ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ресторантьор от Пловдив, който затвори бизнеса си след 45 години в бранша: Няма как да бъдат плащани такива сметки
Автор: Георги Кирилов 11:00 / 22.11.2022Коментари (5)29430
©
Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията, предава БНТ.

След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.

"И се увеличиха тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки", казва Симидчиева.

Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал "Капана“ в Пловдив.

 "Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9 процента е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват", на такова  мнение е Елин Николов, собственик на заведение

Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.

"Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението", изказа се Христиана – студентка от Шумен.

"Дори има едно заведение точно на Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно", казва пък Симона – студентка от Сливен.

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо по дяволите ресторанта е по-важен от лекарствата или храната в магазина, че да е с 9%? В редица страни луксозните неща са с по-висока ставка, защото са изгъзица един вид/ включително и подстригването/, а жизненоважните неща са с по-ниска ставка. Сао ние сме на обратно.
0
 
 
На майтап - пазарна икономика, ако не си устойчив бизнес - довиждане. А сега сериозно - щом още има работещи заведения, то Е възможно. Просто не става с жалки нещастни ресторантьорски трикчета към клиента и към персонала. Не става да даваш МРЗ и да обясняваш как нямало пари, пък да караш новата S класа. Младите хора не са глупави, вече никой няма да ви работи за стотинки, на запад дават много повече за същата работа - вече и идиотите го разбраха и заминаха. Марш на майната ви всичките нещастни ресторантьори. Ще останат само читавите в бизнеса !
+1
 
 
не може с концепция за ресторант от 1990г да работиш през 2022-не е до кадрите-просто не става-в зората на демокрацията работих 10 години в нощно заведение-през 2 години ремонт и обновяване изцяло на всичко освен на персонала-и си работехме
+5
 
 
Нямало квалифициран персонал ? Що за наглост и цинизъм ? Вие кво очаквате , цял живот во век и веков да ви идват на крака някакви хипер професионалисти с 20 г стаж и опит но да са до 22 години с 5 висши образования и да ви бачкат за без пари щото само вие ядете и само вие имате нужди и разходи а другите нямат и да умират? Нагледци които 33 години се гаврихте с професионалистите в бранша с техникумите. Идваха ви на крака а вие не им плащахте лъжехте ги и ги гонихте преди да навършат 6 месечния изпитателен срок без да им платите и дори не ги осигурявахте с ако ги осигурявахте то не ги осигурявахте на реалната заплата. Цял живот извършвате данъчни престъпления спрямо работниците и държавата. Криене на обороти криене на осигуровки не плащане на обещаните заплати деспотично робовладелческо отношение спрямо работниците защото на времето имаше много подготвени кадри и си мислихте че ние сме Пекин или делхи ОТ неизчерпаем източник на квалифицирани кадри. Мислихте си че цял живот така ще е карате да мамите лъжете работниците държавата клиентите но дойде време разделно. Бо-клуци крадливи престъпни. Като искате квалифицирани кадри ще правите както прави бизнеса на запад— наемате си служители обучавате ги инвестирате в тях и най вече плащате им ЕВРОПЕЙСКИ НА БАЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ -както правят в целия свят а не да ми се правите само ма мутри и че държавата ви е длъжна с 9% ДДС и че всички са ви длъжни. Като не ставате фалирвате и точка . И да влиза най накрая наредба Н 18 и да излизате вече на светло бо-клуци
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: