ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Министерството на културата обвини общината за самосрутилата се къща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 05.03.2010Коментари (4)2133
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив е нарушила два закона, с което е допуснала срутването на къщата на ул. „Стоян Чомаков" № 14 в Стария град. Това се казва в отговора на Министерството на културата по случая след журналистическо запитване. След рухването на сградата на 19 февруари следобед зам.-кметовете по общинска собственост и по културата Петко Атанасов и Петя Гогова прехвърлиха отговорността на Националния институт за културни паметници, с мотив, че без разрешение от там нямат никакви правомощия да се разпореждат с къщите, които са културно наследство.  От министерството на Вежди Рашидов обаче са на друго мнение.

В официалното становище на експертите се посочва, че комисията,  свикана със заповед на кмета на район „Централен" на 7 октомври 2009 г. заради къщата на ул. „Стоян Чомаков", не е спазила изискванията на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията в случаите на риск от самосрутване на сгради.

Комисията е съставена според разпоредбите в Закона за устройство на територията (ЗУТ), а не според тези в Закона за културните паметници (ЗКП). В нея са участвали трима експерти - 2 технически лица от районната администрация и един представител на бившият НИПК, сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ).

Според изискванията на ЗУТ, е следвало комисията да препоръча на Райна Петрова да вземе незабавни мерки за обезопасяване на сградата. Вместо това с писмо, изпратено два месеца след заседанието на тримата експерти - на 2 декември 2009 г., е поискано становище от НИОНКЦ за обезопасяване на сградата, каквато процедура не е предвидена по ЗУТ. Така, заради несъобразяване с времето и неспазване на закона, се е стигнало до самосрутването на културния паметник на ул. „Стоян Чомаков" 14, обясняват с технически термини от  Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата (МК).

Източник: Дарик


Още по темата: общо новини по темата: 13
20.09.2010 »
10.09.2010 »
10.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лошото е, че си играят на волейбол в прехвърлянето на отговорността, вместо да се съберат заедно да избутат каруцата на проблема! Ако съм на мястото на Лафчо, бих се обърнал към Божо Димитров, той пък ако е нужно до Бат Бойко, но да се съберат на едно място всички отговорни фактори да си обединят усилията! Не, сега пък кой бил правомощен, кой неправомощен, кой кадърен, кой некадърен...Дълга и широка, празна и дълбока. Доникъде няма да стигнем така!
0
 
 
А Общината обяви Министерството на културата (то пък едно министерство, тя пък една култура...)
0
 
 
Че защо Райна Петрова да е виновна.Това че двама некадърници не са си свършили за пореден път работата за която получават пари от нас данъкоплатците.Вие имате ли представа колко дела се губят от общината за една година , колко средства от нашия джоб заминават в небитието заради некомпетентност и некадърност подобна на тази довела до срутването на къщата?
+1
 
 
Ясно. Не са спазени някои важни формалности. И никой няма да носи отговорност. Както обикновено става под небето синьо в нашата ши**на държава. Безхаберие и безотговорност са девизът й. Абе, Райне, абе магарицо! Нямаш опит в апаратните игрички и затова те работят. Сега видя ли колко ти са нужни печени хора за тези апаратни фокуси? Ама, ГЕРБ са най-умните, нямат нужда от бивши кадри. Ми хубаво. Яж сега хартията на НИОНКЦ(НИПК)! И почвай да мислиш как да възстановите къщата! Заеми ли ще вземаш, европейски пари от програмите ще правиш, и се извинявай на Националния институт и те да помагат! За да тръгне работата! Пловдив над всичко, Райне!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: