ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски юрист предизвика известен журналист на публичен дебат заради изказване в подкрепа на Путин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 12.10.2022Коментари (12)4840
©
Младият пловдивски юрист Тодор Рогошев предизвика на публичен дебат журналиста Явор Дачков, известен със своите публикации в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна. Това, което провокира Рогошев е един от последните постове на журналиста. В него той налага тезата, че Путин е политик - легалист, който се движи изцяло в рамката на международното право.

Ето какво пише Рогошев:

Уважаеми г-н Дачков,

В отговор, на написаното от Вас излеяние за това как Русия спазва международното право искам да Ви поканя на дебат, който да се излъчва на живо онлайн, на 4 очи, между мен и Вас, в който да докажете тезата си, да я подкрепите с източници и да защитите авторитета си.

Ще Ви дам преднина и ще Ви кажа трите си основни аргумента, че руската "специална военна операция" е в разрез с международното право:

1. Уставът на ООН в чл. 2(4) забранява всяка употреба на сила срещу територията на друга държава, нейната политическа независимост или по друг начин несъвместима с целите на ООН. Няма значение дали го наричате "специална военна операция" или "война". Дори напротив, ако проследите развитието на jus ad bellum, ще забележите, че съвсем съзнателно авторите на Устава избягват да категоризират война, агресия и т.н., а вместо това включват всеобхватното "употреба на сила".

2. Твърденията на Русия, че прави това за да спре и предотврати украинския геноцид в Донбас не е основание предвидено в Устава на ООН за употреба на сила. Институт на хуманитарна интервенция няма в международното право. Освен това, твърдението е обвинение в тежко нарушение на международното право, което изисква особено висока тежест на доказване. Няма нито един независим експертен орган или организация, която да е потвърдила тези твърдения.

3. Русия не може да се позовава на правото си на индивидуална или колективна самоотбрана по чл. 51 от Устава на ООН. Русия не е била жертва на въоръжено нападение, не е имало осезаема линия на поведение, която да показва неизбежността на подобно нападение и не може да се притече на помощ на несъществуващи държави.

Това са моите опорни точки. Давам Ви 48 часа да приемете или откажете този дебат. В случай, че го приемете, ще се погрижа да се изпълни в най-кратък срок. А отказът Ви ще го приема като отказ от тезата Ви.

По-късно под поста на Рогошев се включва и самият Явор Дачков, който обяснява, че държи на думата си и че мнението на младия юрист не представлява интерес за него. Рогошев му отвръща, че е редно Дачков да застане с пълното си име зад позицията си и да излезе в публичен дебат.

 


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на младия юрист! След и като устатия Дачков няма куража да се яви в пряк дебат,явно е че няма как да защити бузумната си теза.И на децата от детската градина е ясно кой е жертва и кой агресор.
0
 
 
Какви емоционални предавания правеше Дачков през 1997-1999 по времето на Костов! Как громеше съветското наследство с дискове с избрани глупости на Живков! Като Сидеров в статиите си против Альоша по-рано през 90-те. Принципни и последователни журналисти от сой!
0
 
 
На крак,рушляшки лайномети,в защита на хамелеончето дъчкуф!
-1
 
 
ТОДОРЕ ДА БЕШЕ ГЛЕДАЛ ФИЛМА ПО ЕВРОКОМ ОТ 1914 и 15 година ЗА СТРЕЛБАТА НА АЗОВЦИ ПО РУСКО - ЕЗИЧНОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОНЕЦКА И ЛУГАНСКИ ОБЛАСТИ ЗА РАЗРУШЕНИ ЗГРАДИ И УЧИЛИЩА ЗА УБИТИТЕ МЪЖЕ ЖЕНИ И ДЕЦА , МЛАД СИ И ЯВНО И ТИ СИ АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОЛИЗЕЦ ПОДКРЕПЯЩ СВЕТОВНИЯ АГРЕСОР - ЖАЛЪК СИ .
0
 
 
Иди безработно младоче на дебат с Явор Данков та да си видиш нивото
+1
 
 
Дачков отново са му обещали млади момченца за компаньони.Трябва да си супер зависим или съвсем умствено ограничен за да пишеш такива глупости.Дачков не е толкова прост,явно са му натиснали скритото копче.А то е толкова скрито,че всички ,минали на другия бряг го знаят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: