.
Aнонимен
на 05.10.2022 г.
+1
 
 
И аз имам на двора същите купени от Турция и къв е проблема 8731
+1
 
 
МЙнички тъпи и неуки, жълти павета има и в гр. Лов, и в гр. Свищов. Когато са доставяни по Дунав от Унгария, Кобурга е предвидил и за тези два града за площадите жълти павета... А това, че в частни дворове има жълти унгарски проблем на реда в държавата. Отива и си ги прибира. Няма никакво значение, че са крадени преди или след 1989...Кражбата,си е кражба. Аре джа!
0
 
 
1. прах — съществително име, мъжки род (тип 1) - а какво пише/казано - "...ного фина прах...". Архитект с познания по граматика на ниво четвърти клас :-))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: