ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Нелеп бизнес план е на път да опорочи добрата идея за общински градски транспорт в Пловдив
Автор: Георги Кирилов 10:03 / 07.10.2022Коментари (3)9078
©
Илюстративна снимка
30 млн. лв. за 20 електробуса, как ви се струва? Да, 30 млн. лв.! Това е заложено в бизнес плана на създаденото през май тази година търговско дружество от Община Пловдив - "ЕКОБУС ПЛОВДИВ“ ЕООД. На следващата си сесия общинските съветници трябва да приемат бизнес плана на новоучреденото дружество. В него можем да прочетем намеренията на назначения директор Илко Търпов за закупуване на 20 броя 12-метрови електробуси, изграждане на паркинг до жп гарата в район "Тракия", отдаване под наем на тротинетки и велосипеди. Всичко това разпределено хаотично във времето и пространството.

Че трябва да се направи нещо с транспорта в Пловдив, няма и капчица съмнение. Но да предложиш бизнес план, в който в раздел 6.2.2. е записано, че ще се извърши обследване и избор на маршрути, а в Приложение III са посочени избрани вече маршрути, това някак си изглежда на предварително подготвен план. В полза на кой? Посочените в предложението маршрути са най-общо казано следните: кв. "Коматево" – езиковите гимназии и район "Тракия" – езиковите гимназии. Дотук добре! Но трябва да се знае, че това са най-неатрактивните маршрути, погледнато от страна на частните превозвачи в града. Просто учениците не закупуват билети.

В бизнес плана или в каквато и да е транспортна стратегия на Община Пловдив, няма и дума какво е бъдещето на частните превозвачи. Как създаването на общинско предприятие ще доведе до връщане на транспортната услуга отново в общински ръце? В предложения бизнес план е записано, че "частните превозвачи“ са конкуренти. Да, с 10 млн. лв. годишно от общинския бюджет са си сериозни конкуренти. Отгледана конкуренция! Всъщност "частниците“ в Пловдив до голяма степен управляват транспорта. Предлагат на Общината кога да въведе намалени разписания. Те, а не Общината, определят маршрутите в Пловдив. Организират "подписки“, обжалват решенията за промяна на транспортни схеми на Общинския съвет, когато не са им изгодни. Заплашват със стачки, когато се определят средствата за компенсации в общинския бюджет.

Със създаването на общинско транспортно предприятие ние искаме да видим каква е стратегията на общината да създаде удобен и привлекателен обществен транспорт. Не придатък към една "частна“ транспортна схема, поемащ неатрактивните маршрути. Искаме да знаем как това предприятие ще се разраства. Колко от съществуващите линии няма да бъдат търгувани след изтичането на действащите договори и ще останат общински?

В Пловдив електрическият транспорт има бъдеще. Но то не е свързано с автобуси с пробег до 350 км., а с трамваи. Трамваят, като градска железница, може да се придвижва бързо. Да е удобен и точен в разписанията. Да увеличи дела на ползващите обществен транспорт. Най-вече - да върне услугата в общински ръце.

Преди няколко години ЕБВР /Европейската банка за възстановяване и развитие/ предложи да се направят предпроектни проучвания за трамвайни линии в града. Но навярно се чакат по-добри времена, а и позволението на "частниците“.

Какво да искаме от община, на която дори общинският сайт: transport.plovdiv.bg не работи?

Като завършек: Така предложеният бизнес план не трябва да бъде приет, докато не отговори на поставените, а и на още много належащи въпроси! Време е да помислим сериозно за транспорта в Пловдив!


Още по темата: общо новини по темата: 76
14.03.2024 »
01.03.2024 »
27.01.2024 »
29.11.2023 »
17.06.2023 »
12.06.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Кмета и администрацията му знаят, че времето им е преброено и никой вече не ги иска и гледат да се налапат колкото се може повече.
+4
 
 
Трамвай в Пловдив!Това решава транспортните проблеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: