ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кърваво писмо до кмета на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:24 / 18.10.2022Коментари (27)17608
© Plovdiv24.bg
Отворено писмо до кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, подписано от над 100 пловдивски общественици:

Копие: Министерство на регионалното развитие

Копие: Министерство на финансите

Копие: Министерство на екологията

Копие: Всички пловдивски и национални медии

Г-н кмете

Ще ви го кажем простичко, при това по два начина – по-мек и по-твърд. С надеждата най-накрая да ни разберете.

Пробивът под Водната палата, който вече започнахте, е (в меката версия) необмислен и крайно недалновиден.

Казано по-ясно и недвусмислено – това е градоустройствено безумие и престъпление срещу сегашните и бъдещите поколения пловдивчани.

От 60-те години на ХХ век насам целият цивилизован свят все по-настоятелно и безалтернативно търси начини да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта на шосетата с озеленени пешеходни и велосипедни алеи.

Реките, пресичащи градовете, повсеместно се вадят от бетонните си корита и се търсят всевъзможни начини те да бъдат социализирани – така че да могат да предлагат алтернатива на напрегнатия градски живот, като осигуряват възможности за разходка, развлечение и досег с природата.

В същото това време, вие се опитвате да върнете времето назад (за жалост – необратимо!) като построите магистрала там, където доскоро е имало алея – и откъснете знаковата за пловдивчани река Марица от останалата част на града.

И не, не ни излизайте с мантрата за "облекчаване на трафика": от десетилетия е установено (както кристално ясно обяснява Ян Геел в книгата си "Градове за хората", превърнала се в последните години в истинска библия на градоустройството с човешки измерения), че създаването на нови магистрали (увеличаване на предлагането) само увеличава търсенето, като създава повече трафик. Единственият начин да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на движение и създаваме споделени улици.

Г-н кмете, ние в Пловдив сме истински щастливци – разполагаме с град, който от хилядолетия се е развивал като пешеходен град. С други думи – именно по начина, по който от половин век насам се опитват да се развиват най-големите градове в света, начело с Ню Йорк, Лондон, Москва и Сидни (все градове, които са канили гореспоменатия Ян Геел за консултант).

Пловдив е и винаги е бил град за хората. Не го превръщайте в град за автомобилите.

Поколенията няма да ви простят. Ако осъществите гореспоменатия пробив (свързан отгоре на всичкото с изсичане на маса дървета и плащане на милионни глоби заради това) името ви ще заеме заслужено място до имената на онези пловдивски управници, които разрушиха Марково тепе и го превърнаха в каменоломна.

Огромните средства, предвидени за този проект, могат да бъдат от безценна полза за нещо наистина смислено – създаване на градска железница, свързване на всички велоалеи в единна мрежа, нов мост над река Марица, завършване на Околовръстното шосе, електрифициране на градския транспорт. Но дори и проектът да беше съвсем безплатен, той пак би бил разрушителен за Пловдив и неговата градска тъкан.

Призоваваме ви незабавно да спрете така наречения "пробив под Водната палата" и да приберете папките по проекта в чекмеджето на забравата.

В противен случаи ще бъдем принудени да сезираме всички национални и международни институции (включително онези, от които получавате основното си финансиране) и да предприемем открити стачни действия.

Не бихме искали да се стига дотам, защото и двете ще бъдат сериозен удар по репутацията на града ни – както и по вашата лична репутация.

Но няма да се поколебаем да го направим – защото става дума за нашето общо бъдеще. И за благоденствието на децата ни – които ще населяват този град, когато нас вече няма да ни има.


Още по темата: общо новини по темата: 264
13.07.2023 »
11.07.2023 »
07.07.2023 »
06.07.2023 »
05.07.2023 »
23.05.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
бля,бля,бля!Аре сега,под строй и на митинг при *колелото*!
+5
 
 
Тия тъпи селянчета писачи/по никнеймите се познават/,барабар със селския кмет,да се омитат от Пловдив.Новите граждани-бивши и настоящи кюнлии-нямат думата за бъдещето на града.Така му било удобно на тъпия селяк-да няма леви и десни завои.Абе,олигофренчета селски,стойте си на село,карайте си на воля из къра.Браво на отвореното писмо,истински умните пловдивчани си личат.Как не случихме на управници през послрдните 100 години,един Здравков отпреди осемдесетина години не стига.И как да случим ,като всички тия са момчета от околните села.Турците имат една хубава поговорка-Адам кюйлю,бей олмаз/от селянин човек бей не става/
+3
 
 
Съжалявам, че гласувах за вас Зикич! Сега ти, всички рай кметчета и родопската клика си наемете един рейс и си биите шута към долината на широките гащи.
-3
 
 
пе*ал нещастен *Blankless*,прочете ли именцата на *видните общественици*?Изобщо знаеш ли за какво става дума,за което се съмнявам с твоята първосигнална реакция!И по-добре си ходете по родните места,не се занимавайте с проблемите на пловдивчани!
на 18.10.2022 г.
+6
 
 
"Не бихме искали да се стига дотам, защото и двете ще бъдат сериозен удар по репутацията на града ни – както и по вашата лична репутация." - не че нещо , но Здравко и репутация ?!!?! Нима в България има човек , който да не знае що за стока е този. А и примери бол - в ТУ си имахме Стефчо - възможно най-корумпирания човек във всички ВУЗ-ове и все път всички се стремят да вземат интервю от него и той разправя , как нито стотинка не взел за изпит по физика ... Та пробива под водната палата има смисъл , но начина по който ще се реализира е под всякаква критика и си личи , че хранилка за пари. И това наистина е адски глупаво : "Единственият начин да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на движение и създаваме споделени улици." - не , не е единственият начин... Може примерно да се оправи и/или да се разшири градски транспорт ( т.е. трябва да стане градски , а не частен както е към момента ) - Пловдив е гъсто населен град и кола вътре в центъра е някак си смешно да има и може да се мисли в тази насока... , а не градим проекти , които нито няма да решат проблема с трафика , а напротив ще създадат хаос и отгоре на всичко ще отнеме време и услия да разберат , че всичко към това клони ... Има достатъчно подобни примери...
+5
 
 
Браво на хората,жалко че само 100 са я подписали....пуснете бре,пуснете една подписка да видим да ли наистина пловдивчани искат тая уродщина.
+1
 
 
бюджета на града и европейските проекти отдавна се разпределят от шепа хора в града "бизнесмени" . % се предава и по веригата нагоре. кметът е безгласна фигура. той е сложен от хората чиито интереси се обслужват.
-3
 
 
Не ги слушай кмете, това са шепа хора вечно мрънкащи за всичко.Всеки ден пътувам от панаира към центъра и тези завиващите страшно бавят и ми пречат.Мен този проект ме устройва.
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: