ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Според руски официални лица камион-бомба е предизвикал пожара на Кримския мост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 08.10.2022Коментари (3)1877
©
Според руски официални лица камион-бомба в събота е предизвикал пожара и срутването на част от моста, свързващ анексирания от Русия Крим с Русия, което е нанесло щети на ключова артерия за снабдяване на  военните действия на Москва в Южна Украйна, предаде AP.

Председателят на регионалния парламент на Крим, подкрепян от Кремъл, веднага обвини Украйна, въпреки че Кремъл не посочи вината. Украински официални лица многократно заплашваха да ударят моста, а някои похвалиха нападението, но Киев спря да поема отговорност.

Бомбардировката се случи ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години, което му нанесе унизителен удар, който може да го накара да увеличи залога във войната си срещу Украйна, отбелязва агенцията.

Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че камионът бомба е предизвикал пожар в седем железопътни вагона, превозващи гориво, което е довело до "частично срутване на две секции на моста".

Кримският полуостров има символична стойност за Русия и е от ключово значение за поддържането на военните ѝ операции в южната част на страната. Ако мостът бъде изваден от строя, това ще затрудни значително превоза на доставки до полуострова. Докато Русия завзема районите на север от Крим още в началото на инвазията и изгражда сухопътен коридор към тях по протежение на Азовско море, Украйна набляга на контраофанзива, за да си ги върне.

Парламентарният лидер на партията на президента Володимир Зеленски в събота спря да твърди, че Киев е отговорен за инцидента, но изглежда го хвърли като следствие от превземането на Крим от Москва и опитите за интегриране на полуострова с руския континент.

"Руското незаконно строителство започва да се руши и да се запалва. Причината е проста: ако построиш нещо взривоопасно, то рано или късно ще избухне", пише в Telegram Давид Арахамия, лидер на партията "Слуга на народа".

"И това е само началото. От всички неща, надеждното строителство не е нещо, с което Русия е особено известна", каза той.

Други украински официални лица бяха по-тържествени, като все пак спряха да поемат отговорност. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Олексий Данилов, публикува в своя Twitter видео с горящия Керченски мост от лявата страна и видео с Мерилин Монро, която пее прочутото си "Happy Birthday Mr. President" от дясната страна.

Съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, написа в Туитър: "Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде изгонено.

В Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "реакцията на киевския режим на разрушаването на гражданската инфраструктура показва неговия терористичен характер".

Взривът на моста стана часове след като експлозии разтърсиха източноукраинския град Харков рано в събота, изпращайки високи кълба дим в небето и предизвиквайки серия от вторични експлозии.

Кметът на Харков Игор Терехов заяви в Telegram, че експлозиите рано сутринта са били резултат от ракетни удари в центъра на града. Той каза, че взривовете са предизвикали пожари в едно от медицинските заведения в града и в нежилищна сграда. Няма непосредствени съобщения за жертви.


Още по темата: общо новини по темата: 10
10.10.2022 »
10.10.2022 »
09.10.2022 »
09.10.2022 »
09.10.2022 »
09.10.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А бе Путин! Защо ги търпиш тези нацисти? Изпратил си 150 хиляди войника срещу милион отсреща, командвани от американски военни и насочвани от американски сателити и ракети. Още 2008 г. трябваше да решиш проблема. Ако не спечелиш тази война Русия ще престане да съществува като държава, не го ли осъзнаваш?
Aнонимен
на 08.10.2022 г.
0
 
 
Сега разбрах каква е разликата между "война" и военна операция. При война ти нападаш и теб нападат. При военна операция ти нападаш, а ако тти отвърнат е тероризъм.
0
 
 
Руската наглост е безгранична.Нападат суверенна държава с измислени причини обаче когато им набутат някоя бомба това е терористичен акт.Бая бой ще ядете пияни рашки още.Лошото е че невини руснаци отиват зян за комплексите на късокракото джудже
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: