ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Търсят се доброволци за почистване на 11 км от река Марица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:00 / 22.10.2022Коментари (8)3310
© Plovdiv24.bg
Сдружение BG Бъди активен приканва жителите на Пловдив, които обичат да спортуват и да се разхождат по поречието на река Марица, да се включат организирано от тях почистване на единадесет километров участък от брега.

Доброволци, граждани, НПО организации и местни административни структури ще се обединят, за да направят бреговете на реката по-приятно и по-чисто място. Акцията, наречена "Зелена Миля“ е планирана за днес, 22 октомври, и ще обходи протежението на реката от Околовръстното шосе, посока Пазарджик (6-ти километър), до остров Адата. Началният час на почистването е 14.00 часа, а сборен пункт за всички желаещи да се включат е локацията срещу паркинга на магазин Билла, преди моста на Напредък. Инициативата се осъществява в партньорство със Спортен клуб по туризъм, Воден клуб Пловдив, РИОСВ - Пловдив и КМД Пловдив и е част от дейностите на програмата "Място България".

Събитието е отворено за индивидуални участници, но е и страхотна възможност за групи и колективи, които искат да се включат в каузата. “Изцяло сами носим отговорност за състоянието на средата, в която живеем. Често чуваме изрази като: “Не нося отговорност, нямам ангажимент". Само че, тогава това означава и че нямам и право на претенции. Ако искаме да имаме право да критикуваме как изглежда средата около нас, трябва да сме активна част от нейното развитие и облагородяване", казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен.

"Зелена миля" e нова кампания на сдружението ни, с която искаме да ангажираме  доброволчески екипи със серия от инициативи за почистване на крайбрежни и водни зони. Едновременно с това, провеждаме и застъпническа кампания, насочена към предотвратяването на образуването на нови незаконни сметища. Тя има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения и премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне.“ Като част от кампанията, BG Бъди активен разпространява добри практики, информация, възможности за включване и застъпническа програма за превенция образуване на незаконни сметища до общини от цялата страна.

Организаторите ще разделят доброволците символично на две групи – такива с опит и екипировка и "любители“. Хората със собствена екипировка и опит могат да стартират дейности още в 10,00 ч. сутринта, под моста на Околовръстното шосе посока Пазарджик  (6-ти километър),  за да се включат в дългото почистване на реката, което ще е около 9 км. или 5 мили и половина.

Доброволците, които имат опит, но нямат собствена екипировка, както и доброволците без опит могат да се присъединят в 14:00 часа на река Марица срещу паркинга на магазин Билла преди моста на Напредък. Там те ще бъдат разделени на групи и ще им се направи първоначален инструктаж. Всички доброволци е добре да бъдат добре облечени, с непромокаеми  дрехи доколкото им е възможно, дълги панталони и обувки, както и да имат резервен чифт дрехи, съветват организаторите.

След инструктажа част от тях ще бъдат качени по лодките и извозени до острова на Адата, който ще почистят по крайбрежието му. Останалата част (по-опитните доброволци) ще почистят съответно северния и южния бряг на река Марица до самия Бараж, приблизително 2 км или 1 миля и половина. Доброволците могат да се регистрират предварително за участието си.

Партньорите от КМД са осигурили 2 контейнера за строителни отпадъци разположени съответно: на коритото на река Марица, южен бряг, срещу паркинга на магазин Билла преди моста на Напредък и срещу сградата на ВИХВП  (южен бряг на река Марица до моста на ВИХВП). В края на деня отпадъци ще бъдат извозени към съответното депо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какво стана със ПИМК нали беше готова да си вкара техниката в Марица :D
0
 
 
Може ако деветте кмета на Зико са там .
+2
 
 
Нали за 1.2 милиона се даде почиственото на фирма?
Осветлението на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе и околовръстното до ж.п.линията на КЦМ, работи през деня от няколко седмици
на 22.10.2022 г.
+2
 
 
А приматите от временната заетост ще гледат отстрани и ще развиват станиола. Защо, по дяволите не се погнагт нискочелите, с професия безработен, коити смучат нашите пари като помощи ???
на 22.10.2022 г.
0
 
 
Нали имаме извънредно положение.къде отиде ПИМК със тежката техника
-3
 
 
Да отиват тези които протестират срещу пробива до водната палата....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: