ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
От днес отказват да изписват дори животоспасяващи медикаменти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 10.03.2010Коментари (28)3510
© Plovdiv24.bg
Спира се издаването на рецепти за животоспасяващи медикаменти от днес. Това решиха протестиращите в Пловдив лекари вчера. Застрашени са болни от паркинсон, диабет, епилепсия, високо кръвно и всички останали хронични заболявания.

Медиците са категорични, че спират работа, а кабинетите ще бъдат заключени, въпреки че ще си получат парите от НЗОК. Дежурните нямат право да издават рецепти, защото джипито е задължено да ги изпише само на личния си компютър.
Ще работят фамилните лекари в селските здравни служби, защото няма кой да ги замести, каза председателят на сдружението на личните доктори д-р Александър Калайджиев.

Спешните случаи на деца и възрастни в градовете ще се поемат от специални кабинети. Ако пациент желае да се прегледа, ще трябва да си плати на частно от 12 до 20 лв.
Медиците ще протестират, докато получат и лихвите си, както е заложено в националния договор. "Искаме да се изясни кой е виновен за забавените плащания. Не сме съгласни с обвиненията на премиера Бойко Борисов, че заради нас се увеличава данъчната тежест", заяви д-р Калайджиев.

Зад исканията на пловдивските лекари застават и стоматолозите, които също готвят протести, казаха от съсловната им организация.



(с) ПОТВ


Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 5
11.12.2010 »
11.03.2010 »
08.03.2010 »
06.03.2010 »
05.03.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
защо толкова много хора плюят лекарите?Нима всеки един от вас,който е работил през месеца,не чака края , за да си получи съответната сума???Както при лекарите,така и в всички други професии има некадърници,значи ли че всички са такива?В момента е почти средата на март,а не са им преведени пари за януари.Много знаем да плюем,но ако на нас не ни е платено за януари,май няма да мислим така.
0
 
 
дано всички да се маханат и да останете без лекари неблагодарници такива единствено не одобрявам да се спре изписването на животоспасяващи медикаменти а колкото до протеста ако получаваха адекватни заплати нямаше да протестират всеки в тая държава гледа себе си и ако някой се бори са своето другите го псуват и никаква съпричастност за това ссме на този хал ами когато лекарите дават дежурства да не мислите че им е лесно пък и работата им е много отговорна
0
 
 
"има лекари има и доктори"...АЙДЕ ДА МИНАТ ВСИЧКИ НА ИЗПИТ...А ЩЕ ВИДИМ КОЛКО ЩЕ ОСТАНАТ И ДА ОСТАНАТ САМО ДИАГНОСТИЦИТЕ КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ПАРИТЕ СИ И НЕКА ДА СА МНОГО,ЗАЩОТО ЩЕ СА ЗАСЛУЖЕНИ,ТОГАВА СЪМ" ЗА" ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ НА НЕЛЕКИЯТ ИМ ТРУД А ДРУГИТЕ ДА СЕ СПАСЯВАТ КАКТО СЕ СПАСЯВА НАРОДА СЕГА
+1
 
 
Лекарите са в правото си да протестират и ние нямаме основание да им се сърдим за това. Но трябва не само да се сърдим, а и да търсиме отговорност от ръководствата на НЗОК и НАП, за това, че без да стачкуват, не изпълняват задълженията, за които получават не малки заплати, покривани от нашите данъци. Ако посочените длъжностни лица навлезат, както заяви Министър Председателя, в кабинетите на същите тези джипита и направят елементарни проверки, картинката ще изглежда по съвсем различен начин. Да се проверят само две направления: Брой на издадените амбулаторни листове и брой на отчетените потребителски такси, за които се дължи данък. Разликите в полза на укририте доходи ще бъде колосална. За всички тях да се начисли дължимия данък със стара дата, както и дължимата лихва, равняваща се на мораторната такава, завишена с предвидените в закона 10 %. Да се направи проверка на место, в представителна извадка от пациентите с хронични заболявания, на които се изписват рецепти за лекарства реимбурсирани от НЗОК. Във 100 % от случаите ще се види, че в амбулаторните листове са описани процедури, които не са извършвани никога, но за които джипитата теглят пари от Здравния фонд, което по същество е кражба, защото е съставен документ с неверно съдържание. На база констатациите да бъдат задължени да възстановят надвзетите суми, също с предвидените в закона лихви. Това ще е достатъчно, за да накара тези самозабравили се хора да се обърнат назад и да видят от къде са тръгнали и с какви и чии пари демонстрират сега благополучие. Но явно държавата вече е разграден двор и всеки прави това което намери за добре и краде от там от където може. Така че, трябва да приемем настоящето статукво като реалност!
+2
 
 
Те хубаво протестират, ама какво са им виновни обикновените хора???? Аз си плащам всеки месец здравната осигуровка и те получават своя дял от това. Нека хората да спрат да си плащат здравните осигуровки, както и други данъци, с които също се злоупотребява, да видим тогава какво ще правят. Всички станаха търгаши!!! Ако някой почине, тогава какво ще стане, дали някой ще съди неговия лекар, защото не го е прегледал??? Дали някой ще успее по някакъв начин да компенсира хората, които са имали нужда от лекар, но той протестирал???? Дали държавата и правителството ще понесат отговорността от закъснението на плащанията и смъртта на хора???? Едва ли! Както винаги страдащият ще бъде крайни потребител, човека който се намира най-отдолу на йерархията. СРАМОТА!!!
на 10.03.2010 г.
+2
 
 
Има лекари има и доктори.Трябва да ги делим на два вида.Докторите са онези които през работно време се шматкат,пият кафенце,лафят си заключени в кабинета а хората чакат на опашка в коридора и се самозаразяват и саморазболяват още повече.На докторите трябва да се препишат загиналите поради лекарска грешка 7000/седем хиляди/ души в България само за една календарна година.Докторите са хората на които трябва да плащаш извънредно иначе ще те оставят на волята божия,те са тези които искат пари за да те излекуват,след като отлично знаят че заболяването ти е в стадий който вече не подлежи на лекуване и края е близо.Лекарите обаче са хората които познават всичките си пациенти.Лекарите оставят дома си и идват през ноща за да ти помогнат в най-критичния момент.Лекарите са посветили живота си в помощ на другите и трудно тяхната заплата може да покрие това което вършат,виждат и изучават.Лекарите не биха наказали хората,за да уплашат правителството! Това е дело на докторите-днес 10.03.2010 година поради докторска грешка,незаинтересованост или немърливост ще загинат приблизително 20 души!
+1
 
 
Да оставиш нуждаещите се от рецепти за животоспасяващи лекарства,и то,когато вече имаш разрешение на проблема ,е цинизъм и перверзия!В тази сбъркана България,както обикновено,за всичко го отнася крайният потребител,в случая-пациентите.Да бъдеш лекар е призвание по принцип,но всичко днес се свежда до шума на банкнотите!!!
0
 
 
Тази работа ми намирисва. Всички протести в момент в който се извършват ревизии и затягане на коланите, проверки на НЗОК и др. и докторите вдигат аларма, да аларма защото ГИ ПРОВЕРЯВАТ и всички ние тук във форума където пишем знаем защо е това. Заради БЕЗОТГОВОРНОСТТА и АМОРАЛНО поведение на повечето в здравната сиситема от ръководители до санитарите. Но тази система работи така вече 20 години и самите учaстници никога няма да приемат че пациента не е "клиент", или че хипократовата клетва не е кръчмарска беседа.
0
 
 
Ако започнат да им плащат на прегледан пациент,а не на пациент който се "води"като негов,надали ще пискат толкова,защото аз лично ходя 1 път в годината на джипито-но тя си взима всеки месец за мене като бройка
0
 
 
Не, НЕ СА прави. Всеки личен лекар получава всеки месец сума за всеки един от пациентите, които се "водят" при него. Излишно е да казвам, че пациентите са много и, респективно, тази сума е голяма. Отделно, всеки преглед се заплаща от здравната каса. Не, че трябва да гледаме в портфейлите на лекарите, но това, което правят, е меко казано глупаво. От една страна на проблема (ок, забавени са плащанията 2 месеца, факт) са забавените плащания, от другата - са пациентите, които те изхранват в последните хикс на брой години, благодарение на които ти съществуващ и изхранваш семейството си. Според мен лекарите постъпват инфантилно, глупаво и крайно нечестно в момента. За това им поведение трябват да бъдат упреквани, а не подкрепяни. Ако един лекар няма за 2 месеца пари за заплата на медицинската сестра и за наем на поликлиникта, в която работи - да знаете, че или лъже, или си проиграва парите на хазарт.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: