ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Администрацията и Общинският съвет в челен сблъсък относно паркирането
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:15 / 13.02.2010Коментари (12)6088
© Plovdiv24.bg
75 улици една по една са подредени в списъка-приложение към доклада за организация на паркиране, който общината предложи, а политическите групи в местния парламент без разногласие помежду си върнаха като нескопосано скроен за двуседмична доработка.

"Не е справедлива оценката за работата на комисията. Беше свършена много сериозна проучвателна и аналитична работа преди да излезем с конкретните предложения", коментира заместник-кметът по реда и сигурността Руси Панчев, който с кметска заповед бе определен за председател на комисията, включваща 7 шефове на дирекции в общината, пред репортера на Plovdiv24.bg.

2446 паркоместа могат да бъдат осигурени на 75-те улици в списъка, които оформят така наречената синя зона, тоест зоната за краткосрочно паркиране, рамкирана от булевардите  "Христо Ботев", "Цар Борис ІІІ Обединител", "Марица" и "Руски". Предвидена е такса от 1 лев на час, която да се заплаща чрез SMS-и или талони. Общинските специалисти са пресметнали, че при 50% запълняемост на паркоместата годишните брутни приходи биха възлизали на 1 549 785 лв. За обособяването на улиците, които попадат в синята зона, еднократно ще трябва да бъдат заделени 900 хиляди лева, необходими за маркировка, пътни знаци, скоби, автомобили, софтуер и приложени към него устройства.

Шефовете в Общинския съвет - на ГЕРБ и на БСП, на ВМРО и най-новата трипартийна група начело с арх. Атанас Недевски,  почти в хор отхвърлиха предложението като непълно и настояха за точен процент колко от паркоместата на всяка улица са за постоянно домуващи и колко - за инвалиди. Недоволни останаха и от другия списък-приложение към доклада - за паркингите.

След проучвания общинската комисия предлага към съществуващите сега 8 паркинга в "Централен" с общо 419 места и 1 паркинг в "Тракия" със 100 места да бъдат изградени още 6 с 86 места в "Централен", в "Източен" - 1 паркинг с 32 места, 2 броя с 60 места в "Южен", 1 с 20 места в "Западен" и в "Тракия" - 5 паркинга с 510 места. При 50% заетост и цена от 2 лв. за час годишният приход е разчетен на 2 242 944 лв.

"Трафикът в града е изключително затруднен поради големия брой автомобили върху малко площ. 185 хиляди са регистрираните в Пловдив, а с идващите отвън броят им нараства до 250 хиляди. Цялата тази концентрация е върху едва 5,4 кв. км, колкото е цялата пътна инфраструктура на града. Затова са нужни и по-радикални решения като изграждане на многоетажни паркинги", обясни Панчев.

Кръстовището на бул. "Шести септември" с ул. "Мортагон" е на
белязано като подходящо място за надземен паркинг със 120 паркоместа, за 140 коли място пък е намерено на ул. "Цанко Дюстабанов". За подземни паркинги са харесани дворовете на училищата "Йордан Йовков" - 100 коли на 1 етаж или 200 на 2 етажа, "Пейо Яворов"  - с 60 или 120 паркоместа, "Кирил и Методий" - със 124 или 240, "Христо Смирненски" - със 100 или 200 места, "Алеко Константинов" - 75 или 150, "Климент Охридски" - 200 или 400, "Паисий Хилендарски" - 120 или 240, "Цар Симеон Велики" - 400 или 800 паркоместа. 343 593 лв. ще са нужни за обособяването на паркингите, ограждането им и за електронни бариери, 50 400 лв. са пресметнати за кабините, неясно колко пари ще трябват и за пътна настилка. Имало реална възможност за изграждането на около 5000 общински подземни и многоетажни паркинг-гаражи.

Тук съветниците скочиха: 75 милиона може да изсмучат тези многоетажни паркинги; има ли ги общината; много лесно се подмятат приказки за милиони; и пътят към ада понякога е постлан с добри намерения. Според мнението им не предложената "Общинска охрана" трябва да ръководи и стопанисва паркирането, а чисто ново общинско предприятие, но най-добре избран след конкурс частен инвеститор, който по ясни правила да поеме дейността и по този начин да се спестят общински пари.

До две седмици кметът Славчо Атанасов, привличайки и външни специалисти, трябва да предложи доработена концепция, която да бъде приемлива за общинските съветници, тъй като решението на проблема с паркирането е в техни ръце.


Още по темата: общо новини по темата: 262
10.01.2024 »
05.10.2023 »
28.08.2023 »
15.08.2023 »
29.06.2023 »
27.06.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Едно от нещата което ме наведе на мисьлта че това се прави с цел заграбване е че до училище ц.Симион Велики или по точно казано до стадион Пловдив и в момента стой започнат покрит паркинк но така и за него не се споменава . А това сьорьжение е в това сьстояние поне 15 години .
+3
 
 
Вместо камиони-паяци по-евтино и по-ефективно е да се закупят и монтират видеокамери. Няма нужда да се разправят лично с нарушителите, записите се запазват с години, а глобата да е светкавична! Не си платил в срок глобата, спират от движение колата ти. Да се забрани строго паркирането до пожарните кранове и трафопостовете! Трябва да се приеме постановление на общинския съвет против разпореждането с училищните дворове за други, неучилищни цели. И пак ще повторя. Далеч по-печелившо е вместо МОЛ да се изградят автоматизирани многоетажни паркинги с обособени секции на абонаментна основа и почасово заплащане. За целта едно от подходящите места са бившите тютюневи складове между ул.Ив.Вазов и бул.Хр.Ботев. В резултат ще могат веднага да се очистят улиците Иван Вазов и Цанко Дюстабанов плюс пресечките им. Друго от решенията е търговските обекти да се зареждат нощно време до сутринта, не по-късно от 7 часа. Мисля, че могат да се намерят и други подходящи места в централната зона на града.
0
 
 
Наистина по-нескопосан план не съм и виждал. Да ме извинява Панчев и хората които го командват но от всякъде лъха на едно голямо поредно източване на предстоящия заем за който се кани Община Пловдив и които ще тежи години наред на хората които остават да живеят тук в бъдеще. И в момента има платени паркинги които седят празни докато стотици коли са паркирали неправилно около него. Панчев помислил ли е как да се справи с този парадокс преди да се правят нови паркинги? Може би трябва да се инвестират пари в повече камиони-паяци тъй като сегашния брой е очевидно недостатъчен. Може би трябва да се помисли за по-тясно сътрудничество с полицията за да може да се наложи ред и контрол в паркирането което неминуемо и ще донесе приходи в бюджета и тези приходи може да се използват за бъдещи паркинг дейности. Присвояването на училищни дворове за паркинги? Трудно е да се повярва че човек на който му е поверено да контролира град може да предложи такава абсурдна идея. Отново, лъхти на частни интереси насочени само и единствено към земята. Защо да има частен инвеститор чак след голямата инвестиция направена от Община Пловдив? Защо не се прехвърли инвестицията върху частника и му се даде дългогодишна концесия с добре структуриран договор в който интересите на общината наистина да са защитени а не в ущърб нарочно скроен от бивши и настоящи юристи-измамници? Всеки иска да е частен инвеститор на готово но наистина да инвестира не е май желателно. Да се огледат и да вземат опит от градове във всяка точка на света как се правят такива дългогодишни концесии и само да копират. Не се иска нищо повече. Регулирана дейност, финансова прозрачност, силни клаузи за неустоики и за частния инвеститор и за общината е по-добрия вариянт. ИСКАМ частен инвеститор и нито стотинка похарчена за паркинги които на този момент нямат никаква гаранция че са способни да се самофинансират сами а по-скоро ще са в тежест на общината с дефицита които ще предизвикат постоянно. Направете, правила които да отсеят нарушителите и тогава мислете за паркинги.
0
 
 
Наистина по-нескопосан план не съм и виждал. Да ме извинява Панчев и хората които го командват но от всякъде лъха на едно голямо поредно източване на предстоящия заем за който се кани Община Пловдив и които ще тежи години наред на хората които остават да живеят тук в бъдеще. И в момента има платени паркинги които седят празни докато стотици коли са паркирали неправилно около него. Панчев помислил ли е как да се справи с този парадокс преди да се правят нови паркинги? Може би трябва да се инвестират пари в повече камиони-паяци тъй като сегашния брой е очевидно недостатъчен. Може би трябва да се помисли за по-тясно сътрудничество с полицията за да може да се наложи ред и контрол в паркирането което неминуемо и ще донесе приходи в бюджета и тези приходи може да се използват за бъдещи паркинг дейности. Присвояването на училищни дворове за паркинги? Трудно е да се повярва че човек на който му е поверено да контролира град може да предложи такава абсурдна идея. Отново, лъхти на частни интереси насочени само и единствено към земята. ИСКАМ частен инвеститор и нито стотинка похарчена за паркинги които на този момент нямат никаква гаранция че са способни да се самофинансират сами а по-скоро ще са в тежест на общината с дефицита които ще предизвикат постоянно. Направете, правила които да отсеят нарушителите и тогава мислете за паркинги.
+2
 
 
От целия този бьлвоч ми стана само едно нещо ясно . Некадьрната управа се е прицелила в нещо много ценно а именно училищните дворове . И не толкова да сьздадьт нещо ценно а просто тези места да попаднат в техните собствености . И това ако не е грабеш .
+2
 
 
Благодаря на Остин за подробния разбор на проблема. Аз просто не бих го написал по-добре! Въобще в така наречения генерален план за развитието на града нищо не разбрахме какво е заложено за решаването на този проблем. Сляпото копиране на някаква "синя зона" е ала-бала работа. Спокойно мога да твърдя, че един многоетажен автоматизиран паркинг е доста по-печеливш от един МОЛ например! Ако съм на мястото на частните собственици на запуснатите здания на тютюневата фабрика между ул. Иван Вазов" и бул."христо Ботев", бих предприел точно такова нещо.
0
 
 
Направете целия град синя зона, срещу по приемлива месечна такса. Може би по следната схема. Имаш гараж и го ползваш по предназначение - 5лв месечно. Нямаш - 10 лв. Премахнете тенекиените гаражи и ще увеличите паркоместата.
0
 
 
Лошото на всякакви подобни комисии, сформирани от почти напълно некомпетентни парашутисти е, че никога не се допитват до реалните клиенти на подобни "услуги" и това винаги води до крах или куцо изпълнение. 75 улици синя зона - ние в Гинес ли ще се целим? Синя зона е достатъчно да има само и единствено на по-широките улици (или булеварди срещу допълнителни джобове за паркиране), които в момента имат натоварено движение и респективно желаещи за паркиране. Всяка такава улица трябва да има и поне 2 места за инвалиди, които да се спазват стриктно. Освен това, зоната за краткосрочно паркиране е лесна работа - едни автомати, едни плащания с СМС и готово. Имайте предвид, че голяма част от икономиката на града, която я движи и реално погленато дава хляб на търтеите в Общината, няма никакво намерение да дава по 10лв. на ден за паркинг, който от горе на всичкото е нелегален, тъй като краткосрочното паркиране е в рамките на 3 часа обикновено. Тоест, трябва да има целодневни (с нощно паркиране също, на месечен абонамент) паркинги за работещите - в по-неугледен вид, по-евтино строителство, многоетажни с ниска височина на етажите, но и с по-ниска цена за дневен престой - примерно около 5-6лв. Разбира се, може да се направи на скала - до 2 часа е 1лв. на час, после всеки следващ час е 0.50 стотинки и дневният "таван" е 5-6лв. В Пловдив почти няма бизнес сгради или офис сгради с паркинги, освен това повечето по-малки като размер фирми са ситуирани в апартаменти в къщи / кооперации из център и широк център - за тези хора трябва алтернатива. Не всеки има възможността да пътува с градски транспорт, а и има хора, които живеят в по-крайните квартали или директно извън границите на града - те не желаят да сменят по няколко рейса, за да отидат на работа и предпочитат да пътуват с автомобили. Има и друга прослойка, която има възможност да пътува с градси транспорт, но предпочита пътуването с автомобил поради собствени причини - и за тези хора трябва да има алтернатива под формата на неугледните паркинги, за които говорех. Един няколкоетажен паркинг е евтин за строителство, а освен от паркоместата, ако някой тиквеник се позамисли, може да се печели и от много други неща - от поставянето на рекламни пана по фасадите на паркинга (така се елеминира и проблемът с грозноватия им вид), евентуално отдаване на някакви части от него за други дейности и прочее. Проблемите с паркирането в Пловдив не се решават с натракването на 2500 места синя зона.
0
 
 
Наистина 75 милиона лв са много пари, които общината ги няма. Съгласен съм с мнението, че за целта е нужен частен инвеститор.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: