ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Общината иска да похарчи 20 милиона от джоба на пловдивчани, които нямаме, за спортни зали с грешно позициониране и предназначение
Автор: Георги Кирилов 12:43 / 04.11.2022Коментари (9)8460
© Plovdiv24.bg
Задава ли се нов скандал в Пловдив със силата и отзвука на пробива до Водната палата?

Причината е строителството на спортни зали в район “Западен"! На пръв поглед става въпрос за обновяване на спортната инфраструктура в града, защитено с довода, че всеки лев, даден за спорт, спестява няколко пъти повече от здравеопазване, но това е само на първо четене. На второ четене залата в “Западен" е на път да взриви нов скандал в обществото по две причини.

Първата е увеличената прогнозна цена. Първоначално, залата трябваше да струва 5,7 милиона, но сега прогнозната цена скочи на 6,7 милиона лева. Инфлацията от септември не потвърждава тези 20% повишение. Според указанията на МРРБ, процедури, обявени след 01.09.2022 г., не подлежат на актуализация. Така спортният комплекс в район "Западен" с обща застроена площ от 2 286 кв.м, включващ две тренировъчни зали за волейбол и баскетбол, свързани с топла връзка, се превръща в най-скъпия откъм стойност на седалка - 70 /седемдесет/ седящи места за 6,7 млн. лв. или 100 000 лв. за седалка. 

Но това е по-малкият проблем в случая. По-големият е как се харчат парите за спортната инфраструктура на Пловдив? Целесъобразно ли е? Справя ли се Община Пловдив с тази задача? Ресорният спортен заместник-кмет Георги Титюков планира пловдивските данъкоплатци изведнъж да похарчат 20 милиона лева накуп за нова спортна инфраструктура - придобиването на зала “Строител“ за 6 млн. лв., спортен комплекс в двора на ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов" за 7 млн. лв., тренировъчни спортни зали в кв. "Смирненски“ за близо 7 млн. лв. 

И всичко това се случва в момент, в който четвърта година Титюков не може да завърши зала "Дунав“ за 4,5 млн. лв. и спортната зала в стадион "Локомотив“, приютяваща най-добрата българска лекоатлетка в тройния скок - Габриела Петрова. 

В момента общинската спортна администрация прилича на куц футболист, който 4-ти сезон не може да вкара гол в “А" група, но настоява пловдивчани да му платят трансфера в Реал Мадрид. Нека първо завършим поне зала “Дунав", тогава да "скачаме" на нови зали за 20 милиона. Защото ако следваме логиката на сегашните темпове, те ще бъдат завършени най-рано след 10-15 години.

Другият въпрос е точно такива зали и спортни центрове и точно там ли са необходими? Вече изказахме преди време защо ни се вижда безсмислено да се строи нов обект, точно срещу залата на ПУ. Оправданието, че от ПУ не позволяват друг да ползва е меко казано нелепо и най-малкото издава управленска и дипломатическа импотентност.

На каква логика и анализ обаче стъпва изборът на място и вид на новите спортни центрове и зали? Ясно ли е кой, кога и как ще ги ползва? Правен ли е анализ за необходимостта на съответните школи, за какви спортове, от кои клубове ще се ползва, как и от кой ще се стопанисва? Има ли каквито и да е фактологически аргументи да се започват тези проекти и да се реализират в този вид, на тези места?

Бъдещето на новата зала в “Западен “ е изключително неясно. По информация от Общината ще бъде предоставена на спортните клубове. Подобно на залите на бул. "Източен“ 10. При тях темите за ремонт и поддръжка са перманентни. Спортният комплекс в двора на езиковите гимназии го чака същата съдба – предоставяне на спортните клубове. 

Общинското спортно бижу, построено до Гребната база отново с парите на данъкоплатците не толкова отдавна, се поддържа от същата тази администрация по изключително лош начин и вече тъне в разруха.

Връщаме се и на местоположението на новите спортни зали дали там им е мястото, как е избрано, на какъв анализ стъпва? Защо ли?

Защото многофункционална спортна зала "Колодрум“ вече бе домакин на не едно голямо спортно събитие. Построяването на помощна зала към нея, за което е определен и съответният имот, ще я направи още по-привлекателна в кандидатстването за големи събития. Подобна е и причината Федерацията по гребане да държи толкова много на проекта за "Втори гребен канал“ – повече и по-големи събития.

Именно поради тази причина изборът за ситуиране на новата зала в ж.к. "Кишинев“ е повече от странен. Изборът на време, при положение че не са завършени започнати от години спортни обекти е нелогичен. Увеличението на цената е неаргументирано. Бъдещето неясно. 

В бюджета на Пловдив не са и заделени пари за съответните разходи. Разчита се на бюджети за следващата и последващи години. Опасността, това да е мандатът с най-много незавършени обекти, но с платени аванси и сключени договори, е реална.

Не е ли време да се спрем с тези безумни харчове, малко да помислим, да разсъждаваме, да анализираме истинските нужди на спортната инфраструктура в града, да довършим започнатото и едва тогава да започнем нови? 

В противен случай има реална опасност да изхарчим парите за спортуващите деца на Пловдив за десетилетие напред по изключително грешен и некомпетентен начин, предизвиквайки обратен ефект на търсения!


Още по темата: общо новини по темата: 10
26.09.2023 »
26.09.2023 »
02.07.2023 »
10.04.2023 »
08.04.2023 »
03.02.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Идеално. Дупката пред нас си я помня от както бях детенце. Ако тези пари отидат за да я запълнят, ще си изгубя детския спомен, който най- вероятно ще предам на внуците си
+1
 
 
колкото и плувен комплекс Младост, който стартира в края на 2019 г. Платен е аванс от 500 000 лв. и дотам, с тези пари изкорЕниха дърветата в двора и разрушиха градинката , изкопаха една голяма дупка и приключиха, дали наистина това което свършиха струваше 500 000лв. или някой дръпна парите. Никой не пита и не проверява. Завършете всичко започнало и изоставено поради липса на средства, а после правете нови поръчки. защото колкото сега децата плуват , толкова и ще скачат в залите. НИКОЛКО
+3
 
 
Кмета, цялата администрация, цялата му партия - вън от града. За три мандата освен един "Капан" нищо друго хубаво не се случило на града ни. Хубавите неща са само за тях, техните семейства и приближени бизнесмени.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: