ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тежки обвинения в пловдивско училище, директорката отрича
Автор: Цвети Тончева 09:05 / 28.10.2022Коментари (4)14994
Родител сигнализира, че в пловдивско училище събират безплатната храна, която се дава на децата и я изхвърлят, за да не се носи вкъщи. Повдига и въпроса за качеството на закуските и търси отговори за това как то се контролира. Не на последно място настоява да се задействат отговорните институции и да се спре подигравката с децата им.

Вижте сигнала, който получихме в редакцията на Plovdiv24.bg от родител на дете от СУ “Братя Миладинови“ в Пловдив:

"Искам да споделя възмущението си от това, което се случва напоследък в началните класове на пловдивското училище "Братя Миладинови". От доста време детето ми обяснява как класният ръководител им казвал, че храната, която им се дава, трябва да бъде изядена до два часа след раздаването или изхвърлена, но не и да се носи вкъщи.

Миналата седмица на децата им е дадено кисело мляко, но не и лъжици, с които биха могли да го изядат. И тъй като повечето деца не са успели да си изядат киселото мляко без лъжица, класният ръководител е събрал неотворените млека, за да бъдат "изхвърлени"!!!

А според класния ръководител така им било наредено от директора, храната да се изхвърля два часа след раздаването. Най-интересното в случая е, че храната се раздава сутрин в 8:00 часа, а голямото междучасие е в 10:20 часа (когато децата обикновено закусват) и двата часа от раздаването вече са минали, случайно или не. 

Затова като родител ми се иска да получа отговори от съответните институции на следните въпроси: Кой следи за качеството на храната, която се раздава на децата и защо е толкова бързо разваляща се? Кога пристига храната в училище и къде се съхранява до раздаването, с този "критичен" двучасов срок на годност?  Има ли право класният ръководител да събира и "изхвърля" храната на децата? Ако има това право, къде точно се "изхвърля" тази храна?

Каква е гаранцията, че "изхвърлената" от единия ден храна, не се раздава отново през следващите дни? И не на последно място, на класният ръководител не му ли е съвестно да изхвърля всеки ден храната на децата? Има какво да се желае откъм състав и вид на закуските, но какъв е смисълът да се дават пари за нещо, което ще бъде изхвърлено?


Приложила съм и снимки на една от последните закуски, минипица по "оригинална" българска рецепта, с лютеница и колбас (неясно какъв). Съдържание има на опаковката един вид, напечатано наобратно и друг на етикета. Кой да е верният, всеки може сам да си избере, но най-вероятно нито един от двата. Срокът на годност не пише да е два часа, но по-добре е сигурно изобщо да не се консумира.

Миналата седмица също имаха и тутманик, опакован в омазнено прозрачно фолио. Надявам се, чрез вашата медия отговорните институции да се задействат, за да спре тази подигравка с децата ни! Благодаря предварително!“


Plovdiv24.bg се свърза с директора на училището Гълъбина Матерова, която бе категорична, че "сигналът е целенасочен и с невярно съдържание“. Тя ни информира, че веднага е свикала педагогически съвет, за да запознае колегите си със съдържанието на сигнала и за да разбере действително ли има такива случаи. След това се обади на нас, за да се изяснят нещата.

"Закуска не е изхвърляна от наш учител никога. Да, предупреждаваме децата да не задържат закуските, защото все пак това са храни. Не може цял ден да ги размотават по раниците си и след това да си ги носят вкъщи. Нали все пак това им е осигурено за закуска. Те прекарват в училище цял ден. Идеята на закуската е тази - да се изяде в момента, а не да се носи целия ден и накрая да се занесе довечера вкъщи.

А това, че децата сами изхвърлят храни по кошовете, това е вече отделен въпрос. В сигнала пише още, че нямало лъжици. Напротив, дори допълнително им се оставят лъжички от фирмата, която доставя храната. Те са опаковани поотделно. Ако сигналът е на родител от 1 клас, е възможно учителката да е нямала резервна лъжичка. Но по принцип това е рядкост. Но аз нямам такава информация това да се е случило“, каза Матерова.

Тя обясни, че на педагогическия съвет никой от колегите не е казал, че е имало ден, в който киселото мляко да е дошло без лъжички. "Все някой щеше да го каже, ако е имало такъв ден“, каза директорката. "Да предположим, че е вярно, възможно е нещо да се е случило и децата може да са ги изпуснали. Но това са затворени млека и обикновено те ги разбиват и изпиват така“, добави тя.

"В днешните гладни години да се изхвърля храна е абсолютно невъзможно, гарантирам ви го! Не е възможно и храната от днес да се предлага утре. Това не е възможно. Не можем да си позволим да даваме на децата ни стара храна. Това ви го гарантирам. Все пак това са нашите деца и никой не печели от такова нещо“, каза още директорката.

В училището има издадена заповед за часовете, в които децата от различните класове трябва да се хранят. Първи клас закусват още през първото междучасие между 8.35 и 8.50 часа. А по-големите дечица - след  9.30 часа нататък. Училището има специална стая, която има разрешението на Агенцията по храните за съхраняване на храната, с хладилник, където се прибира.

Контролът  за това дали храната е в срок на годност го осъществяват медицинските лица, които са две, по една за отделните сгради. Те идват на работа сутрин и правят този контрол. Всяка закуска идва при нас със сертификат, залепен на нея. По въпроса за двата етикета, които са били видени от родителят-жалбоподател, е възможно да са се залепили от друга закуска, но никога етикетите не са били неугледни.

Винаги те са в приличен вид, както и закуските. В случай, че се забележи нещо нередно класните ръководители сами сигнализират. Това се е случвало в годините, когато са били взети мерки. Имало е случай и на предлагане на плод с по-малък грамаж, за което отново са сигнализирали учителите.

"Досега нямаме сигнал за некачествена храна. Все пак говорим за деца, за нашите деца, каза още веднъж Гълъбина Матерова.

От ръководството на училището призовават любезно родителите, при забелязани нередности относно храната, да сигнализират директно при тях. Най-лесно е да споделят проблема с учителите по класове и да се търси общо решението му.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Като родител на седмокласник, никога не съм разчитала на "храната", която се раздава в училище - винаги детето ми отива с домашно приготвен сандвич, с избрани от мен продукти. Нито е сложно, нито е скъпо. Недоумявам защо има хора, които разчитат на училището/кетъринг фирмата да изхранва децата им? Това не се доплаща като екстра, нищо, че по закон от на учениците от 1 до 4 клас се полага "закуска". Това е и винаги ще бъде парадокс, точно както с тоалетните в училищата, които са масово в окаяно състояние и децата се стискат по цял ден, доколкото могат, защото ги е гнус да отидат. Отделно - има училища, в които полагащата се храна е добре подбрана - кисело мляко, ябълки, банани, кроасан с шоколад (това последното няма да го коментирам, но поне е вкусно, признавам). В този ред на мисли - добре е да се работи върху вида храна, която се предлага. От 1 ябълка има много повече смисъл, отколкото от каквато и да е тестена "закуска". Хвърлени пари на вятъра от страна на училището, но както всичко в БГ - важното е накрая някой да прилапа парата...
+1
 
 
ПЪЛНА ПОДИГРАВКА. ГАДНИ МАЗНИ ЗАКУСКИ, ПЪЛНИ С ХИДРОГЕНИРАНИ МАЗНИНИ. А БРАТЯТЯ МИЛАДИНОВИ Е БОМБОК, ТО Е ЯСНО НА ВСИЧКИ - СЪБРАНИ МАНГАСАРИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ, ЗАЕДНО С НОРМАЛНИТЕ ДЕЦА.
0
 
 
Гълъбино, гълъбино - боклук мръсен! За какво му е на човека да лъже? Ти, боклук мръсен, веднага хвърли вината върху децата и оправда фирмата... всеки полуидиот би трябвало лесно да прозре, каква е истината тук... а тя е очевадна: дали сте поръчката на някой ганя, който вероятно кара мерцедес на лизинг, за да получите рестото... очевадно
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: