ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Иван Тотев: Община "Родопи" се опитва да продаде дигата на Оризари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 11.02.2010Коментари (8)3458
© Plovdiv24.bg
Областният управител на Пловдив Иван Тотев върна две решения на Общински съвет "Родопи", взети на сесията на 28 януари. Едното от решенията се отнася за продажба чрез търг на недвижим имот, находящ се в землището на село Оризари с площ 16.943 декара с начин на трайно ползване "пясък" при утвърдена начална цена за имота от 169 430 лева.

След съвместна проверка, извършена от специалисти на Басейнова дирекция, Регионална дирекция "Хидромелиорация", "Напоителни системи" и Областна администрация, е констатирано, че върху имота съществува изкуствено изградена предпазна дига срещу вредното въздействие на водите. Същата дига предпазва населеното място и обработваемите земеделските земи на Оризари, е констатацията на експертите. Според тях короната на дигата е добре оформена с широчина 8-10 метра и представлява стабилен път с подход. Съществува изграден праг на река Марица, находящ се под заустването на река Потока.

Дигата има предпазно и насочващо въздействие на течението на реката за предпазване на водното огледало (изкуственото езеро в село Оризари). Околният терен е по-нисък с около 2-3 метра от кота Корона дига. Комисията е констатирала, че в случай, че дигата бъде премахната, компрометирана или е ограничена възможността за поддържането й, това ще доведе до създаване на предпоставки за заливане на населеното място и прилежащите земеделски земи.

Като взема предвид становището на комисията и с цел да бъде съхранена дигата, така важна за населението на село Оризари, Тотев връща като незаконосъобразно решението на Общински съвет "Родопи". В мотивите на юристите на Областна администрация е записано още, че в приложения акт за частна общинска собственост никъде не е отразено съществуването на предпазната дига. Дори и теренът да е общинска частна собственост, дигата по закон е публична собственост и не подлежи на разпореждане.

Второто решение, което Иван Тотев връща, е относно промяна начина на трайно ползване на имот с площ почти 68 декара в землището на село Ягодово от пасище, мера в "друга изоставена нива", като въпросният имот се разделя на 7 нови имота. Като причина за промяната на статута в решението на Общински съвет "Родопи" е посочено е изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, за изграждане на стълб от НЕК и път. Практиката в други общини обаче показва, че за изграждането на подобна инфраструктура са необходими от 6 до 8 декара. Поради тази причина смяната на статута на почти 68 декара е немотивирана и незаконосъобразна, както и последвалата промяна в характера на собствеността от публична в частна общинска, е становището на юридическия отдел на Областна администрация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
така е, от време оно ощинина родопи е символ на плднежки грабежи и корупция
0
 
 
Добре, че има хора,които си вършат работата , за да се предотвратяват такива нагли и безхаберни далавери
0
 
 
Не само в община Пловдив, но и в Родопи работят пълни мошенници
0
 
 
Родопи вместо да краде и да мисли за далавери да вземе пример от Пловдив.
0
 
 
м. Януари община Родопи обяви за продажба парцел в с. Брестник . Целта на продажбата беше средства за заплати в община Родопи, сега продава дигата на езерото в Оризари, да провери някой дали не са продали сградата на Общината...
0
 
 
От община Родопи не са се сетили първо да продадат езерото и след това дигата. Нямаше да има кой да протестира...
0
 
 
това само доказва какви хора оправляват община родопи изкат да я опоскат го последната стотинка неглите далавераджйи-общинари браво на Тотев
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: