ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тъжен сигнал от Пловдив: Дете с аутизъм и увреден слух все още няма своя първи учебен ден
Автор: Цвети Тончева 08:00 / 13.10.2022Коментари (1)14284
©
В редакцията на Plovdiv24.bg дойде писмо от родител, който обяснява как заради институционални пречки детето му, което е аутист и същевременно с увреден слух, все още няма своят първи учебен ден.

Ето цялото гневно писмо на родителя: 

"Пиша ви от името на всички родители. Искам да подам сигнал относно тормоз на държавни служители над мен, моето семейство и още три други семейства. Накратко ще опиша случая:

Синът ми Калоян е с аутизъм и леко увреждане на слуха, желанието ни е да го запишем в първи клас в Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. Д-р Стоян Белинов‘‘, но няколко държавни служители постоянно ни спъват и пречат това да се случи и той все още няма своят първи учебен ден.

За да се случи това, трябва да се мине комисия и после решението на комисията да бъде потвърдено от Директора на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) Пловдив.

На 09.06.22 минахме тази комисия и тя даде положително становище това да се случи и синът ми да се запише в посоченото училище, но в последствие директорът на РЦПППО Катя Стоилова отхвърли становището на комисията с твърдението, че според нея няма нужда синът ми да бъде записан в това училище, тъй като то не е подходящо за него и слухът му не е достатъчно увреден и съответно може да се насочи към друго училище.

Тук държа да отбележа, че на сина ми му беше направена аудиограма, която показва отклонение на слуха на едното ухо (г-жа Стоилова няма лекарско образование, но смее да тълкува лекарски диагнози, а във въпросната комисия, която минахме, има лекарско лице, което е потвърдило диагнозата и е дало становище, че може да се запише в учебното заведение).

След това всички шест семейства (сега вече сме четири, както споменах) входирахме възражение в МОН до министъра на образованието (мисля, че беше Денков по това време, още не беше служебното правителство) на 23.06.22, с което молихме за разрешение да бъдем записани в училището, но оттам ни върнаха отговор, че решението се взима от комисията и директора на РЦПППО, което само по себе си е никакъв отговор, но са изискали от началника на РУО да направи доклад по случая.

След това бяхме извикани на среща на 05.07.22 при г-жа Антоанета Пакова, началник на Регионалния инспекторат по образованието-Пловдив, където тя започва да ни напада и да твърди едва ли не, че ние лъжем и мамим и че децата ни нямат такива увреждания (на срещата беше само жена ми и другите засегнати родители, аз не присъствах).

Г-жа Пакова прави доклад до министерството, но ние не знаем какво съдържа той. Впоследствие изпратихме писма за помощ до президента, МОН, Агенцията за закрила на детето, Областна администрация - Пловдив, до председателя на комисията за закрила от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева и служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, но от тях отговор до ден-днешен нямаме.

Към настоящия момент получихме писмо от г-жа Катя Стоилова (директора на РЦПППО), с което тя иска от всички семейства отново да минем нова комисия с мотива, че на предната комисия е напуснал председателят, което само по себе си е пълна глупост (не може когато някой държавен служител напусне, наново всичко да се прави, ами ако утре някой друг напусне тази комисия, какво правим).

Между другото само да спомена, че само нашите шест семейства се викат на повторна комисия (тези, които искат да се запишат в училище ,,Проф. Д-р Стоян Белинов‘‘). Има 100-ци други случаи с решения от предходната комисия. Както споменах по-горе, в началото бяхме шест семейства, сега останахме четири.

Две от семействата решиха да минат повторна комисия. На първото семейство новата комисия даде негативен отговор и ги препрати към друго училище, а второто семейство бе допуснато до въпросното училище, но бе заплашено с прокуратура, че ще бъде разследвано, защото новият председател смятал, че новите документи били неистински.

На 01.09.22 четирите семейства пуснахме ново писмо към новия министър и неговите заместници (г-жа Гайдарова, която също е от Пловдив ). Те трябва в 14-дневен срок да дадат отговор, или иначе казано, на 15 септември да сме или на училище, или не, но към момента нямаме отговор от тях и ние нямаме първи учебен ден.

За сметка на това всяка седмица получаваме писма да се явим на нова комисия (също така постоянно ни се звъни по телефона и ни натискат да се явим на новата комисия). Искам да дам още едно пояснение, че наредбата за приобщаващото образование Чл. 138 ал. 8 гласи, че "Родителят има последната дума къде да бъде записано детето му“, но това се пропуска от всички институции, сякаш то не съществува.

И в заключение искам да питам защо срещаме тази яростна съпротива? По неофициална информация искат да закрият училището и то да бъде ликвидирано и за това не трябва да се откриват нови паралелки, но тук изниква въпросът "защо“.

Напоследък в близост до училището се издигнаха няколко нови, големи жилищни комплекса и самото училище е на доста комуникативно място. Мисля, че сами можете да си направите изводите и сами да си дадете съответните отговори.


С уважение: инж. Ивайло Иванов

Plovdiv24.bg се свърза с цитираната няколко пъти в писмото г-жа Катя Стоилова (директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) Пловдив.

"Очаквах подобна реакция. Родителите са убедени да постъпят така от други хора и аз очаквах тяхната атака“, каза Стоилова и на дълго обясни проблема. Родителите искат децата им да са в училище за деца със специални потребности, където групите са малки и се работи със специалисти. Това е тяхно право и е разбираемо. Но не това е начинът да се реши проблемът.

Според Стоилова, в конкретния случай родителите на детето от сигнала не са предоставили решение на ТЕЛК-ова комисия, а само аудиограма. Тя цитира специалисти, в случая д-р Маджарова, която в интервю, дадено назад във времето, твърди, че при деца аутисти и деца с ментални нарушения една аудиограма, направена по стандартния начин, не е надеждно изследване. Невинаги тези деца дават адекватен отговор и сътрудничат на лекарите при такива изследвания.

Катя Стоилова каза още, че проблемът за отказа за прием на такива деца в училището за деца с увреден слух не е нечие нежелание, нито пък опит за закриване на това училище.

Тя самата не иска да замита този проблем и затова многократно го е коментирала с доктори и юристи, както и с университетски преподаватели. Всички те твърдят с категоричност, че механичното сливане на деца с различни специални потребности в един клас не е добро решение нито за едната, нито за другата група.

"Когато училището за деца с проблеми в слуха го напълним с аутисти и му сменим статута, се нарушават правата на децата със слухови проблеми. Ако ние не работим с децата аутисти с подходящи за тях терапии, а прилагаме слухови терапии, това пак не е добре. Трябва да има една експертна комисия в областния град, която да реши казуса“, твърди Стоилова.

Опитът по света е  различен, но МОН трябва да намери българския вариант за такива ситуации. Стоилова  вече е предлагала това многократно в министерството на образованието и смята, че там вече се работи в тази посока. Предстоят промени и в Наредбата за приобщаващо образование.

"Но не мога да си затворя очите. Защото става дума за философия при образованието на такива деца. Никой не иска да закрива училището, напротив. Има смисъл в тези училища, те трябва да работят“, каза още Стоилова.

Тя поздравява родителите на деца аутисти и с ментални увреждания, които добре ги следят и реагират, когато нещо не е наред. Така например, в много случаи такива деца не се адаптират добре и в обикновените училища. Тогава за тези деца трябва да се търсят други варианти.

Но има случаи, когато и деца с различни по степен увреждания попадат в една среда, където също не се чувстват комфортно. На едно място с много увредени деца в инвалидни колички и други, които са по-малко увредени. Трябва да се намери най-добрият, български вариант. МОН трябва да търси начина за тези деца.

За конкретният случай Катя Стоилова добави:

"Тъжна история, която няколко човека създадоха като казус, в който замесиха родители, които се ловят за сламката“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дори да е права директорката на ресурсния център, а това не е много сигурно. Факт е, че на децата с аутизъм (а и не само) се гледа като на втора ръка хора. Само човек, който се е сблъсквал с такова нещо е наясно колко трудно се гледат тези деца и как се интегрират в обществото. Имам познати с такова дете и съм наяснно с всичките им трудности. Дори в градините, а да не говорим за училищата какво е отношението. При това не само на персонала, а и на родителите. Голяма част от тях като разберат, че има дете с проблем в класа на детето им и за тях вече си никой, подминават и не поздравяват, нищо дори че сте познати от преди. Има и разбрани хора, които са наясно със ситуацията и са обяснили на децата си, че има и други деца, по-различни и с проблеми. Никой родител не иска детето му е с проблем, но се случва и тези деца и хора имат място в обществото, не може да се захвърлят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: